Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά το μεγάλο έργο του Μετρό της Αθήνας για την πορτοκαλί γραμμή 4  και πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση καθώς μέχρι το Πάσχα αναμένεται να φτάσει μέχρι τον σταθμό Γουδή ο Μετροπόντικας “Αθηνά”. Σε δημοσιογραφική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, έγινε γνωστή η πρόοδος των έργων στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνικό Μετρό.

Η AVAX η οποία είναι η leader της κοινοπραξίας με Ghella και Alstom ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο εργοτάξιο, στην υπό κατασκευή σήραγγα αλλά και στο ΤΒΜ όπου έγινε σε real time μια επίδειξη των δυνατοτήτων του μεγάλου μηχανήματος.

Μέχρι σήμερα έχουν διανοιχθεί 680 μέτρα και ο Μετροπόντικας με το όνομα “Αθηνά” προχωρά σε ημερήσια βάση κατά μέσο όρο 15 μέτρα, τοποθετώντας 10-12 “δαχτυλίδια” όπως λέγεται η μόνιμη τσιμεντένια επένδυση της σήραγγας. Το βαρύ μηχάνημα έχει μήκος 105 μέτρα και στο πιλοτήριο μέσω κάμερα ελέγχεται το τι διανοίγεται αλλά και τι είδους έδαφος έχει μπροστά του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσαρμόζει την ταχύτητα εκσκαφής ανάλογα με τις γεωλογικές συνθήκες που συναντά. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο Μετροπόντικας είναι ηλεκτρικός, δηλαδή κινείται με ηλεκτρισμό και όχι με καύσιμα.

Σήμερα το μηχάνημα βρίσκεται περίπου κάτω από το πάρκο Χωροφυλακής και συνεχίζει την πορεία του προς το κέντρο της Αθήνας. Εκτιμάται πως μέχρι το Πάσχα θα έχει φτάσει τον πρώτο σταθμό της γραμμής 4, το ΓΟΥΔΗ. Μέσα στο 2024 με τον συγκεκριμένο ρυθμό το ΤΒΜ θα φτάσει και στον δεύτερο σταθμό που ονομάζεται ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Το 2025 θα περάσει από ΙΛΙΣΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ για να καταλήξει στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ από όπου προβλέπεται και ολοκληρώσει έχοντας διανύσει 5,1 χιλιόμετρα. Στον Ευαγγελισμό θα ξεκινήσει η αποσυναρμολόγηση του και η μεταφορά του εκτός έργου. Το μηχάνημα θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο έργο Μετρό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει την διάνοιξη και το δεύτερος μετροπόντικας από το Φρέαρ Βεϊκου. Το δεύτερο ΤΒΜ με το όνομα Νίκη, θα ξεκινήσει τη διάνοιξη ενώ θα προστεθούν και τα δύο τελευταία τμήματα του μήκους 20 μέτρων το κάθε ένα. Η επιτάχυνση της διάνοιξης εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού ενώ μέσα στο 2024 θα περάσει από τον τερματικό σταθμό ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ.

Συνολικά το δεύτερο μηχάνημα θα διανύσει 7,2 χιλιόμετρα και θα περάσει από τους σταθμούς ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ για να καταλήξει επίσης στον Ευαγγελισμό το 2026 όπου επίσης θα αποσυναρμολογηθεί και θα απομακρυνθεί από το έργο. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο μηχανήματα ανήκουν στην ΑΒΑΞ καθώς παραγγέλθηκαν και αγοράστηκαν από την Γερμανία για το έργο της Γραμμής 4. Τα μηχανήματα θα μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν σε μελλοντικά έργα όπως η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον και οι επεκτάσεις της γραμμής 4.

Πως προχωρούν οι σταθμοί

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί μόλις 5 από τους 15 σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ. Στους υπόλοιπους σταθμούς συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες από την ΕΡΕΤΒΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη δοθεί μια παράταση στα πρόδρομα έργα που αρχικά είχε προβλεφθεί χρόνος 30 μηνών.

Εμπλοκή συνεχίζει να υπάρχει στους σταθμούς ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και στόχος είναι μέσα στο 2024 να ξεμπλοκάρουν για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή των σταθμών.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως από την καθυστέρηση στην παράδοση των σταθμών, στην μεγάλη πλειοψηφία των σταθμών θα περάσει πρώτα ο Μετροπόντικας και μετά θα προχωρήσει η εκσκαφή των σταθμών. Πέρασμα του ΤΒΜ από σκαμμένους σταθμούς προβλέπεται πλέον μόνο στο κέντρο.

Τα πρόδρομα έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 ενώ τον Ιούνιο υπεγράφη και η σύμβαση για το κυρίως έργο. Παρά του ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2029, θεωρείται δύσκολο να πιαστεί αυτή η επίδοση. Τα έργα ξεκίνησαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συνεχίζουν από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η συνολική πρόοδος φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕ αναμένεται να φτάσει το 18%.

Η γραμμή 4 θα έχει δύο σταθμούς ανταπόκρισης με άλλες γραμμές. Ο πρώτος είναι στην ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ όπου θα συνδέεται με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2 μέσω υπόγειας διάβασης μήκους περίπου 200 μέτρων. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3. Η γραμμή 4 σε αυτό το σημείο θα περνά κάτω από τη γραμμή 3. Θα εξυπηρετεί οικιστικές ζώνες στο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού και σημαντικές υπηρεσίες, συνδέοντας το ‘Αλσος Βεΐκου με τα Δικαστήρια σε 5 λεπτά και με την Πανεπιστημιούπολη σε διάστημα 14 λεπτών.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της AVAX: Σε δυόμισι χρόνια έχουν δημιουργηθεί 610 θέσεις εργασίας και έχουν συμπληρωθεί 1,7 εκ. εργατοώρες, δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, έχουν εκπονηθεί 550 μελέτες, έχουν εγκατασταθεί 4 οικοδομικοί γερανοί και μία γερανογέφυρα, χρησιμοποιούνται 70 μηχανήματα, έχουν εκσκαφτεί 249.000 κυβικά μέτρα χώματος, χρησιμοποιείται οπλισμός σιδήρου τριών (3) χιλιάδων τόνων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV