Νίκος
Καραγιάννης

Την Παρασκευή 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε από την Αττικό Μετρό, όπως έγινε γνωστό, το πρώτο ολοκληρωμένο δοκιμαστικό δρομολόγιο στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Να θυμίσουμε πως μέχρι και τότε, τα δοκιμαστικά δρομολόγια πραγματοποιούνταν στη διαδρομή Συντριβάνι-Νέα Ελβετία-Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Πλέον, στα δοκιμαστικά δρομολόγια θα προστεθούν και οι σταθμοί  Αγία Σοφία, Βενιζέλου, Δημοκρατίας και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Για να γίνει εφικτό, χρειάστηκε να γίνει διάτρηση της σήραγγας στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, και στη συνέχεια να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί η επιδομή (γραμμές), κάποια συστήματα και να ρευματοδοτηθεί η γραμμή για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά.

Να θυμίσουμε πως οι κατασκευαστικές εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου ξεκίνησαν στα μέσα του 2023 λόγω προσφυγών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιούνται δοκιμαστικά σε όλο το μήκος της γραμμής. Αυτό καθώς ο σταθμός Βενιζέλου, είναι ο 4ος κατά σειρά και ως εκ τούτου, οι συρμοί δεν μπορούσαν να συνεχίσουν πέρα από το σταθμό Συντριβάνι.

Το δρομολόγιο που πραγματοποιήθηκε, στο τμήμα Βενιζέλου-Ν.Σ.Σταθμός έγινε με χαμηλές ταχύτητες την Παρασκευή έγινε με χειρισμό (manually) και όχι αυτόματα μιας και απομένει η εγκατάσταση σηματοδότησης και άλλων Η/Μ συστημάτων.

Σε επόμενη φάση με την ολοκλήρωση των συστημάτων θα προχωρήσουν τα αυτόματα δοκιμαστικά δρομολόγια που θα ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου Μετρό που βρίσκεται στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Στα κατασκευαστικά, όπως σημείωσε στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα έργα θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023 τοποθετώντας την παράδοση του έργου τους πρώτους μήνες του 2024.

Μετά από τη λειτουργία της βασικής γραμμής, θα ακολουθήσει μετά από κάποιο διάστημα και η λειτουργία της επέκτασης Καλαμαριάς. Να θυμίσουμε ότι οι σταθμοί της βασικής γραμμής είναι οι: Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Στον σταθμό 25ης Μαρτίου θα ξεκινά η διακλάδωση προς Καλαμαριά. Οι νέοι σταθμοί είναι οι: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.

Στην πλήρη λειτουργία των δύο γραμμών θα υπάρχει κοινή λειτουργία των δύο γραμμών, δηλαδή θα υπάρχουν τα δρομολόγια Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Μίκρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV