Νίκος
Καραγιάννης

Μια ευχάριστη έκπληξη δοκιμάζουν όσοι πεζοί περνούν από την οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη στο ύψος του σταθμού Μετρό ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος με σκέπαστρο είναι πλέον εδώ και λίγες ημέρες διαθέσιμος για το κοινό.

Τα αρχαία ευρήματα που ήρθαν στο φως  κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περίοδο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, μαρτυρούν την μεγάλη ιστορία της πόλης σε ένα άξονα που είναι ζωντανός εδώ και 2.0000 χρόνια.

Η Ελληνικό Μετρό, έδωσε πριν από λίγες ημέρες τον αρχαιολογικό χώρο, πλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς σε βάθος μόλις μερικών μέτρων μπορεί κάποιος να δει ότι ο άξονας της Εγνατίας δεν έχει μόνο σύγχρονες πολυκατοικίες, αλλά πως κάτω από αυτές υπάρχουν στρώματα πολιτισμού που φτάνουν πολύ πίσω στο χρόνο.

Για να μπορέσουν να αντέξουν στον χρόνο οι αρχαιότητες και να προστατεύονται, πάνω από τα αρχαία ευρήματα, τοποθετήθηκε ένα στέγαστρο το οποίο αποτελεί επίτευγμα καθώς έπρεπε για να στηριχθεί να υπάρξει η μικρότερη όχληση. Το μισό σκέπαστρο είναι ήδη στη θέση του ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η τοποθέτηση του υπολοίπου.

Ο σχεδιασμός των στεγάστρων έγινε έτσι ώστε να είναι όσο πιο διακριτικά και διάφανα, λόγω της γειτνίασης τους με τα σημαντικά όμορα αρχαιολογικά μνημεία της Θεσσαλονίκης του 15ου αι., το Τζαμί «Χαμζά Μπέη» και το «Μπεζεστένι».

Στη γωνία του στεγάστρου υπάρχει η βόρεια είσοδος στο σταθμό Μετρό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα γίνει ένας από πιο κεντρικούς της βασικής γραμμής.

Τα αρχαία ευρήματα θα φωτίζονται το βράδυ προκειμένου να δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες και περαστικούς να τα βλέπουν.

Δίπλα ακριβώς από την περιοχή ανάδειξης των αρχαιοτήτων η Ελληνικό Μετρό δημιούργησε και μια πλατεία η οποία μοιάζει σαν φυσική συνέχεια του χώρου. Από την πλατεία μπορεί κάποιος να θαυμάζει την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου είναι παλαιοχριστιανική βασιλική της Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα σώζεται στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα.

 

Μεγάλα δέντρα, χώροι για περίπατο, μεγάλα παγκάκια με το χρώμα της ώχρας να κυριαρχεί. Εκεί βρίσκονται και οι προτομές των Μακεδονομάχων, οι οποίες θα αποκαλυφθούν στα εγκαίνια που θα ακολουθήσουν.

Αυτή η νέα κληρονομιά της πόλης, προέρχεται από μια συνεργασία της Ελληνικό Μετρό με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης και το υπουργείο Πολιτισμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ