Νίκος
Καραγιάννης

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διακοπή της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να λειτουργήσει η επέκταση προς Καλαμαριά. Σε ραδιοφωνική παρουσία που είχε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, μίλησε για την αναγκαιότητα διακοπής της βασικής γραμμής για διάστημα 30-40 ημερών, επιβεβαιώνοντας το ypodomes.com.

Αυτό που ουσιαστικά εξετάζεται, είναι αν το παραπάνω διάστημα γίνει συνολικά ή με μικρότερες διακοπές. Η ανάγκη διακοπής της λειτουργίας έγκειται στο γεγονός πως η γραμμή Καλαμαριάς ουσιαστικά αποτελεί κλάδο της βασικής γραμμής και θα πρέπει να “κουμπώσουν” όλα τα συστήματα, να γίνουν όλες οι δοκιμές με τους συρμούς και να λειτουργήσει ως ένα ενιαίο δίκτυο.

Σε αντίθεση με την Αθήνα που οι γραμμές βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα, οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν κοινούς τους πρώτους 11 σταθμούς από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την 25η Μαρτίου και από εκεί θα διακλαδώνονται είτε προς Νέα Ελβετία, είτε προς Μίκρα που θα αποτελέσει τον τερματικό σταθμό της επέκτασης.

Μεγάλος στόχος είναι η λειτουργία της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο όπως είπε ο κ.Ταχιάος αν χρειαστεί κάποια απόκλιση αυτή θα είναι ελάχιστη.

Η επέκταση προς Καλαμαριά αποτελεί σύνθετο στοίχημα καθώς είναι σε ταυτόχρονη εξέλιξη έξι εργολαβίες, μια για το κυρίως έργο (με ανάδοχο την AKTOR) και άλλες πέντε, για ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Αυτές οι εργολαβίες πρέπει ουσιαστικά να συνδεθούν πρώτα μεταξύ τους, να αποτελέσουν ένα ενιαίο πλαίσιο και στη συνέχεια να συνδεθούν με την βασική γραμμή.

Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου θα λειτουργήσει κλάδος γραμμής Μετρό, καθώς μέχρι σήμερα με την εμπειρία της Αθήνας αυτό που είχαμε ήταν λειτουργία επεκτάσεων μιας γραμμής και όχι διακλάδωση και κοινή λειτουργία σταθμών ανάμεσα σε γραμμές.

Θα αποτελέσει επιπλέον και ένα μπούσουλα για αντίστοιχες επεκτάσεις στο μέλλον, είτε για το Μετρό Θεσσαλονίκης είτε για τυχόν διακλαδώσεις στη γραμμή 4 που θα λειτουργήσει με την ίδια αυτόματη τεχνολογία.

Επίσης στα καλά νέα της ημέρας είναι προς προχωρά η ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Υποδομών καθώς αναμένονται δικαστικές αποφάσεις ακόμα και εντός του μήνα.

Το προφίλ της επέκτασης προς Καλαμαριά

Το έργο της επέκτασης του Μετρό της Θεσσαλονίκης της Καλαμαριά είναι ένα από μεγαλύτερα δημόσια έργα της χώρας. Η αρχική του δημοπράτηση ξεκίνησε το 2009 από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και την Αττικό Μετρό. Έπρεπε να περάσουν 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση με την ΑΚΤΩΡ να γίνεται ανάδοχος του έργου, στις 25 Ιουνίου 2013.

Η συγκεκριμένη επέκταση ξεκινάει από το σταθμό της βασικής γραμμής «25ης Μαρτίου» και θα λειτουργεί ως κοινός σταθμός και των 2 γραμμών. Ακολούθως θα περνά από της οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την Περιμετρική τάφρο.

Στο Φυσικό Αντικείμενο περιλαμβάνεται διπλή υπόγεια γραμμή μήκους 4,77χλμ. περίπου, 5 υπόγειοι σταθμούς, 5 φρέατα, 3 σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, καθώς και μέρος των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων. Οι σταθμοί της επέκτασης είναι οι: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.

Στην περιοχή της Μίκρας αναμένεται να γίνει ένας μεγάλος σταθμός μετεπιβίβασης, αντίστοιχος με αυτόν στην Νέα Ελβετία ενώ θα συνδεθεί μέσω λεωφορειακών γραμμών και με το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Το έργο της Ελληνικό Μετρό περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς, τρεις σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι ενσωματωμένες στον σταθμό «Μίκρα» και έναν επίσταθμο. Στο αντικείμενο του έργου προβλέπονται οι σχετικές υποδομές για μελλοντική επέκταση της γραμμής προς Αεροδρόμιο σε υπέργεια γραμμή και σύνδεση με σταθμό Μετεπιβίβασης στον σταθμό «Μίκρα». Η συγκεκριμένη επέκταση αναμένεται να εξυπηρετεί περίπου 70.000 επιβάτες ημερησίως και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV