Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ομοφωνία φορέων για απόσπαση αρχαίων στον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Σε κοινή ομόφωνη δήλωση για το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης κατέληξαν εχθές οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη για το έργο, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι φορείς προκρίνουν τη λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Nα θυμίσουμε πως τη λύση απόσπασης-επανατοποθέτησης πρόκρινε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Η κοινή δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι:

-Η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησής τους, όπως έγινε και στο γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας.

-Ταυτόχρονα ζητούμε από τη νέα διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να παρουσιάσει ένα σαφές, δεσμευτικό και οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και λειτουργίας του μετρό.

-Ζητούμε επίσης να συσταθεί άμεσα η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης της πορείας των εργασιών του μετρό, που θα συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Δηλώνουμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση, τόσο στο έργο, όσο και στη λειτουργία της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΠΕΔΚΜ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Κατά την τοποθέτησή τους οι φορείς επισήμαναν τα εξής

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η παρουσία των φορέων στη σύσκεψη στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη δεν θα ανεχτεί νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών ούτε άλλα παιχνίδια και άλλες σκοπιμότητες σε βάρος της Θεσσαλονίκης. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διχάσει την πόλη και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από το 2013 αυτή η θέση της Περιφέρειας είναι σταθερή για το σταθμό Βενιζέλου, καθώς τότε υπήρξε συμφωνία όλων για το θέμα. Μια συμφωνία που κάποιοι φρόντισαν να ανατραπεί, είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Το αποτέλεσμα γνωστό: έχουμε φτάσει 2019, η πόλη δεν έχει μετρό, το χρονοδιάγραμμα είναι στον αέρα κυριολεκτικά και άρα όσα μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αληθή και επίσης το κόστος εκτινάσσεται», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για το μετρό, καθώς όπως είπε μίλησε ξεκάθαρα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη βέλτιστη λύση.

«Με αυτή τη λύση οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ταχύτερα, η έναρξη λειτουργίας του μετρό για το επιβατικό κοινό δεν θα έχει άλλες καθυστερήσεις και δεν θα διακοπεί μετά την έναρξή της, όπως θα γινόταν στην άλλη περίπτωση. Η λύση της απόσπασης, εκσκαφής του σταθμού και επανατοποθέτησης των αρχαίων της Βενιζέλου είναι η μόνη περίπτωση αν θέλουμε να ολοκληρωθεί το μετρό στην πόλη το ταχύτερο δυνατό και με το μικρότερο δυνατό κόστος και την μικρότερη ταλαιπωρία για το κοινό της πόλης», δήλωσε.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης ήδη έχουν δαπανηθεί 135 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι καθυστερήσεις, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό συνετέλεσαν στις όποιες αποζημιώσεις έχουν δοθεί στον εργολάβο και θα δοθούν στο μέλλον, ούτε και οι απώλειες στην ίδια την πόλη από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

«Το 2013 προέκυψε το θέμα με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Δεν διέφεραν σε τίποτα με τις αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας. Εκεί είχε επιλεγεί η λύση της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης και ουδείς εξέφρασε οποιαδήποτε αντίρρηση γι αυτό τον τρόπο διαχείρισης και τότε και μετά και σήμερα. Αν είχε επιλεγεί αυτή η λύση και για τη Βενιζέλου και με την τότε σύμφωνη γνώμη των φορέων της πόλης και την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ με 13 ψήφους έναντι 0, σήμερα η Βενιζέλου θα βρισκόταν στο ίδιο στάδιο που βρίσκεται η Αγίας Σοφίας και θα λέγαμε ότι το 2021 – 2022 θα είχαμε μετρό από άκρη σε άκρη στην πόλη μας. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και χάσαμε έξι χρόνια και το μόνο που έγινε στο σταθμό της Βενιζέλου είναι η κατάχωση των αρχαιοτήτων γιατί τόσα χρόνια ταλαιπωρούνταν ήταν εκτεθειμένα και εσχάτως μπήκε η πλάκα οροφής.

Με αυτή τη λύση που επιλέχτηκε το 2016 δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και καμία εντολή στον ανάδοχο να το κατασκευάσει. Αυτό για το οποίο κάποιοι αγωνιζόμασταν και ψιθυριζόταν σε όλη την πόλη τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης και της διοίκησης στο δήμο φάνηκε με τον πλέον προφανή τρόπο. Ότι δηλαδή αυτή η λύση και δεν έχει προετοιμαστεί και δεν περπατάει και επειδή στόχος μας είναι το έργο να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και άλλα κόστη είναι ώρα της τελικής απόφασης.

Ο σταθμός της Βενιζέλου είναι η δική μας πλατεία Συντάγματος είναι ο κεντρικότερος σταθμός του μετρό και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχει μονοπώλιο ευαισθησίας σε αυτή την πόλη για την πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων. Στη Βενιζέλου εκεί ξαφνικά προέκυψε η μεγάλη ευαισθησία. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό σήμερα να παρθεί μια απόφαση αναμένω από τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό από τη διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό πλάνο με χρονοδιαγράμματα και εκτιμώμενο κόστος», είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης αν δεν ολοκληρωθεί το μετρό με το σταθμό Βενιζέλου. «Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να έχουμε το μετρό που επιθυμούμε όλοι το 2021 το 2022 προφανώς σε πρώτη φάση με τη χρήση όλων των υπόλοιπων σταθμών και σε ένα δεύτερο στάδιο το ταχύτερο δυνατό με την ενσωμάτωση και του σταθμού της Βενιζέλου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα βοηθήσει σε όποιο βαθμό μπορεί αλλά απευθύνω έκκληση το προφανές το αυτονόητο το λογικό να το ακολουθήσουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και να μην έχουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, να πάει πίσω ο σταθμός με εξωτικές λύσεις, μεγάλα κόστη και χρονοδιαγράμματα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Σήμερα γίνεται το δεύτερο βήμα με τη συνάντηση που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα που θα παρακολουθούμε μέρα προς μέρα.

ΠΕΔΚΜ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι «το 2012 είχαν ανακαλυφθεί τα αρχαία στη συγκεκριμένη στάση και το 2014 με δύο αποφάσεις του το ΚΑΣ τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων, της κατασκευής των έργων και της επανατοποθέτησης. Είναι μια πρακτική που ακολουθήθηκε στην Αθήνα σε πολλές περιπτώσεις και στη στάση της Αγίας Σοφίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά στη Βενιζέλου δεν πρέπει να γίνει το ίδιο. Εφόσον με αυτή τη μέθοδο προβλέπεται από τους ειδικούς ότι και γρηγορότερα θα έχουμε μετρό και λιγότερο θα στοιχίσει και οι αρχαιότητες θα προστατευτούν και θα αναδειχτούν στο συντριπτικό τους ποσοστό γιατί να πάμε στην άλλη λύση; Η στάση Βενιζέλου πρέπει να γίνει και δεν αμφιβάλλει κανείς. Οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης επιμένουμε να γίνει ο σταθμός, διότι συγκοινωνιακά είναι ο κορυφαίος και αυτός που εξυπηρετεί τους κατοίκους του δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος περισσότερο. Δεν επιτρέπεται να τεθεί σε λειτουργία ένα κολοβό μετρό χωρίς τη στάση της Βενιζέλου. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο έργο. Όσοι σήμερα υποκριτικά νοιάζονται να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το έργο και δείχνουν να διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που έχουν συντελέσει, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, στην καθυστέρηση, βάλλοντας κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης και υποστηρίζοντας την ολοκλήρωση του έργου με την παραμονή των αρχαιοτήτων. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Σκοπός όλων είναι να σωθούν και να διατηρηθούν τα αρχαία. Δεν μπορεί αυτοί που συνέβαλαν στην καθυστέρηση του έργου να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

ΤΕΕ/ΤΚΜ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε ότι «το 2012 όταν δημιουργήθηκε το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, απέναντι στο δίλημμα ‘ή αρχαία ή μετρό’ αποφασίσαμε ως ΤΕΕ/ΤΚΜ να δημιουργήσουμε μια διεπιστημονική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Η δυνατότητα παραμονής των αρχαιοτήτων και κατασκευής του σταθμού είναι δύσκολη τεχνικά, θα καθυστερήσει χρονικά το έργο και το κόστος της το 2012 υπολογιζόταν σε επιπλέον 30 εκ. ευρώ. Προτείναμε τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης, αλλά δεν εισακουστήκαμε, παρά τη διαβεβαίωση ότι θα εισακουστούμε από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών.

Φτάσαμε σήμερα στο σημείο να υπολογίζουμε ολοκλήρωση του μετρό το 2022 χωρίς να σχεδιάζουμε το σταθμό Βενιζέλου. Η λύση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό δεν επιφέρει επιπλέον καθυστέρηση στη λειτουργία του μετρό. Επίσης επειδή ακούγεται ότι έχουν δαπανηθεί χρήματα για τη μέθοδο της παραμονής των αρχαιοτήτων και της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου έχω τη διαβεβαίωση από τρεις διαφορετικές πηγές ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Άρα δεν πετάμε χρήματα. Δυστυχώς για την πόλη επιβεβαιωνόμαστε και προφανώς δεν αλλάζουμε και άποψη».

ΕΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, είπε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και τις θέσεις του. «Είμαι υπέρ της απόσπασης και να λειτουργήσει ο σταθμός Βενιζέλου το συντομότερο δυνατό», είπε.

ΕΕΘ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Γιώργος Ηλιάδης, συμφώνησε επίσης με τη θέση του κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον ειδήμονα θέλουμε την απόσπαση των αρχαίων και την ολοκλήρωση του έργου με αυτή τη διαδικασία δεδομένου ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ρεαλιστική λύση. Μας προβληματίζει επίσης ότι έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο για την ικανοποίηση των επαγγελματιών που έχουν θιγεί από τα έργα του μετρό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί γιατί δεν έγινε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση. Να αναληφθεί πρωτοβουλία και να δούμε την δυνατότητα κάποιας ελάφρυνσης των μετρόπληκτων».

ΒΕΘ

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με τον περιφερειάρχη. «Είχαμε ανάλογη συμφωνία και στο παρελθόν σε σύσκεψη με την ‘Αττικό Μετρό’ και απορήσαμε πώς άλλαξε η απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου». Δήλωσε επίσης σύμφωνος για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων και τόνισε ότι θα πρέπει με μέριμνα του αναδόχου και της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να υπάρξει μια ευταξία με τις λαμαρίνες και τα δίχτυα του μετρό, που συνιστούν «μια κατάντια και πολύ άσχημη εικόνα στην πόλη».

ΕΣΘ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, είπε ότι δεν είναι ειδικός, αλλά «είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ την άποψη του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των ειδικών. «Το μεγάλο κανάλι αυτής της ιστορίας το τράβηξε η αγορά, που έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές από όλη αυτή την ιστορία και χάσαμε πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Εγνατία, οδό στον άξονα Πέτρου Συνδίκα και στον άξονα της Μπότσαρη. Όλα τα μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν ίδρωσε ούτε ένα αυτί. Δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για αποζημιώσεις καταστηματαρχών. Είχαμε συμφωνήσει μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν και δεν έγινε ποτέ», τόνισε.

ΣΒΕ – ΣΕΒΕ

Η εκπρόσωπος του ΣΒΕ, Στέλλα Πολίτου, συμφώνησε και ζήτησε να μπει οριστικό χρονοδιάγραμμα στο έργο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΕ κ. Ραΐδης είπε ότι στηρίζουν τη θέση του περιφερειάρχη και επισήμανε ότι το μετρό είναι ένα πολύ δύσκολο τεχνικό έργο που θεωρούμε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφημιστεί.

ΓΕΩΤΕΕ

Ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, Δημήτρης Βαφειάδης, είπε ότι πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και τόνισε: «Συμφωνούμε με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ελπίζουμε εκεί που ανοίχτηκαν οι πληγές να γίνουν οάσεις πρασίνου».

ΕΚΘ

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, επίσης συμφώνησε, λέγοντας «συμμετέχω σε συσκέψεις από το 2009 που είχαν φανεί τα πρώτα σύννεφα του έργου. Θα πρέπει να προσπαθήσει η πόλη, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς να το παρακολουθήσουμε πιο στενά για να έχει κάποιος συγκεκριμένη και σαφή άποψη κι όχι αυτή που δημιουργήθηκε με τις λινάτσες, την παραπληροφόρηση σε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης με τα χρονοδιαγράμματα που δεν ήταν εφικτά. Με την προηγούμενη λύση θα σταματούσε για οχτώ με δέκα μήνες τη λειτουργία του το μετρό για να ενταχθεί και ο σταθμός Βενιζέλου. Να συσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου».

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε για τις πρόδρομες εργασίες στα δυτικά του Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοταξιακός Γερανός

Μετά από δύο παρατάσεις, με επιτυχία τελικά πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που αφορά τις πρόδρομες εργασίες για την μεγάλη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά προάστια. Μέσα από τη διαδικασία της αποσφράγισης των προσφορών η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε με ποσοστό 27,03%. Δεύτερη ήρθε η ΑΚΤΩΡ με 22,03% και τρίτη η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Ξανθάκης με 9,31%. Σημαντικό στοιχείο του διαγωνισμού ήταν οι μετά από καιρό «λογικές» εκπτώσεις που προσφέρθηκαν.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.

Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου μετά από δύο παρατάσεις. Η αρχική ημερομηνία ήταν στις 29 Ιουλίου η οποία μεταφέρθηκε στις 29 Αυγούστου για να καταλήξουμε στον Οκτώβριο.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 18,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 15εκατ.ευρώ). Η διάρκεια του εκτιμάται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς αν το έργο ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις) στα μέσα του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Φορέας Υλοποίησης του είναι η Αττικό Μετρό. Είναι η πρώτη σημαντική δημοπράτηση με σκοπό την επέκταση του δικτύου από το 2012 όταν δημοπρατήθηκε η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., έχοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζει τη βορειοδυτική επέκτασή του. Η επέκταση αυτή έχει κυκλική χάραξη, που ξεκινά από τον τερματικό σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και καταλήγει στον σταθμό «Δημοκρατία».

Πρόκειται για μία κυκλική επέκταση με μήκος περίπου 11 χλμ. και εξυπηρετεί τους δήμους «Αμπελοκήπων – Μενεμένης», «Κορδελιού – Ευόσμου», «Παύλου Μελά» και «Νεάπολης – Συκεών». H επέκταση περιλαμβάνει 9 νέους υπόγειους σταθμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά της βασικής γραμμής, δηλαδή με μήκος περίπου 60 μέτρων και κεντρική αποβάθρα. Οι σταθμοί που προβλέπονται μετά τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό είναι οι: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΚΟΡΔΕΛΙΟ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΝΕΑΠΟΛΗ και θα επιστρέφει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αίτηση για παράταση μέχρι το 2025 η κοινοπραξία «αν δεν βρεθεί λύση»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Μετρό με ράγες

Είδηση-έκπληξη για αίτηση παράτασης μέχρι τον Μάρτιο του 2025 από την κοινοπραξία καταασκευής (AIASA) προκύπτει για το «αιώνιο έργο» κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως αποκάλυψε ο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, ο ανάδοχος έχει υποβάλλει αίτημα στην Αττικό Μετρό για παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου μέχρι τον Μάρτιο του 2025, εφόσον συνεχίσει η εκτέλεση του έργου με τους σημερινούς ρυθμούς και με τη λύση η οποία σήμερα είναι εν ισχύει, δηλαδή με παραμονή των αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα ζητά παράταση κατά 1.567 (!!) ημερολογιακές ημέρες, μέχρι την 14η Μαρτίου 2025.

Από την πλευρά του ο κ.Ταχιαός διαβεβαίωσε πως η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το μετρό στο σύνολο της βασικής γραμμής και με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Σημείωσε μάλιστα πως «κακώς ενοχοποιείται η απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου μιας και με την απόσπαση και επανοτοποθέτηση των ευρημάτων δεν διακινδυνεύει η ακεραιότητά τους περισσότερο από ότι θα διακινδύνευε με την διαδικασία την in situ παραμονής τους. Ο τυχόν κίνδυνος από την απόσπαση των ευρημάτων από τον σταθμό Βενιζέλου, θα ήταν στην χειρότερη περίπτωση ισοδύναμος με την in situ παραμονή», τόνισε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

Από την πλευρά της η κοινοπραξία σύμφωνα με δημοσιεύματα μιλά για εφικτότητα της λειτουργίας τον Απρίλιο του 2023 κάτω από προϋποθέσεις. Όπως υποστηρίζει μάλιστα, ενώ έλυσε έστω με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση τα ζητήματα στο σταθμό Αγίας Σοφίας δεν έδωσε ουσιαστικά λύση στο ζήτημα του σταθμού Βενιζέλου.

Μάλιστα ενώ σημειώνει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μετρό ξεκόλλησε και επί τουλάχιστον τρία χρόνια προχώρησε ταχύτατα και αποδοτικότατα, σε κάθε περίπτωση το Μετρό Θεσσαλονίκης ακόμα και χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου θα ήταν έτοιμο τον Απρίλιο του 2022 κι όχι νωρίτερα.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, είχε σημειώσει από το βημα της βουλής πως «αν δεν πάμε στη λύση της απόσπασης κινδυνεύουμε να χάσουμε τις προθεσμίες και τότε η χώρα θα κινδυνεύει να υποχρεωθεί με επιστροφή της χρηματοδότησης» τονίζοντας πως «η κυβέρνηση θέλει και μετρό και αρχαία». Ουσιαστικά μετά το αίτημα της κοινοπραξίας, ο υπουργός δικαιώνεται και μάλιστα δημιουργείται το έδαφος για την εύρεση μίας βιώσιμης λύσης που θα λύσει τον μεγαλύτερο γόρδιο δεσμό που έχει ζήσει ποτέ η Θεσσαλονίκη στο πεδίο των δημόσιων έργων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com,  σήμερα θα γίνει ενημέρωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, γύρω απο τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πρίν από λίγες ημέρες ο o Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό και καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ σε ανάρτηση του στο twitter υποστήριξε πως «η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου είναι παράνομη, εφόσον υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή τους στη θέση τους (…) καλό 2025 και αν, η λειτουργία του μετρό αν αλλάξει τώρα ο σχεδιασμός».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: Δοκιμασμένη η λύση που προτείνουμε για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Την απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενώ μίλησε και για τον ΟΑΣΘ και τις κινήσεις που γίνονται ενώ αποκάλυψε ότι απο του χρόνου οι διαγωνισμοί για τις αστικές συγκοινωνίες απελευθερώνονται Πανερυωπαϊκά.

Ο υπουργός Μεταφορών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη, για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, τόνισε πως για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου, η μοναδική εφικτή λύση είναι η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Όπως είπε έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία στο σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αρκετούς σταθμούς του Μετρό Αθηνών.

Τόνισε πως ο σταθμός Βενιζέλου είναι ο κεντρικός σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης, οπότε αποκλείεται οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης του και σημείωσε πως τεχνικά η απόσπαση μπορεί να υλοποιηθεί με μόνο εμπόδιο την πλάκα οροφής, που έχει κατασκευαστεί κατά το 1/3. «Δεν έχει γίνει τίποτα άλλο εκεί» τόνισε και επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού με τα αρχαία επιτόπου, δηλαδή “in situ”.

Αμφισβήτησε επίσης και τις αντιδράσεις των πολιτών και των φορέων, λέγοντας πως όλοι σχεδόν οι φορείς της πόλης τάσσονται υπέρ της απόσπασης. «Δεν υπάρχει κανένας διχασμός στην πόλη, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ και άλλοι φορείς έχουν ταχθεί με την λύση της απόσπασης που είναι η πιο γρήγορη. Αν δεν πάμε στη λύση της απόσπασης κινδυνεύουμε να χάσουμε τις προθεσμίες και τότε η χώρα θα κινδυνεύει να υποχρεωθεί με επιστροφή της χρηματοδότησης» επισήμανε και σημείωσε πως «η κυβέρνηση θέλει και μετρό και αρχαία».

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

Σχετικά με τον ΟΑΣΘ διευκρίνισε το θέμα του καθεστώτος του ΟΑΣΘ θα εξαρτηθεί από την οριστική απόφαση της Κομισιόν, η οποία όμως το 2017 είχε δώσει το πράσινο φως για την κρατικοποίηση. Ωστόσο όπως εξήγησε, το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα αναγνωρίζει ως δημόσιο φορέα μόνο τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας και όχι της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει πως αν η Κομισιόν γνωμοδοτήσει υπέρ της ιδιωτικοποίησης, η παραχώρηση του ΟΑΣΘ σε ιδιώτες είναι μία πιθανή επιλογή της κυβέρνησης.

«Μετά το 2019 απελευθερώνονται όλοι οι διαγωνισμοί για τις αστικές συγκοινωνίες στην Ευρώπη» είπε και σημείωσε πως οι αστικές συγκοινωνίες στην Ε.Ε. είναι μεικτές ή και ιδιωτικές ή εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση. Σχολίασε επίσης ότι σήμερα το χιλιομετρικό κόστος του ΟΑΣΘ είναι 4 ευρώ ενώ των ΚΤΕΛ μόλις 1,4 ευρώ.

Επί του θέματος μάλιστα είπε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση των περιαστικών γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, προκειμένου να εξευρεθούν λεωφορεία για τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η συνεργασία με τα ΚΤΕΛ θα συνεχισθεί καθώς η διαδικασία για την αγορά νέων λεωφορείων, μέσω νέου διαγωνισμού θα πάρει τουλάχιστον 18 μήνες και η πόλη δεν μπορεί να μείνει χωρίς λεωφορεία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα