Connect with us

Αστικές

Μετρό: Σχέδιο πλήρους αναβάθμισης των συρμών της Γραμμής 1 – Πως θα υλοποιηθεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Πηγή Φωτογραφίας Eurokinissi/ Γιενάντα Ντελάι
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Πηγή Φωτογραφίας Eurokinissi/ Γιενάντα Ντελάι

Σχέδιο πλήρους αναβάθμισης των συρμών της Γραμμής 1 έχει ξεκινήσει ο ΟΑΣΑ και η ΣΤΑΣΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχει αλλάξει τελείως η εικόνα αλλά και η λειτουργία του στόλου των συρμών.

Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός που τρέχει για τους συρμούς 8ης γενιάς, να ξεκινήσει ο επόμενος διαγωνισμός για τους συρμούς 10ης γενιάς και να τρέξουν οι επιμέρους διαγωνισμοί για την ανακαίνιση των συρμών 11ης γενιάς.

Μικρή παράταση για τον διαγωνισμό

Σε εξέλιξη αυτή την εποχή βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση των 14 πεντάδυμων συρμών της γραμμής 1 του Μετρό. Σύμφωνα με πηγές με γνώση στο θέμα, το πιο πιθανόν είναι να δοθεί μια μικρή παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των φακέλων. Από την 1η Νοεμβρίου θα πάει χοντρικά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο λόγος είναι κάποιες διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει σε σχέση με τα τεύχη δημοπράτησης οι ενδιαφερόμενοι. Προς το παρόν στη ΣΤΑΣΥ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την  επιτυχία του διαγωνισμού. Σε επίπεδο αρχικού ενδιαφέροντος έχουν εμφανιστεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σχεδόν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες κατασκευής τρένων.

Το μεγάλο στοίχημα για τον διαγωνισμό της ΣΤΑΣΥ είναι να υπάρξουν τουλάχιστον 3 υποψήφιοι για το έργο ανακαίνισης, ούτως ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος για το δημόσιο. Να θυμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου είναι με ΦΠΑ, 86,8 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 70 εκατ. ευρώ) και η διάρκεια των έργων 34 μήνες. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το κέρδος της τεχνογνωσίας

Σε σχέση με το που θα γίνουν τελικά οι εργασίες ανακατασκευής των συρμών 8ης γενιάς φαίνεται πως το στοίχημα να γίνουν στην Ελλάδα ότι κερδίζεται. Ο λόγος είναι το αυξημένο κόστος μεταφοράς που κάνει μάλλον ασύμφορη την μεταφορά τους εκτός χώρας.

Advertisement

Το μεγάλο κέρδος θα είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας που θα μείνει εντός συνόρων για επόμενα παρόμοια έργα όχι μόνο σε συρμούς αλλλα και σε τρένα και τραμ. Όσο η χώρα αποκτά μεγαλύτερο στόλο από τις επεκτάσεις των δικτύων των μέσων σταθερής τροχιάς, τόσο τέτοια έργα θα είναι απαραίτητα στην διατήρηση των στόλων σε λειτουργική κατάσταση.

Νέος διαγωνισμός για συρμούς 10ης γενιάς

Ενόσω ο πρώτος διαγωνισμός τρέχει, παράλληλα ετοιμάζεται ο επόμενος. Αυτός θα αφορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την ανακαίνιση 11 συρμών αυτή τη φορά της 10ης γενιάς.

Μεγάλος στόχος είναι ο διαγωνισμός αυτός να βγει μέσα στο 2022 για να μπορέσει να ξεκινήσει η ανακατασκευή των τρένων το 2023. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως ακόμα να έχει κλειδώσει μιας και ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης.

Βασικός παράγοντας θα είναι η επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού που θα αποτελέσει οδηγό και για τον δεύτερο αλλά και για επόμενους που θα ακολουθήσουν.

Σε ανακαίνιση και οι συρμοί 11ης γενιάς

Η ΣΤΑΣΥ τώρα στηριζόμενη και στις δικές της δυνάμεις έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και σε σταδιακή ανακαίνιση και αναβάθμιση των συρμών 11ης γενιάς. Οι διαγωνισμοί της μεταφορικής εταιρείας αφορούν στο ηλεκτρικό σύστημα των θυρών, τα υδραυλικά και γενικά τα Η/Μ συστήματα των συρμών.

Επιδίωξη είναι να μπορέσει σταδιακά να αναβαθμιστεί η τεχνική λειτουργικότητα των συρμών και να ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση το πλάνο παρέμβασης.

Μεγάλο πρόβλημα οι γκραφιτάδες

Παρά την προσπάθεια που γίνεται, είτε μέσω διαγωνισμών, είτε μέσω παρεμβάσεων, η εικόνα των συρμών της γραμμής 1 παραμένει αποκαρδιωτική.

Advertisement

Ο λόγος είναι οι συνεχείς επιθέσεις των γκραφιτάδων οι οποίοι κατά τις βραδινές ώρες εισχωρούν στους χώρους εναπόθεσης συρμών και τα βάφουν από άκρη σε άκρη.

Το μεγάλο πρόβλημα στους συρμούς της γραμμής 1 είναι πως δεν έχει τη δυνατότητα ύπαρξης αμαξοστασίου εφάμιλλου με εκείνων των γραμμών 2 και 3. Εκεί είναι πρακτικά αδύνατη η είσοδος σε όποιον δεν έχει εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και για αυτό και οι συρμοί παραμένουν καθαροί.

Αντίθετα οι χώροι εναπόθεσης συρμών της γραμμής 1 είναι διάσπαρτοι και λόγω συνθηκών όχι ικανοί να φυλαχθούν με επάρκεια. Με δεδομένη την ανακαίνιση των συρμών 8ης γενιάς και μελλοντικά της 10ης, θα πρέπει να εξεταστεί, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου μία συνολική λύση. “Σε άλλη περίπτωση, οι συρμοί θα ανακαινίζονται και μόλις θα παραδίδονται θα είναι θέμα χρόνου μέχρι να βαφτούν εξ ολοκλήρου” σημειώνουν σκωπτικά.

Σήμερα η γραμμή 1 του Μετρό, μία από τις παλιότερες στην Ευρώπη, δείχνει ο φτωχός αδελφός των γραμμών 2 και 3 λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στους συρμούς.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα