Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ομοφωνία φορέων για απόσπαση αρχαίων στον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Σε κοινή ομόφωνη δήλωση για το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης κατέληξαν εχθές οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το έργο, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι φορείς προκρίνουν τη λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Nα θυμίσουμε πως τη λύση απόσπασης-επανατοποθέτησης πρόκρινε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Η κοινή δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι:

-Η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας.

-Ταυτόχρονα ζητούμε από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

-Ζητούμε επίσης να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Δηλώνουμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο, όσο και στη λειτουργία της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΠΕΔΚΜ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Κατά την τοποθέτησή τους οι φορείς επισήμαναν τα εξής

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η παρουσία των φορέων στη σύσκεψη στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη δεν θα ανεχτεί νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών ούτε άλλα παιχνίδια και άλλες σκοπιμότητες σε βάρος της Θεσσαλονίκης. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει την πόλη και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2013 αυτή η θέση της Περιφέρειας είναι σταθερή για το σταθμό Βενιζέλου, καθώς τότε υπήρξε συμφωνία όλων για το θέμα. Μια συμφωνία που κάποιοι φρόντισαν να ανατραπεί, είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το αποτέλεσμα γνωστό: έχουμε φτάσει 2019, η πόλη δεν έχει μετρό, το χρονοδιάγραμμα είναι στον αέρα κυριολεκτικά και άρα όσα μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αληθή και επίσης το κόστος εκτινάσσεται», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το μετρό, καθώς όπως είπε μίλησε ξεκάθαρα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη βέλτιστη λύση.

«Με αυτή τη λύση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα, η έναρξη λειτουργίας του μετρό για το επιβατικό κοινό δεν θα έχει άλλες καθυστερήσεις και δεν θα διακοπεί μετά την έναρξή της, όπως θα γινόταν στην άλλη περίπτωση. Η λύση της απόσπασης, εκσκαφής του σταθμού και επανατοποθέτησης των αρχαίων της Βενιζέλου είναι η μόνη περίπτωση αν θέλουμε να ολοκληρωθεί το μετρό στην πόλη το ταχύτερο δυνατό και με το μικρότερο δυνατό κόστος και την μικρότερη ταλαιπωρία για το κοινό της πόλης», δήλωσε.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης ήδη έχουν δαπανηθεί 135 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι καθυστερήσεις, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό συνετέλεσαν στις όποιες αποζημιώσεις έχουν δοθεί στον εργολάβο και θα δοθούν στο μέλλον, ούτε και οι απώλειες στην ίδια την πόλη από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

«Το 2013 προέκυψε το θέμα με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Δεν διέφεραν σε τίποτα με τις αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας. Εκεί είχε επιλεγεί η λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης και ουδείς εξέφρασε οποιαδήποτε αντίρρηση γι αυτό τον τρόπο διαχείρισης και τότε και μετά και σήμερα. Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση και για τη Βενιζέλου και με την τότε σύμφωνη γνώμη των φορέων της πόλης και την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ με 13 ψήφους έναντι 0, σήμερα η Βενιζέλου θα βρισκόταν στο ίδιο στάδιο που βρίσκεται η Αγίας Σοφίας και θα λέγαμε ότι το 2021 – 2022 θα είχαμε μετρό από άκρη σε άκρη στην πόλη μας. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και χάσαμε έξι χρόνια και το μόνο που έγινε στο σταθμό της Βενιζέλου είναι η κατάχωση των αρχαιοτήτων γιατί τόσα χρόνια ταλαιπωρούνταν ήταν εκτεθειμένα και εσχάτως μπήκε η πλάκα οροφής.

Με αυτή τη λύση που επιλέχτηκε το 2016 δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και καμία εντολή στον ανάδοχο να το κατασκευάσει. Αυτό για το οποίο κάποιοι αγωνιζόμασταν και ψιθυριζόταν σε όλη την πόλη τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης και της διοίκησης στο δήμο φάνηκε με τον πλέον προφανή τρόπο. Ότι δηλαδή αυτή η λύση και δεν έχει προετοιμαστεί και δεν περπατάει και επειδή στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και άλλα κόστη είναι ώρα της τελικής απόφασης.

Ο σταθμός της Βενιζέλου είναι η δική μας πλατεία Συντάγματος είναι ο κεντρικότερος σταθμός του μετρό και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχει μονοπώλιο ευαισθησίας σε αυτή την πόλη για την πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων. Στη Βενιζέλου εκεί ξαφνικά προέκυψε η μεγάλη ευαισθησία. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα να παρθεί μια απόφαση αναμένω από τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό από τη διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό πλάνο με χρονοδιαγράμματα και εκτιμώμενο κόστος», είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης αν δεν ολοκληρωθεί το μετρό με το σταθμό Βενιζέλου. «Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να έχουμε το μετρό που επιθυμούμε όλοι το 2021 το 2022 προφανώς σε πρώτη φάση με τη χρήση όλων των υπόλοιπων σταθμών και σε ένα δεύτερο στάδιο το ταχύτερο δυνατό με την ενσωμάτωση και του σταθμού της Βενιζέλου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει σε όποιο βαθμό μπορεί αλλά απευθύνω έκκληση το προφανές το αυτονόητο το λογικό να το ακολουθήσουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και να μην έχουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, να πάει πίσω ο σταθμός με εξωτικές λύσεις, μεγάλα κόστη και χρονοδιαγράμματα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Σήμερα γίνεται το δεύτερο βήμα με τη συνάντηση που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα που θα παρακολουθούμε μέρα προς μέρα.

ΠΕΔΚΜ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι «το 2012 είχαν ανακαλυφθεί τα αρχαία στη συγκεκριμένη στάση και το 2014 με δύο αποφάσεις του το ΚΑΣ τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων, της κατασκευής των έργων και της επανατοποθέτησης. Είναι μια πρακτική που ακολουθήθηκε στην Αθήνα σε πολλές περιπτώσεις και στη στάση της Αγίας Σοφίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά στη Βενιζέλου δεν πρέπει να γίνει το ίδιο. Εφόσον με αυτή τη μέθοδο προβλέπεται από τους ειδικούς ότι και γρηγορότερα θα έχουμε μετρό και λιγότερο θα στοιχίσει και οι αρχαιότητες θα προστατευτούν και θα αναδειχτούν στο συντριπτικό τους ποσοστό γιατί να πάμε στην άλλη λύση; Η στάση Βενιζέλου πρέπει να γίνει και δεν αμφιβάλλει κανείς. Οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης επιμένουμε να γίνει ο σταθμός, διότι συγκοινωνιακά είναι ο κορυφαίος και αυτός που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος περισσότερο. Δεν επιτρέπεται να τεθεί σε λειτουργία ένα κολοβό μετρό χωρίς τη στάση της Βενιζέλου. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο έργο. Όσοι σήμερα υποκριτικά νοιάζονται να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο και δείχνουν να διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που έχουν συντελέσει, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, στην καθυστέρηση, βάλλοντας κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης και υποστηρίζοντας την ολοκλήρωση του έργου με την παραμονή των αρχαιοτήτων. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Σκοπός όλων είναι να σωθούν και να διατηρηθούν τα αρχαία. Δεν μπορεί αυτοί που συνέβαλαν στην καθυστέρηση του έργου να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε ότι «το 2012 όταν δημιουργήθηκε το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, απέναντι στο δίλημμα ‘ή αρχαία ή μετρό’ αποφασίσαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ να δημιουργήσουμε μια διεπιστημονική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Η δυνατότητα παραμονής των αρχαιοτήτων και κατασκευής του σταθμού είναι δύσκολη τεχνικά, θα καθυστερήσει χρονικά το έργο και το κόστος της το 2012 υπολογιζόταν σε επιπλέον 30 εκ. ευρώ. Προτείναμε τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, αλλά δεν εισακουστήκαμε, παρά τη διαβεβαίωση ότι θα εισακουστούμε από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών.

Φτάσαμε σήμερα στο σημείο να υπολογίζουμε ολοκλήρωση του μετρό το 2022 χωρίς να σχεδιάζουμε το σταθμό Βενιζέλου. Η λύση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό δεν επιφέρει επιπλέον καθυστέρηση στη λειτουργία του μετρό. Επίσης επειδή ακούγεται ότι έχουν δαπανηθεί χρήματα για τη μέθοδο της παραμονής των αρχαιοτήτων και της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου έχω τη διαβεβαίωση από τρεις διαφορετικές πηγές ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Άρα δεν πετάμε χρήματα. Δυστυχώς για την πόλη επιβεβαιωνόμαστε και προφανώς δεν αλλάζουμε και άποψη».

ΕΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, είπε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και τις θέσεις του. «Είμαι υπέρ της απόσπασης και να λειτουργήσει ο σταθμός Βενιζέλου το συντομότερο δυνατό», είπε.

ΕΕΘ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Γιώργος Ηλιάδης, συμφώνησε επίσης με τη θέση του κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον ειδήμονα θέλουμε την απόσπαση των αρχαίων και την ολοκλήρωση του έργου με αυτή τη διαδικασία δεδομένου ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ρεαλιστική λύση. Μας προβληματίζει επίσης ότι έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο για την ικανοποίηση των επαγγελματιών που έχουν θιγεί από τα έργα του μετρό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί γιατί δεν έγινε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση. Να αναληφθεί πρωτοβουλία και να δούμε την δυνατότητα κάποιας ελάφρυνσης των μετρόπληκτων».

ΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τον περιφερειάρχη. «Είχαμε ανάλογη συμφωνία και στο παρελθόν σε σύσκεψη με την ‘Αττικό Μετρό’ και απορήσαμε πώς άλλαξε η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου». Δήλωσε επίσης σύμφωνος για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων και τόνισε ότι θα πρέπει με μέριμνα του αναδόχου και της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να υπάρξει μια ευταξία με τις λαμαρίνες και τα δίχτυα του μετρό, που συνιστούν «μια κατάντια και πολύ άσχημη εικόνα στην πόλη».

ΕΣΘ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, είπε ότι δεν είναι ειδικός, αλλά «είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ την άποψη του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των ειδικών. «Το μεγάλο κανάλι αυτής της ιστορίας το τράβηξε η αγορά, που έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές από όλη αυτή την ιστορία και χάσαμε πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Εγνατία, οδό στον άξονα Πέτρου Συνδίκα και στον άξονα της Μπότσαρη. Όλα τα μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν ίδρωσε ούτε ένα αυτί. Δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για αποζημιώσεις καταστηματαρχών. Είχαμε συμφωνήσει μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν και δεν έγινε ποτέ», τόνισε.

ΣΒΕ – ΣΕΒΕ

Η εκπρόσωπος του ΣΒΕ, Στέλλα Πολίτου, συμφώνησε και ζήτησε να μπει οριστικό χρονοδιάγραμμα στο έργο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ κ. Ραΐδης είπε ότι στηρίζουν τη θέση του περιφερειάρχη και επισήμανε ότι το μετρό είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικό έργο που θεωρούμε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφημιστεί.

ΓΕΩΤΕΕ

Ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτρης Βαφειάδης, είπε ότι πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και τόνισε: «Συμφωνούμε με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ελπίζουμε εκεί που ανοίχτηκαν οι πληγές να γίνουν οάσεις πρασίνου».

ΕΚΘ

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, επίσης συμφώνησε, λέγοντας «συμμετέχω σε συσκέψεις από το 2009 που είχαν φανεί τα πρώτα σύννεφα του έργου. Θα πρέπει να προσπαθήσει η πόλη, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς να το παρακολουθήσουμε πιο στενά για να έχει κάποιος συγκεκριμένη και σαφή άποψη κι όχι αυτή που δημιουργήθηκε με τις λινάτσες, την παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης με τα χρονοδιαγράμματα που δεν ήταν εφικτά. Με την προηγούμενη λύση θα σταματούσε για οχτώ με δέκα μήνες τη λειτουργία του το μετρό για να ενταχθεί και ο σταθμός Βενιζέλου. Να συσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου».

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εφικτή η ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023 λέει ο Ταχιάος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πεποίθηση του ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και παρά τις προσφυγές, εξέφρασε μιλώντας στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος.

Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, «προφανώς και επηρεάζουν, αλλά θεωρούμε ότι αν μέσα στον Σεπτέμβριο μπορέσουμε να έχουμε μια απόφαση επί της αίτησης αναστολής, τότε δεν θα είναι η επίδραση τέτοια, έτσι ώστε να μας βγάλει έξω από τον στόχο μας. Ο οποίος στόχος μας είναι τον Απρίλιο του 2023 να είναι σε λειτουργία το μετρό».

Εφικτή η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων

«Εμείς προχωράμε σε μια λύση η οποία έχουμε την πεποίθηση ότι είναι η μόνη επιστημονικά εφικτή με ένα κόστος που μπορεί να είναι πραγματικά αντιμετωπίσιμο και με ένα χρόνο που είναι εύλογος πλέον για να αποδώσει το μετρό στους Θεσσαλονικείς», ανέφερε.

«Η αυθαιρεσία λοιπόν της Δημόσιας Διοίκησης η οποία είναι προφανέστατη στην ιστορία της Βενιζέλου, ήταν ότι η προηγούμενη Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού του 2015 να διεξαγάγει το θέμα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου με in situ παραμονή των αρχαιοτήτων στο ΚΑΣ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μελέτη και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αττικό Μετρό».

Οι εργασίες στο μετρό συνεχίζονται κανονικά

Απαντώντας στην Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία πριν λίγες ημέρες στο politic radio κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εργασίες, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως οι εργασίες στο μετρό γίνονται κανονικά, αλλά δεν φαίνονται καθώς πρόκειται για υπόγειες εργασίες.

«Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια η οποία είναι δυνατή, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τα επιφανειακά εργοτάξια, διότι ενοχλούν πάρα πολύ τους Θεσσαλονικείς. Διότι έχουν φέρει μια αναστάτωση στο κέντρο της πόλης εδώ και 16 χρόνια και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε από αυτό το χάος», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της Αττικό Μετρό να μεταφέρει εν κρυπτώ τις αρχαιότητες μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, απαντώντας σε φήμες που κυκλοφορούν, εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία παίρνει μήνες.

Επέκταση Καλαμαριάς: Μεγάλες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς

Για την επέκταση της Καλαμαριάς, ο κ. Ταχιάος είπε, η διοίκηση του παρέλαβε μια κατάσταση όπου εκκρεμούσαν 9 διαγωνισμοί για τα μηχανολογικά. «Όσο δεν προχωρούσαν αυτοί οι διαγωνισμοί, γιατί τώρα πλέον προχωρούν και εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, είναι προφανές ότι δεν γινόταν εργασίες, παρά ελάχιστες και κυρίως αυτές που αφορούσαν τις επιφανειακές διαμορφώσεις των σταθμών που είναι τελειωμένοι και για ένα μεγάλο διάστημα ο εργολάβος θα κάθεται και απλά θα πληρώνεται γιατί απλούστατα η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε φροντίσει να βελτιώσει τους ρυθμούς του έργου της Καλαμαριάς», τόνισε.

Προσωπικές στρατηγικές στα όρια του κουτσομπολιού

Σχολιάζοντας τις κινήσεις πολιτών για τον σταθμό της Βενιζέλου, ανέφερε: «Υπάρχουν και εντελώς προσωπικές στρατηγικές από πίσω, οι οποίες, εντάξει τώρα, από ένα σημείο και μετά αυτό φτάνει και τα όρια του “κουτσομπολιού”, αλλά η πόλη είναι μικρή και δυστυχώς αυτό το “κουτσομπολιό” είναι γνωστό στην πόλη».

Κληθείς να σχολιάσει τον ένα χρόνο διοίκησης Ζέρβα, ο κ. Ταχιάος αρκέστηκε να πει πως πλέον έχει παραιτηθεί από τα δημοτικά τονίζοντας με νόημα, «έχουμε ένα κοινό με τον κ. Ζέρβα να συμβάλλουμε να τελειώσει το μετρό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό Μετρό «Βενιζέλου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής της εισόδου του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό επί της Πλατείας Καπνεργατών, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ως εξής:

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2020) διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από Ερμού έως Εγνατία.

Στο αποκλεισμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν σε αυτό (Παπαδοπούλου και Σολωμού) θα υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των παρόδιων επιχειρήσεων καθώς και για τις κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο του αποκλεισμένου τμήματος της οδού Βενιζέλου θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των εργασιών είναι τουλάχιστον 12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ανάδοχος της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της πρώτης Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ) για λογαριασμό της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και πλέον η σύμβαση οδεύει για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν προς υπογραφή.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με οικονομική προσφορά 2εκατ.ευρώ με απρόβλεπτα (χωρίς ΦΠΑ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εντός του 2022, ένα χρόνο δηλαδή πριν παραδοθούν σε λειτουργία οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΑΜΘ είναι η διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναγκών σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται

1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών,

2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων,

3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και

4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης»), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα