Νίκος
Καραγιάννης

Εξαιρετικής κρισιμότητας θα είναι η φετινή χρονιά για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το πολύπαθο έργο, φέτος κλείνει 14 χρόνια έργων χωρίς να έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί. Πλέον κινούμαστε στον αστερισμό του Απριλίου 2023 καθώς για τότε έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση ως χρόνος έναρξης επίσημης λειτουργίας.

ΕΠΙΔΟΜΗ

Φέτος όμως περιμένουμε πολλά. Αν ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω, μία πρώτη παρατήρηση είναι πως ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών (δηλαδή η επιδομή) και στην επέκταση προς Καλαμαριά. Μέσα στο έτος αναμένεται να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής των περίπου 5χλμ. από το σταθμό Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα.

Στη βασική γραμμή φέτος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών από το σταθμό ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ μέχρι τον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ προκειμένου να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ μέσα μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν δοκιμές των συρμών εντός του Αμαξοστασίου Πυλαίας.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το στρώσιμο των γραμμών στο τμήμα Αγία Σοφία-Ανάληψη (δηλαδή και στο τμήμα που περνά από το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ). Τοποθετημένοι αλλά όχι σκυροδετημένοι είναι οι στρωτήρες στο τμήμα Ανάληψη-Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ττα δοκιμαστικά είναι να ολοκληρωθεί κατά το ίδιο διάστημα η εγκατάσταση των Η/Μ για την σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση και αρκετά άλλα συστήματα που θα επιτρέψουν την ηλεκτρονική επικοινωνία των συρμών με το κέντρο ελέγχου. Μην ξεχνάμε ότι οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι χωρίς οδηγό (driverless) και λειτουργούν μέσω υπεραυτόματου συστήματος.

Παρόμοιο σύστημα Μετρό με αυτό της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να συναντήσουμε στην Κοπεγχάγη.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Κατασκευαστικά οι περισσότεροι από τους 18 σταθμούς (13 της βασικής γραμμής και 5 της επέκτασης Καλαμαριάς) είναι είτε ολοκληρωμένοι είτε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Φέτος θα είναι ακόμα μία χρονιά απομάκρυνσης των λαμαρινών από εργοταξιακούς χώρους και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτό θα το δούμε σύντομα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στη Βούλγαρη και το Συντριβάνι–Έκθεση. Οι επόμενοι σταθμοί που θα “απελευθερωθούν” είναι οι Ευκλείδης, Παπάφη, Πατρικίου, Ανάληψη και Φλέμινγκ.

Εδώ στόχος είναι να γίνει ρυμοτομική, πολεοδομική και κυκλοφοριακή αποκατάσταση σε όλες αυτές τις περιοχές που έμειναν “εγκλωβισμένες” για πάνω από 10 χρόνια στα πλαίσια της εργοταξιακής κατάληψης του Μετρό.

Παράλληλα φέτος θα ξεκινήσει και η κατασκευή του τελευταίου σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης, τοου σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Είναι άλλωστε ο ρυθμιστής για την ολοκλήρωση της γραμμής το 2023.

ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στις 18 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η έλευση του 6ου συρμού από Ιταλία. Άνευ σοβαρού απροόπτου μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραληφθεί στο σύνολο τους οι 18 συρμοί και τότε θα ξεκινήσει και η αντίστροφή μέτρηση των δοκιμαστικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες εντατικών δοκιμών για να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη λειτουργίας το 2023.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ Η/Μ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Εκεί που υπάρχει εκκρεμότητα είναι με τα Η/Μ της γραμμής Καλαμαριάς. Ο διαγωνισμός που έχει βγει στον αέρα από το καλοκαίρι του 2018, δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την εγκατάσταση σηματοδότησης στην επέκταση Καλαμαριάς και είναι απολύτος απαραίτητος για να ξεκινήσουν και εκεί τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV