fbpx
Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ομοφωνία φορέων για απόσπαση αρχαίων στον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Σε κοινή ομόφωνη δήλωση για το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης κατέληξαν εχθές οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το έργο, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι φορείς προκρίνουν τη λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Nα θυμίσουμε πως τη λύση απόσπασης-επανατοποθέτησης πρόκρινε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Η κοινή δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι:

-Η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας.

-Ταυτόχρονα ζητούμε από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

-Ζητούμε επίσης να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Δηλώνουμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο, όσο και στη λειτουργία της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΠΕΔΚΜ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Κατά την τοποθέτησή τους οι φορείς επισήμαναν τα εξής

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η παρουσία των φορέων στη σύσκεψη στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη δεν θα ανεχτεί νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών ούτε άλλα παιχνίδια και άλλες σκοπιμότητες σε βάρος της Θεσσαλονίκης. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει την πόλη και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2013 αυτή η θέση της Περιφέρειας είναι σταθερή για το σταθμό Βενιζέλου, καθώς τότε υπήρξε συμφωνία όλων για το θέμα. Μια συμφωνία που κάποιοι φρόντισαν να ανατραπεί, είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το αποτέλεσμα γνωστό: έχουμε φτάσει 2019, η πόλη δεν έχει μετρό, το χρονοδιάγραμμα είναι στον αέρα κυριολεκτικά και άρα όσα μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αληθή και επίσης το κόστος εκτινάσσεται», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το μετρό, καθώς όπως είπε μίλησε ξεκάθαρα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη βέλτιστη λύση.

«Με αυτή τη λύση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα, η έναρξη λειτουργίας του μετρό για το επιβατικό κοινό δεν θα έχει άλλες καθυστερήσεις και δεν θα διακοπεί μετά την έναρξή της, όπως θα γινόταν στην άλλη περίπτωση. Η λύση της απόσπασης, εκσκαφής του σταθμού και επανατοποθέτησης των αρχαίων της Βενιζέλου είναι η μόνη περίπτωση αν θέλουμε να ολοκληρωθεί το μετρό στην πόλη το ταχύτερο δυνατό και με το μικρότερο δυνατό κόστος και την μικρότερη ταλαιπωρία για το κοινό της πόλης», δήλωσε.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης ήδη έχουν δαπανηθεί 135 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι καθυστερήσεις, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό συνετέλεσαν στις όποιες αποζημιώσεις έχουν δοθεί στον εργολάβο και θα δοθούν στο μέλλον, ούτε και οι απώλειες στην ίδια την πόλη από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

«Το 2013 προέκυψε το θέμα με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Δεν διέφεραν σε τίποτα με τις αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας. Εκεί είχε επιλεγεί η λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης και ουδείς εξέφρασε οποιαδήποτε αντίρρηση γι αυτό τον τρόπο διαχείρισης και τότε και μετά και σήμερα. Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση και για τη Βενιζέλου και με την τότε σύμφωνη γνώμη των φορέων της πόλης και την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ με 13 ψήφους έναντι 0, σήμερα η Βενιζέλου θα βρισκόταν στο ίδιο στάδιο που βρίσκεται η Αγίας Σοφίας και θα λέγαμε ότι το 2021 – 2022 θα είχαμε μετρό από άκρη σε άκρη στην πόλη μας. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και χάσαμε έξι χρόνια και το μόνο που έγινε στο σταθμό της Βενιζέλου είναι η κατάχωση των αρχαιοτήτων γιατί τόσα χρόνια ταλαιπωρούνταν ήταν εκτεθειμένα και εσχάτως μπήκε η πλάκα οροφής.

Με αυτή τη λύση που επιλέχτηκε το 2016 δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και καμία εντολή στον ανάδοχο να το κατασκευάσει. Αυτό για το οποίο κάποιοι αγωνιζόμασταν και ψιθυριζόταν σε όλη την πόλη τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης και της διοίκησης στο δήμο φάνηκε με τον πλέον προφανή τρόπο. Ότι δηλαδή αυτή η λύση και δεν έχει προετοιμαστεί και δεν περπατάει και επειδή στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και άλλα κόστη είναι ώρα της τελικής απόφασης.

Ο σταθμός της Βενιζέλου είναι η δική μας πλατεία Συντάγματος είναι ο κεντρικότερος σταθμός του μετρό και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχει μονοπώλιο ευαισθησίας σε αυτή την πόλη για την πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων. Στη Βενιζέλου εκεί ξαφνικά προέκυψε η μεγάλη ευαισθησία. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα να παρθεί μια απόφαση αναμένω από τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό από τη διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό πλάνο με χρονοδιαγράμματα και εκτιμώμενο κόστος», είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης αν δεν ολοκληρωθεί το μετρό με το σταθμό Βενιζέλου. «Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να έχουμε το μετρό που επιθυμούμε όλοι το 2021 το 2022 προφανώς σε πρώτη φάση με τη χρήση όλων των υπόλοιπων σταθμών και σε ένα δεύτερο στάδιο το ταχύτερο δυνατό με την ενσωμάτωση και του σταθμού της Βενιζέλου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει σε όποιο βαθμό μπορεί αλλά απευθύνω έκκληση το προφανές το αυτονόητο το λογικό να το ακολουθήσουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και να μην έχουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, να πάει πίσω ο σταθμός με εξωτικές λύσεις, μεγάλα κόστη και χρονοδιαγράμματα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Σήμερα γίνεται το δεύτερο βήμα με τη συνάντηση που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα που θα παρακολουθούμε μέρα προς μέρα.

ΠΕΔΚΜ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι «το 2012 είχαν ανακαλυφθεί τα αρχαία στη συγκεκριμένη στάση και το 2014 με δύο αποφάσεις του το ΚΑΣ τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων, της κατασκευής των έργων και της επανατοποθέτησης. Είναι μια πρακτική που ακολουθήθηκε στην Αθήνα σε πολλές περιπτώσεις και στη στάση της Αγίας Σοφίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά στη Βενιζέλου δεν πρέπει να γίνει το ίδιο. Εφόσον με αυτή τη μέθοδο προβλέπεται από τους ειδικούς ότι και γρηγορότερα θα έχουμε μετρό και λιγότερο θα στοιχίσει και οι αρχαιότητες θα προστατευτούν και θα αναδειχτούν στο συντριπτικό τους ποσοστό γιατί να πάμε στην άλλη λύση; Η στάση Βενιζέλου πρέπει να γίνει και δεν αμφιβάλλει κανείς. Οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης επιμένουμε να γίνει ο σταθμός, διότι συγκοινωνιακά είναι ο κορυφαίος και αυτός που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος περισσότερο. Δεν επιτρέπεται να τεθεί σε λειτουργία ένα κολοβό μετρό χωρίς τη στάση της Βενιζέλου. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο έργο. Όσοι σήμερα υποκριτικά νοιάζονται να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο και δείχνουν να διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που έχουν συντελέσει, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, στην καθυστέρηση, βάλλοντας κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης και υποστηρίζοντας την ολοκλήρωση του έργου με την παραμονή των αρχαιοτήτων. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Σκοπός όλων είναι να σωθούν και να διατηρηθούν τα αρχαία. Δεν μπορεί αυτοί που συνέβαλαν στην καθυστέρηση του έργου να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε ότι «το 2012 όταν δημιουργήθηκε το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, απέναντι στο δίλημμα ‘ή αρχαία ή μετρό’ αποφασίσαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ να δημιουργήσουμε μια διεπιστημονική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Η δυνατότητα παραμονής των αρχαιοτήτων και κατασκευής του σταθμού είναι δύσκολη τεχνικά, θα καθυστερήσει χρονικά το έργο και το κόστος της το 2012 υπολογιζόταν σε επιπλέον 30 εκ. ευρώ. Προτείναμε τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, αλλά δεν εισακουστήκαμε, παρά τη διαβεβαίωση ότι θα εισακουστούμε από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών.

Φτάσαμε σήμερα στο σημείο να υπολογίζουμε ολοκλήρωση του μετρό το 2022 χωρίς να σχεδιάζουμε το σταθμό Βενιζέλου. Η λύση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό δεν επιφέρει επιπλέον καθυστέρηση στη λειτουργία του μετρό. Επίσης επειδή ακούγεται ότι έχουν δαπανηθεί χρήματα για τη μέθοδο της παραμονής των αρχαιοτήτων και της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου έχω τη διαβεβαίωση από τρεις διαφορετικές πηγές ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Άρα δεν πετάμε χρήματα. Δυστυχώς για την πόλη επιβεβαιωνόμαστε και προφανώς δεν αλλάζουμε και άποψη».

ΕΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, είπε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και τις θέσεις του. «Είμαι υπέρ της απόσπασης και να λειτουργήσει ο σταθμός Βενιζέλου το συντομότερο δυνατό», είπε.

ΕΕΘ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Γιώργος Ηλιάδης, συμφώνησε επίσης με τη θέση του κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον ειδήμονα θέλουμε την απόσπαση των αρχαίων και την ολοκλήρωση του έργου με αυτή τη διαδικασία δεδομένου ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ρεαλιστική λύση. Μας προβληματίζει επίσης ότι έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο για την ικανοποίηση των επαγγελματιών που έχουν θιγεί από τα έργα του μετρό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί γιατί δεν έγινε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση. Να αναληφθεί πρωτοβουλία και να δούμε την δυνατότητα κάποιας ελάφρυνσης των μετρόπληκτων».

ΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τον περιφερειάρχη. «Είχαμε ανάλογη συμφωνία και στο παρελθόν σε σύσκεψη με την ‘Αττικό Μετρό’ και απορήσαμε πώς άλλαξε η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου». Δήλωσε επίσης σύμφωνος για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων και τόνισε ότι θα πρέπει με μέριμνα του αναδόχου και της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να υπάρξει μια ευταξία με τις λαμαρίνες και τα δίχτυα του μετρό, που συνιστούν «μια κατάντια και πολύ άσχημη εικόνα στην πόλη».

ΕΣΘ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, είπε ότι δεν είναι ειδικός, αλλά «είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ την άποψη του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των ειδικών. «Το μεγάλο κανάλι αυτής της ιστορίας το τράβηξε η αγορά, που έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές από όλη αυτή την ιστορία και χάσαμε πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Εγνατία, οδό στον άξονα Πέτρου Συνδίκα και στον άξονα της Μπότσαρη. Όλα τα μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν ίδρωσε ούτε ένα αυτί. Δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για αποζημιώσεις καταστηματαρχών. Είχαμε συμφωνήσει μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν και δεν έγινε ποτέ», τόνισε.

ΣΒΕ – ΣΕΒΕ

Η εκπρόσωπος του ΣΒΕ, Στέλλα Πολίτου, συμφώνησε και ζήτησε να μπει οριστικό χρονοδιάγραμμα στο έργο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ κ. Ραΐδης είπε ότι στηρίζουν τη θέση του περιφερειάρχη και επισήμανε ότι το μετρό είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικό έργο που θεωρούμε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφημιστεί.

ΓΕΩΤΕΕ

Ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτρης Βαφειάδης, είπε ότι πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και τόνισε: «Συμφωνούμε με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ελπίζουμε εκεί που ανοίχτηκαν οι πληγές να γίνουν οάσεις πρασίνου».

ΕΚΘ

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, επίσης συμφώνησε, λέγοντας «συμμετέχω σε συσκέψεις από το 2009 που είχαν φανεί τα πρώτα σύννεφα του έργου. Θα πρέπει να προσπαθήσει η πόλη, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς να το παρακολουθήσουμε πιο στενά για να έχει κάποιος συγκεκριμένη και σαφή άποψη κι όχι αυτή που δημιουργήθηκε με τις λινάτσες, την παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης με τα χρονοδιαγράμματα που δεν ήταν εφικτά. Με την προηγούμενη λύση θα σταματούσε για οχτώ με δέκα μήνες τη λειτουργία του το μετρό για να ενταχθεί και ο σταθμός Βενιζέλου. Να συσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου».

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα οκτώ επόμενα βήματα για τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Η επικείμενη παράδοση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη διοίκηση της Αττικό Μετρό, σχετικά με τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης θα ανάψει και τυπικά το πράσινο φως στην εταιρεία ώστε να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για την κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος «η απόφαση του ΚΑΣ θέτει τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες πρέπει να κινηθούμε όσον αφορά τις αρχαιότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο από δω και πέρα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Έκδοση της υπουργικής απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα επικυρώνει ουσιαστικά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

2. Εκπόνηση της μελέτης απόσπασης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο επίπεδο μείον ένα. “Δεν θα πρόκειται για απλή επικαιροποίηση παλαιότερης ανάλογης μελέτης που είχε γίνει το 2014 καθώς τώρα οι αρχαιότητες έχουν καλυφθεί από μεγάλους σάκους με άμμο και επιπλέον, η απομάκρυνσή τους δεν θα γίνει από ανοιχτό όρυγμα αλλά από τις οπές που έχουν μείνει ανοιχτές στην πλάκα οροφής του σταθμού”. Η μελέτη αυτή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

3. Απομάκρυνση των σάκκων της άμμου με τα οποία έχουν σκεπαστεί οι αρχαιότητες προκειμένου να προφυλαχθούν. Η όλη διαδικασία της αποκάλυψης και απόσπασης των αρχαιοτήτων εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τους έξι με οκτώ μήνες.

4. Θα εκπονηθεί, παράλληλα, προκαταρκτική μελέτη στην οποία θα αποτυπώνεται ο τρόπος μεταφοράς και φύλαξης των αρχαιολογικών ευρημάτων. “Θα πρόκειται φυσικά για στεγασμένο χώρο όπου θα τοποθετηθούν τα ευρήματα, όπως θα μας υποδειχθεί από τους αρμόδιους αρχαιολόγους”.

5. Μετά την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το κυρίως σκάμα του σταθμού, θα ξεκινήσει το ανασκαφικό έργο στα υποκείμενα στρώματα της ελληνιστικής περιόδου τα οποία βρίσκονται κάτω από τις αναδειχθείσες αρχαιότητες στο επίπεδο μείον ένα και ως τις σήραγγες. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, αυτό το ανασκαφικό έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος.

6. Παράλληλα, και άσχετα με τις εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανασκαφής στις δύο εισόδους του σταθμού, τη βόρεια και τη νότια. Οι ενδεχόμενες αρχαιότητες οι οποίες θα βρεθούν εκεί είτε θα παραμείνουν στο χώρο, σε ειδικές προθήκες είτε θα εκτεθούν σε άλλο χώρο, μαζί και με τις υπόλοιπες αρχαιότητες που έχουν ήδη αφαιρεθεί από τους άλλους σταθμούς. Η λύση αυτή, για τις αρχαιότητες στις εισόδους, προβλεπόταν και στη λύση της in situ κατασκευής.

7. Θα ακολουθήσει η κύρια φάση των εργασιών κατασκευής του σταθμού για την οποία θα απαιτηθεί η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης με τον ανάδοχο με βάση το αρχικό τιμολόγιο, όπως αναφέρει ο κ. Ταχιάος.
8. Παράλληλα θα εκπονηθεί η μελέτη επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, εγχείρημα το οποίο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες. “Οι τρύπες στην πλάκα οροφής στο σταθμό θα κλείσουν όταν θα ξαναμπούν μέσα τα αρχαία. Δηλαδή θα σφραγιστεί ο σταθμός με τα αρχαία μέσα και τότε θα δοθεί σε λειτουργία το μετρό” σημειώνει ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Ο κ. Ταχιάος επισημαίνει ότι «αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνουν συναντήσεις τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όσο και με τον ανάδοχο με στόχο τη χάραξη ενός πλαισίου συνεργασίας και την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη από τώρα και έως την πλήρη ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023».

Πηγή: https://www.voria.gr/article/ta-epomena-okto-vimata-gia-tin-kataskevi-tou-stathmou-venizelou

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Σπίρτζης: Επικυρώθηκε το ούτε αρχαία, ούτε Μετρό για τη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Μετρό με ράγες

Σε παρέμβαση του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σχολίασε με έντονο τρόπο την απόφαση του ΚΑΣ αναφορικά με τα αρχαία του σταθμου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και την ονόμασε «ούτε αρχαία, ούτε Μετρό». Με δεικτικό τρόπο μίλησε πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο να μην τελειώνει έργα, τη χαρακτήρισε «κυβέρνηση ακινησίας των έργων». Τόνισε επίσης ότι αγνοείται απροκάλυπτα ο αρχαιολογικός νόμος. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ολόκληρη τη δήλωση του κ.Σπίρτζη.

«Ενημερωθήκαμε ότι έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ελήφθη η απόφαση της απόσπασης των αρχαίων του Σταθμού Βενιζέλου. Ξεπερνώντας κάθε ευαισθησία γύρω από την πολιτιστική μας κληρονομιά, κάθε γνώμη της επιστημονικής κοινότητας των Αρχαιολόγων, κάθε πρόταση των συναδέλφων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κάθε ανησυχία γύρω από τα μοναδικά ευρήματα του Αρχαίας Μέσης Οδού, κάθε όραμα και σχεδιασμό για την συνύπαρξη της σύγχρονης Θεσσαλονίκης και των έργων υποδομών που πρέπει να έχει, κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, που είχε φτάσει στο τέλος του, κάθε έγνοια για την καθημερινότητα των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις λάθος επιλογές της ΝΔ, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ταχεία μεταρρυθμιστικά βήματα οικοδόμησης του «επιτελικού» κράτους, που θεσμοθετήθηκε τις πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως όπως και πριν το 2015, τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης απέκτησαν ξανά «αραχνοΰφαντους ιστούς», οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί δραματικά, οι ρυθμοί ολοκλήρωσης του έργου μηδενίστηκαν και πάλι, οι παρατάσεις που ζητούν οι κατασκευαστές ξαναμπαίνουν στην επικαιρότητα, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας των κατασκευαστών από την αρχή του έργου παραιτήθηκε, ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες στις Δυτικές συνοικίες προαναγγέλθηκε ότι θα ακυρωθεί, η ΝΔ συνεχίζει στον επικοινωνιακό μεταρρυθμιστικό οίστρο της και υλοποιεί «μοναδικές, ρηξικέλευθες» διαδικασίες.

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η ΝΔ παραμένει πιστή στις αρχές και την ιστορική παράδοση της στις υποδομές: να μην ολοκληρώνονται ΠΟΤΕ τα έργα. Επομένως δεν θα ολοκληρώσουν ως όφειλαν άμεσα το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ταλαιπωρώντας τους πολίτες γιατί η κυβέρνηση επέλεξε προσχηματικά την επανασύνδεση της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου με έναν σταθμό.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θεσμοθετήθηκε, ώστε να υπάρχει ένα επιστημονικό όργανο που θα διαφυλάσσει την πολιτιστική μας κληρονομιά, από οποιεσδήποτε πιέσεις και θα δίνει τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαδικασίες και ο τρόπος λειτουργίας του ΚΑΣ προκάλεσαν καθυστερήσεις σε ένα έργο. Παρά ταύτα οι αποφάσεις του ΚΑΣ, ακόμη και σε θέματα που απασχολούσαν την επικαιρότητα και παρά τις πιέσεις, κινούνταν πάντα εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου επιστημονικής επάρκειας με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τήρηση των συνταγματικών επιταγών για την προστασία των αρχαιοτήτων μας.

Όμως ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της ΝΔ είναι πρωτοφανής!

Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η ύπαρξη μελέτης από διακεκριμένο στατικό γραφείο της χώρας, που έχει κατατεθεί στο ΚΑΣ από την Αττικό ΜΕΤΡΟ, έχει πληρωθεί και έχει λάβει την έγκριση του ΚΑΣ από το 2017.

Είναι η πρώτη φορά, που αγνοείται τόσο απροκάλυπτα, ο αρχαιολογικός νόμος, που στο άρθρο 42, αναφέρει ότι «η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησης του στο περιβάλλον του».

Εκεί όμως που βρίσκεται η πραγματικά μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή της ΝΔ, η τομή που μας φέρνει στην πρώτη θέση των μεταρρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η λήψη απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Μέσης Οδού, στο σταθμό Βενιζέλου, του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης με εισήγηση:
• την προαναγγελθείσα απόφαση, από τον Πρωθυπουργό, από το βήμα της ΔΕΘ,
• την ανακοίνωση της σε επιτροπή της Βουλής, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του ΚΑΣ, από την Υπουργό Πολιτισμού, και τέλος
• την επικύρωση των προαναγγελιών από το ΚΑΣ, σήμερα.

Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αναδειχθεί ως η κυβέρνηση ακινησίας των έργων υποδομών της χώρας, αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο.
Μπορεί με την απόφαση αυτή να μην αποκτήσει για τα επόμενα πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη ούτε ΜΕΤΡΟ, ούτε Αρχαία, όπως και δεν απέκτησε ποτέ υποθαλάσσια οδική σύνδεση αλλά έχει αποκτήσει την πρωτοπορία στο πως δεν θα αποκτήσει υποδομές για τους πολίτες της.
Και αυτό το χρωστάνε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αναμφισβήτητα στην παράταξη της ΝΔ και στα έργα της…

Για να θαυμάσουμε αυτήν την ιστορική συνεδρίαση του ΚΑΣ, ως μνημείο ανεξάρτητης και υποδειγματικής λειτουργίας ενός επιστημονικού οργάνου, περιμένουμε την κοινοποίηση των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: Ας αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις για να ολοκληρωθεί το Μετρό το 2023

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη Καραμανλή στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετρό Πειραιά

Την άποψη πως η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να ανάψει «πράσινο φως» για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό της Βενιζέλου, «επιτυγχάνει αυτό που όλοι θέλουμε: και Μετρό και αρχαία», εκφράζει σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αντιδράσεις από την πλευρά που τάσσεται υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων ο κ. Καραμανλής σημειώνει:

«Ας ακούσουμε και τους ειδικούς επιστήμονες λοιπόν. Είναι ώρα να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις που πλέον δεν έχουν κανένα νόημα, να πάψουμε να πολιτικοποιούμε το ζήτημα και να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Για να έχει ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο μέχρι τον Απρίλιο του 2023».

Η πλήρης δήλωση του Κώστα Καραμανλή:

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Μετρό της Θεσσαλονίκης πιστοποιεί με τον πιο οριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η λύση την οποία έχουμε επιλέξει επιτυγχάνει αυτό που όλοι θέλουμε: και Μετρό και αρχαία. Και μάλιστα προστατεύει τα ευρήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Οι πολίτες συμφωνούν, η Αυτοδιοίκηση συμφωνεί, οι παραγωγικές τάξεις της πόλης συμφωνούν, οι υπεύθυνοι για το έργο συμφωνούν, τώρα συμφωνεί και το αρμόδιο αρχαιολογικό όργανο. Ας ακούσουμε και τους ειδικούς επιστήμονες λοιπόν. Είναι ώρα να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις που πλέον δεν έχουν κανένα νόημα, να πάψουμε να πολιτικοποιούμε το ζήτημα και να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Για να έχει ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο μέχρι τον Απρίλιο του 2023″.

Με χθεσινό δελτίο, η εταιρεία Νέα Οδός έκανε γνωστές τις νέες τιμές διοδίων για το 2020, όπως αυτές θα ισχύσουν από τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, οι τιμές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που υπάρχει και ελαφρά μείωση. Οι τιμές αφορούν τα διόδια στην Ιόνια Οδό και το τμήμα της Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης από τη Μεταμόρφωση Αττικής, μέχρι τα Σκάρφεια Φθιώτιδας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις τιμές όπως πλέον προκύπτουν:

Υπενθυμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, οδηγός που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. ντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν οδηγός που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργεί, συντηρεί και διαχειρίζεται η Νέα Οδός μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τον πομποδέκτη Fast Pass για γρήγορες και άνετες ηλεκτρονικές διελεύσεις. Το Fast Pass στο
πλαίσιο συνεργασίας με την Κεντρική Οδό , μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους σταθμούς διοδίων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε από Σκάρφεια Φθιώτιδας έως και Ράχες Φθιώτιδας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα