Νίκος
Καραγιάννης

Τα εύσημα από την Κομισιόν πήρε για το Μετρό Θεσσαλονίκης η Ελληνικό Μετρό στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα πλαίσια της 7ης συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 όπου παρέστησαν και στελέχη από την DG Regio.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε παρουσίαση της προόδου του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και τα στελέχη της διεύθυνσης της Κομισιόν φαίνεται πως έχουν πειστεί για την πορεία των εργασιών, τις απορροφήσεις καθώς και για το χρονοδιάγραμμα το οποίο στοχεύει στην έναρξη λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2024 με κύριο στόχο μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δόθηκαν τα εύσημα για την ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης από την Ελληνικό Μετρό. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με τις υπογραφές με το σχήμα ΤΗΕΜΑ, τέσσερις μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τους ευρωπαίους στην συνάντηση αυτή.

Αυτό έρχεται σε ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου για λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Για την ιστορία να θυμήσουμε ότι πέρυσι το Φθινόπωρο δόθηκε το πράσινο φως από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για το συγκεκριμένο έργο, του οποίου η προκήρυξη βγήκε αρχές του 2023. Τον Μάιο δόθηκαν οι προσφορές, το καλοκαίρι ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος, πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στις αρχές Οκτωβρίου υπεγράφη η σύμβαση-ΣΔΙΤ.

Ο διαγωνισμός που εφάρμοσε η Ελληνικό Μετρό, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, θεωρήθηκε όχι απλά επιτυχημένος αλλά και πως θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχα έργα εκτός Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός συντήρησης-λειτουργίας έγινε με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ) όμως είχε μια σημαντική -για τη χώρα- καινοτομία. Έγινε σε μια φάση και όχι σε δύο όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Δηλαδή έγινε η εκδήλωση ενδιαφέροντος, δόθηκαν οι προσφορές και επελέγη αυτός ο οποίος έδωσε την χαμηλότερη τιμή και με βάση φυσικά τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην προκήρυξη.

Πως θα λειτουργεί; αυτό είναι πιο ξεκάθαρο καθώς όπως αναφέρει η σύμβαση-ΣΔΙΤ όλα τα έσοδα από τη λειτουργία (εισιτήρια, διαφημίσεις, λειτουργίας δικτύων τηλεπικοινωνιών, εκμισθώσεις χώρων κ.α.) θα μαζεύονται από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ανάδοχο σχήμα.

Από την άλλη ο ανάδοχος έχει ένα συμφωνημένο τίμημα το οποίο όμως για να το εισπράξει θα πρέπει να ικανοποιεί σειρά από αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα να εκτελούνται τα δρομολόγια στη συχνότητα που έχει συμφωνηθεί, να είναι καθαροί και ευπρεπισμένοι οι σταθμοί και οι συρμοί, να υπάρχει το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας κ.α.

Αν σε κάποια από τα κριτήρια το σχήμα αποτύχει, τότε θα μπορούν να εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση ρήτρες που θα επιβάλονται μέχρι το ή τα κριτήρια να επιτευχθούν. Αυτή θα είναι και η μεγάλη διαφορά από το αντίστοιχο σύστημα της Αθήνας.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των έργων μητροπολιτικών σιδηροδρόμων, το Μετρό Θεσσαλονίκης με τη λειτουργία του μπαίνει στο “κλειστό κλαμπ” των πιο σύγχρονων συστημάτων μετρό της Ευρώπης.

Όπως σημειώνουν το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι κατηγορίας GAO4 και αντίστοιχα τέτοια συστήματα τα συναντάμε σε μόλις 7 πόλεις της Ευρώπης. Πιο χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της γραμμής 5 του Μετρό του Μιλάνο, η κυκλική γραμμή του Μετρό της Κοπεγχάγης, οι νέες γραμμές σε Παρίσι και Λονδίνο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV