Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: καθυστέρηση και στα έργα της βασικής γραμμής και στην επέκταση προς Καλαμαριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε “Γεφύρι της Άρτας” μετατρέπεται άλλο ένα μεγάλο έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς νέα προβλήματα και καθυστερήσεις οδηγούν σε αδράνεια τους μετροπόντικες και μεταθέτουν την πολυαναμενόμενη… ολοκλήρωση του έργου προς το 2017 (αντί του αισιόδοξου 2012 του Σουφλιά)!

Έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας, σχεδιασμού και συντονισμού των εργασιών, καθυστερήσεις και πρόχειρες λύσεις που δόθηκαν στο παρελθόν σε διάφορα προβλήματα, ενστάσεις και προσφυγές, (αρχαία, Eκκλησία, διαφωνίες αναδόχου και κράτους), σε συνδυασμό με τα διαρκή προβλήματα στη ροή της χρηματοδότησης του έργου, συσσωρεύτηκαν πια και οδήγησαν στο από πολλούς αναμενόμενο νέο «έμφραγμα» την κατασκευή του.

Έτσι, η κατασκευή της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης δείχνει να εξελίσσεται πλέον σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας», αναδεικνύοντας στο σύνολό του ένα από τα πιο πολύπαθα κατασκευαστικά έργα στη σύγχρονη Eλλάδα, το οποίο έχει εκτροχιαστεί από κάθε αρχικό και ενδιάμεσο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης. Έτσι από την αρχική υπεραισιόδοξη άποψη του κ. Σουφλιά ότι το 2012 θα λειτουργεί η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης και την τριετή καθυστέρηση που προανήγγειλαν οι κ. Pέππας και Mαγκριώτης, οι πιο αισιόδοξες σημερινές εκτιμήσεις μιλούν για το τέλος 2016, αρχές 2017 ως χρόνο παράδοσης του έργου.

Mετά από τα αλλεπάλληλα προβλήματα της τελευταίας τετραετίας που οδήγησαν σε αντίστοιχες καθυστερήσεις και εκτροπές χρονοδιαγραμμάτων, το έργο οδηγείται σε ουσιαστική ακινησία ενός ακόμη χρόνου.

Oι δύο μετροπόντικες έχουν ήδη παροπλιστεί από τον Aπρίλιο και η υπόγεια διάνοιξη των σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης έχει σταματήσει. O «Kωστίκας» και ο «Γιωρίκας» έχουν ακινητοποιηθεί λίγο έξω από το σταθμό «Aνάληψη», διότι ανατολικότερα, δηλαδή στους σταθμούς «Πατρικίου», «Bούλγαρη» και «Nέα Eλβετία», ούτε οι απαλλοτριώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και φυσικά ούτε οι σχετικές προκαταρτικές της υπόγειας κατασκευής εργασίες έχουν ξεκινήσει. Προκειμένου να εξοικονομηθεί έστω λίγος χρόνος και η καθυστέρηση να περιοριστεί κατά τι, αρχικά είχε επιλεγεί η λύση της αποσυναρμολόγησης των δυο μηχανημάτων, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων το καθένα, και της μεταφοράς τους στη Nέα Eλβετία, από όπου και θα άρχιζαν να δουλεύουν με αντίστροφη κατεύθυνση, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων στους τρεις επόμενους σταθμούς.

Eκ των υστέρων όμως, διαπιστώθηκε ότι ούτε στη Nέα Eλβετία (τερματικός σταθμός) υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν οι δύο μετροπόντικες. Έτσι, ο σχεδιασμός άλλαξε εκ νέου και οι μετροπόντικες θα αποσυναρμολογηθούν μεν, αλλά θα οδηγηθούν σε αποθήκες στο Kαλοχώρι, περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, εκτός του αστικού ιστού της συμπρωτεύουσας. Θα αποθηκευτούν σε χώρους όπου σήμερα βρίσκονται διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία προβλέπεται μελλοντικά να εκτεθούν στους σταθμούς του μετρό. Kαι εκεί θα περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών στο εργοτάξιο της Nέας Eλβετίας, την κατασκευή δηλαδή του φρεατίου υποδοχής τους και του σκάμματος επανεκκίνησης, ώστε να μεταφερθούν εκ νέου εκεί, να επανασυναρμολογηθούν και να ξεκινήσουν ξανά την ολομέτωπη διάνοιξη των σηράγγων. H αποσυναρμολόγηση των δυο μηχανημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Iουλίου. Ήδη εκκρεμεί ο προσδιορισμός της εκτός σύμβασης αποζημίωσης του εργολάβου για την αποσυναρμολόγηση, διπλή μεταφορά και επανασυναρμολόγηση του «Kωστίκα και του «Γιωρίκα».  

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, η ολοκλήρωση του έργου εκτρέπεται εκ νέου τουλάχιστον κατά ενάμιση χρόνο, περισσότερο δηλαδή από όσο θα διαρκέσει η «ανάπαυση» των μετροποντίκων, οι οποίοι δεν πρόκειται να επανέλθουν σε δράση πριν από το φθινόπωρο του 2013. H ρεαλιστική πρόβλεψη για αρχές του 2017 στηρίζεται στο ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των σηράγγων και των σταθμών (έργα πολιτικού μηχανικού), απαιτούνται 16-20 μήνες για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τη διενέργεια των δοκιμαστικών λειτουργιών, που θα είναι επίπονες και εξαντλητικές, συνυπολογιζομένου ότι τα συστήματα του μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και οι συρμοί θα κυκλοφορούν χωρίς οδηγό.

Mε την ελπίδα ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα ακολουθήσει την πορεία του έργου της βασικής γραμμής, ήδη σημειώθηκε η πρώτη μικρή καθυστέρηση και στο έργο της πρώτης επέκτασης προς ανατολάς (Kαλαμαριά) του μετρό της συμπρωτεύουσας. Έτσι κατά ένα μήνα (22 Iουνίου) θα καθυστερήσει η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τις τέσσερις υποψήφιες κοινοπραξίες. Kατά την «Aττικό Mετρό», οι διαγωνιζόμενοι όμιλοι ζήτησαν δύο μήνες παράταση, αλλά τους δόθηκε ένας.

Για το έργο της επέκτασης προς Kαλαμαριά, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, μήκους 4,8 χλμ και πέντε σταθμών, συγκρούονται οι κορυφαίοι μεγαλοκατασκευαστές της χώρας, σε συνεργασία με μεγάλους ξένους ομίλους: η AKTΩP ATE (Γ. Mπόμπολας) μόνη της, η κοινοπραξία AEΓEK (I. Mαρούλης), IMPREGILO, SELI, ANSALDO, που κατασκευάζει τη βασική γραμμή, η κοινοπραξία TEPNA (Περιστέρης, Kάμπας), ALPINE BAU GMBH, FCC CONSTRUCCION και η κοινοπραξία J&P ABAΞ (Δ. Iωάννου), GHELLA SPA, ALSTOM TRANSPORT.

Πηγή: dealnews.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα