Το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων Μετρό όλων των εποχών εκτελεί πλέον το υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με την έναρξη των έργων για την νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, συνολικά σε κατασκευή βρίσκονται πλέον 36 σταθμοί και γραμμές συνολικού μήκους πάνω από 30 χιλιόμετρα.
Στην Αθήνα σε προχωρημένη κατασκευή βρίσκεται η επέκταση της γραμμής 3 από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο που περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς: ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Τα έργα βαδίζουν προς το τέλος τους και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, η επέκταση θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022. Με την επέκταση αυτή συνολικά η γραμμή 3 θα φτάσει τους 27 σταθμούς (αν συνυπολογίσουμε και τους 4 κοινούς σταθμούς με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο) και θα γίνει η μεγαλύτερη της χώρας, ξεπερνώντας τη γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά).
Τα έργα για τη νέα γραμμή 4
Στα έργα της γραμμής 4, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ που μόλις ξεκίνησαν, προχωρά η κατάληψη χώρων σε Κατεχάκη και Βεϊκου που είναι απαραίτητοι για την είσοδο των δύο ΤΒΜ και τη διάνοιξη της σήραγγας που θα γίνεται ταυτόχρονα από τα δύο άκρα.
Παράλληλα με αλλεπάλληλες αποφάσεις του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κήρυξε την κατάληψη των απαραίτητων χώρων για τους 15 σταθμούς και τα 9 φρέατα προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες που αφορούν την μετακίνηση δικτύων κοινής ωφέλειας (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, δίκτυα ΕΥΔΑΠ κ.α.) και αρχαιολογικές εργασίες.
Τα κυρίως έργα, δηλαδή η έναρξη της διάνοιξης της σήραγγας και της κατασκευής σταθμών και φρεάτων, αναμένεται να ξεκινήσει το 2022. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα έργα θα έχουν διάρκεια 96 μήνες (8 χρόνια) και θα ολοκληρωθούν το 2029, εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Δοκιμαστικά στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Αναφορικά με τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, εκεί οι εργασίες προχωρούν με την έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων στο τμήμα Συντριβάνι-Νέα Ελβετία και θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, μέχρι να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία του συστήματος.
Να θυμίσουμε ότι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι συρμοί κινούνται αυτόματα μέσω του κέντρου ελέγχου στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει η επιδομή και στο δυτικό τμήμα, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ενώ προχωρούν και οι εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό, η γραμμή θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2023. Λίγο αργότερα, το 2024 θα τεθεί σε λειτουργία και η γραμμή Καλαμαριάς με επιπλέον 5 σταθμούς.
Συνολικά προβλέπεται ένα αρχικό δίκτυο με 2 γραμμές που θα έχουν κοινούς σταθμούς από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι και το σταθμό Πατρικίου και από εκεί η γραμμή 1 θα πηγαίνει μέχρι το σταθμό Νέα Ελβετία και η γραμμή 2 θα πηγαίνει μέχρι το σταθμό Μίκρα.
Το δίκτυο αυτό θα έχει μήκος περίπου 14 χιλιομέτρων και 18 σταθμούς, όλοι με μεσαία αποβάθρα, θύρες που θα ανοίγουν με την άφιξη και στάση του συρμού και ανεξάρτητες σήραγγες, κάνοντας το Μετρό της Θεσσαλονίκης ένα από τα πλέον σύγχρονα αλλά και ασφαλή συστήματα στην Ευρώπη.
Τα νέα έργα
Παράλληλα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και η Αττικό Μετρό έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα νέων έργων Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, μελετώνται οι επεκτάσεις της γραμμής 4 προς Πετρούπολη, Εθνική Οδό, της νέας γραμμής 5 Ακαδημία-Ευαγγελισμός-Δάφνη, οι επεκτάσεις της γραμμής 2 προς Ίλιον και Γλυφάδα και ο νέος κλάδος της γραμμής 1 προς Καλλιθέα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πρώτο έργο που θα δούμε να μπαίνει σε ρυθμούς υλοποίησης είναι η επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον. Το έργο είναι εκτιμώμενου κόστους 350-400 εκατ. ευρώ και θα διαθέτει 3 νέους υπόγειους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται οι επεκτάσεις προς τη δυτική πλευρά της πόλης, με εκκίνηση τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με στόχο να καλυφθούν τα πυκνοκατοικημένα προάστια και οι Δήμοι της πόλης. Τέλος μελετάται και η επέκταση από τον σταθμό Μίκρα της γραμμής 2 μέχρι το Αεροδρόμιο “Μακεδονία”, με μία υπέργεια γραμμή και 4 νέους σταθμούς.
Αυτή την εποχή η Αττικό Μετρό και ο ΟΣΕΘ συνεργάζονται για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μέσω της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης που θα οριστικοποιήσει τις ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας