Νίκος
Καραγιάννης

Τρέχουν οι πρόδρομες εργασίες στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, το προβληματικό σημείο του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι σήμερα έχουν σκαφτεί περίπου 4 μέτρα. Οι εργασίες που ξεκίνησαν τον περασμένο Γενάρη και που δεν διακόπηκαν ούτε κατά τη διάρκεια του δίμηνου lockdown, αφορούν στην αφαίρεση των σάκων άμμου που είχαν τοποθετηθεί για την προστασία των αρχαιοτήτων. Τελικός στόχος είναι τα οκτώ μέτρα όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες.

Η σημαντικότερη εξέλιξη σε επίπεδο προετοιμασίας για το κυρίως έργο, όπως μαθαίνει το ypodomes.com, είναι πως την Παρασκευή ποy μας πέρασε κατατέθηκε στην Αττικό Μετρό, από την κοινοπραξία κατασκευής της βασικής γραμμής, η οριστική μελέτη 1 που αφοά τα αρχιτεκτονικά, τα στατικά και τα έργα Η/Μ. Η μελέτη συμμορφώνεται με την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ είναι το πρώτο μεγάλο βήμα και πιθανόν να παρουσιαστεί από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το προσεχές διάστημα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στη συνέχεια η Αττικό Μετρό θα πρέπει να την εγκρίνει, για να κατατεθεί και πάλι από την κοινοπραξία η οριστική μελέτη 2, που αφορά το σύνολο της κατασκευής του σταθμού, σε συνεργασία πάντα με το ΥΠΠΟ. Η μελέτη που είναι επικαιροποίηση προηγούμενης μελέτης εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή από την Αττικό Μετρό να εκπονηθεί από την κοινοπραξία η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, η οποία για να εφαρμοστεί θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από το ΚΑΣ. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε μετά από σχεδόν 10 χρόνια ατελείωτων προβλημάτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες απόσπασης και μετά οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, εκτίμησε σε παρουσία του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσπαστεί τα αρχαία από το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Όπως αποκάλυψε για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε εργασίες στο σταθμό της Βενιζέλου υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον να γίνει η απόσπαση των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί και είναι στη φάση της αφαίρεσης της προσωρινής κατάχωσης την οποία έχουν και δεύτερον να συνεχιστούν οι ανασκαφές και σε κατώτερο επίπεδο από αυτό και φυσικά να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στις δύο εισόδους, από την πλευρά του Μπεζεστενίου και του Καραβάν Σαράϊ. Ο κ.Ταχιάος έκλεισε λέγοντας “ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αποσπαστεί οι αρχαιότητες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ανασκαφές στον κεντρικό πυρήνα του σταθμού” .

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ

Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προηγουμένως μία προσφυγή στο ΣτΕ από την “Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Η προσφυγή έχει στόχο να διακόψει και τελικά να αποσοβήσει την απόσπαση των αρχαίων του σταθμού. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της κ.Φωκίωνας Δεληγιάννης σε δηλώσεις του σε ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης προανήγγειλε σειρά προσφυγών για κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται σε σχέση με το συγκεκριμένο σταθμό.

Η κινητικότητα από όσους αντιδρούν στην λύση που προτείνεται ίσως να μην σταματά στην παραπάνω κίνηση πολιτών και είναι πιθανό να δούμε και άλλη ή άλλες παρόμοιες προσφυγές για να μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Ο απόλυτος στόχος πάντως για την Αττικό Μετρό αλλά και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι να τρέξουν οι εργασίες το 2021 και το 2022 για να μπορέσει να προλάβει το χρονικό ορόσημο του Απριλίου του 2023 για την απόδοση στην κυκλοφορία της βασικής γραμμής από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία και να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα και η γραμμή Καλαμαριάς.

Προς το παρόν στο μέτωπο των έργων, αξίζει να αναφερθεί πως ρευματοδοθήκε το Αμαξοστάσιο που θα επιτρέψει την δοκιμή των συρμών, μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση του software των υπερ-αυτόματων τρένων. Επίσης ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα το στρώσιμο των γραμμών (επιδομή) στο τμήμα Συντριβάνι-Νέα Ελβετία και στη γραμμή Καλαμαριάς Πατρικίου-Μίκρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV