Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το ypodomes.com είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών και την κατέγραψε για εσάς. Σήμερα το έργο θεωρείται ότι ακολουθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θα το οδηγήσει στην λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2020.

Ένα από τα σπουδαία σημεία των έργων αυτή την εποχή είναι ότι έχει ξεκινήσει το στρώσιμο της επιδομής (γραμμές) από το Συντριβάνι. Θεωρητικά, μέσα στο 2019 οι γραμμές θα έχουν στρωθεί μέχρι την Νέα Ελβετία και μέχρι το Αμαξοστάσιο και όλα θα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί τους συρμούς για τα δοκιμαστικά δρομολόγια. Στον σταθμό Συντριβάνι έχουμε το λεγόμενο crossover δηλαδή μία διασταύρωση στην οποία για όσο διάστημα ο συγκεκριμένος σταθμός θα παίζει το ρολο του τερματικού, οι συρμοί θα μπορούν ερχόμενοι από τη μία κατεύθυνση να αλλάζουν φορά και να ξεκινούν το ταξίδι τους για την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι σταθμοί με διαφορές μεταξύ τους είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σε κάποιους έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση μαρμάρων που αισθητικά θα είναι τα ίδια με εκείνα της Αθήνας (σε λευκή και μπορντώ απόχρωση). Ο πιο προχωρημένος σταθμός είναι ο Ευκλείδης.

Ο σταθμός ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ άλλαξε ονομασία και πλέον ονομάζεται “25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ” καθώς θεωρήθηκε ότι το όνομα του ξένιζε τους κατοίκους της περιοχής και επιλέχθηκε το όνομα της οδού που τον διασχίζει. Υπενθυμίζουμε ότι ο σταθμός αυτό θα λειτουργεί ως “διχάλα” για τις κατευθύνσεις προς Νέα Ελβετία ή Μίκρα (για τη Γραμμή Καλαμαριάς).

Όλοι οι σταθμοί αρχίζουν και βάφονται και το χρώμα που θα δουν οι επιβάτες και οι επισκέπτες του είναι βαθύ “βιομηχανικό” γκρι. Το χρώμα αυτό θα καλύψει όλες τις επιφάνειες που δεν θα έχουν άλλο υλικό επικάλυψης (μάρμαρο, μέταλλο κ.ο.κ).

Ο πρώτος συρμός αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στην ερχόμενη ΔΕΘ και η διαφορά με πέρυσι είναι ότι δεν θα είναι απλό κέλυφος, αλλά ένας πραγματικός συρμός που οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να φανταστούν πως θα είναι οι μελλοντικές υπόγειες διαδρομές στις σήραγγες του Μετρό της πόλης.

Σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν δύο σειρές από κυλιόμενες σκάλες που θα σε κατεβάζουν στο επίπεδο των αποβαθρών, οι οποίες είναι όλες με κεντρική νησίδα (και όχι πλάγιες όπως είναι στους περισσότερους σταθμούς της Αθήνας). Στις αποβάθρες των σταθμών έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται χώρος για την τοποθέτηση των θυρών ασφαλείας μεταξύ αποβάθρας και γραμμών.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης ειναι “πολυεθνικό” όσον αφορά υλικά και προμήθειες. Για παράδειγμα, οι στρωτήρες έχουν παραγγελθεί σε Ελληνική εταιρεία, οι γραμμές έρχονται από Ισπανία, οι συρμοί από Ιταλία, οι θύρες ασφαλείας από Αγγλία και πάει λέγοντας.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης σε αντίθεση με εκείνο της Αθήνας θα λειτουργεί από την πρώτη μέρα με το ηλεκτρονικό “έξυπνο” εισιτήριο. Παρότι η αρχική μελέτη δεν το προέβλεπε, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου να υπάρχει από την έναρξη της λειτουργίας του. Ένα σημαντικό νεό είναι πως οι κάρτες του Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα ειναι συμβατές μεταξύ τους και το μόνο που θα χρειάζεται ένας επιβάτης είναι να τις φορτίζει με εισιτήρια ή χρονο με το αντίστοιχο αντίτιμο.

Μέσα στο 2018, δρομολογείται η εκκίνηση των πρόδρομων εργασιών των δύο επεκτάσεων στα δυτικά, προς Κορδελιό και Ευκαρπία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com έχει αποφασιστεί η δημιουργία μίας νέας τρίτης γραμμής σχήματος U, που εκμεταλλευόμενη αυτές τις 2 επεκτάσεις, θα ξεκινά από το Κορδελιό, θα περνά από τον Ν.Σ.Σταθμό, θα στρίβει στο σταθμό Δημοκρατίας και θα καταλήγει στην Ευκαρπία, καλύπτοντας σχεδόν πλήρως την δυτική πλευρά της πόλης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV