Connect with us

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Μετρό Αθήνας – Νέα Γραμμή 4: ξεκίνησαν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για 7 σταθμούς – Ποιοί είναι

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα έργα για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό στην Ακαδημίας - Φωτό: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

Προχωρούν τα έργα στο Μετρό για τη νέα Γραμμή 4, παράλληλα όμως προκηρρύσονται οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για επτά σταθμούς με θέμα την διαμόρφωση των ευρύτερων επίγειων χώρων επτά σταθμών  Μετρό της γραμμής 4 που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων όπως σας είχε ενημερώσει σχετικά το ypodomes.com. Τους διαγωνισμούς πραγματοποιεί ως αναθέτουσα αρχή η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. η οποία για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με την Αττικό Μετρό που υλοποιεί τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους σταθμούς Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια, Εξάρχεια, Ευαγγελισμός, Κολωνάκι και Κυψέλη οι οποίοι βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων και για τους οποίους θα πραγματοποιηθούν ανοιχτοί διαγωνισμοί. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. έχει λάβει ήδη την απόφαση για την προκήρυξη των επτά διαγωνισμών οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα που στα πλαίσια ενός έργου Μετρό, εντάσσονται σε μεγάλη κλίμακα ανοιχτοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που θα έχουν ως στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των ανοιχτών χώρων πάνω από τους υπό κατασκευή σταθμούς Μετρό.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και της Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ μαζί με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό. Η δράση εντάσσεται στο μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν οι 4 φορείς το 2021 με αφορμή την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εχθές υπεβλήθη το τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση, ενώ είναι έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησης. Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε την συγκεκριμένη πράξη στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη του υπουργείου για την περίοδο 2021-2025.

Το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί από το Δ.Σ. της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για να μπορέσει να βγει η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Στόχος είναι εντός του 2023 να βγει η νικητήρια πρόταση που θα δοθεί στην Αττικό Μετρό ως τον αρμόδιο φορέα υλοποίησης του έργου αλλά και στον Δήμο Αθηναίων ως τη διοικητική αρχή για τις παρεμβάσεις που θα προταθούν.

Το αντικείμενο των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών

Στο Μετρό της Αθήνας η Γραμμή 4 περνά από το κέντρο της πόλης, οπότε οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τους επτά σταθμούς, έχουν ως αντικείμενο την ανάπλαση και τελική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής. Η μελέτη που θα υλοποιηθεί θα πρέπει, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Θα αποτελεί μια αρχιτεκτονική προσέγγιση που θα εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αισθητική ποιότητα και κατασκευαστική αρτιότητα για την αναβάθμιση του αστικού κοινόχρηστου χώρου του σταθμού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη ζώνη επιρροής του σταθμού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί τόσο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και τεχνικών, προκειμένου το αποτέλεσμα της πρότασης να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ευχάριστου, ασφαλούς και προσβάσιμου από όλους δημόσιου χώρου.

Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στην χώρα ενώ η ολοκλήρωση του επηρεάζει άμεσα τόσο τη λειτουργία της πόλης των Αθηνών όσο και τη ζωή των πολιτών της.

Το υπό κατασκευή τμήμα Α΄ της Γραμμής 4 του Μετρό έχει μήκος περίπου 13χλμ, περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή) και προβλέπεται να εξυπηρετεί τουλάχιστον 341.000 επιβάτες ημερησίως για το έτος 2030.

Προχωρά και η δράση για τη φύτευση 2.000 δέντρων

Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πηγές από την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. αναμένεται παράλληλα να βγει και ο διαγωνισμος για τις φυτεύσεις για δύο χιλιάδες δέντρα οι οποίοι θα φυτευθούν σε όλη τη επικράτεια των Δήμου Αθηναίων αλλά και στους σταθμούς του Μετρό.

Η δράση αυτή επίσης εντάσσεται στο μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη από Δήμο Αθηναίων, υπουργείο ΥΠΟΜΕ, Ανάπλαση Αθήνας και Αττικό Μετρό. Είναι ένα ανταποδοτικό μετρό για την κατασκευή των σταθμών μετρό που στόχο έχει την διασπορά των δέντρων όχι μόνο στους νέους σταθμούς αλλά και σε άλλες γειτονιές του Δήμου.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα