Νίκος
Καραγιάννης

Ψηφιακό είναι το έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό με την χρήση της τεχνολογίας του Building Information Model (BIM). Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συνεργασία του αναδόχου (ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom) με την Αττικό Μετρό για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στις μελέτες για τα στατικά, τα ηλεκτρομηχανολογικά και τα αρχιτεκτονικά καθώς και για τις μελέτες συντονισμού.

Το έργο της γραμμής 4 του Μετρό θα είναι από τα πρώτα δημόσια έργα το οποίο θα στηριχθεί στην ψηφιοποίηση των δεδομένων του, πράγμα που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα επιτρέψει στον καλύτερο έλεγχο της κατασκευής (ποιοτικά, κατασκευαστικά, λειτουργικά). Το ΒΙΜ θεωρείται από την αγορά ως το πλέον απαραίτητο εργαλείο στην κατασκευή γιατί ενσωματώνει όλες τις μελέτες σε ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο μετά τίθεται στην υπηρεσία των μηχανικών. Δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του συνόλου των έργων (στην περίπτωση του Μετρό σήραγγες, σταθμούς, άλλους χώρους) και επιτρέπει να γίνει ο βέλτιστος συντονισμός της κατασκευής με προσομοιώσεις των εργασιών σε όλα τα στάδια της ζωής του έργου από το σχέδιο και τη μελέτη μέχρι την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση του. Με τον τρόπο αυτό το έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό με το ΒΙΜ θα κάνει την “πορτοκαλί” γραμμή να γίνει η πρώτη “ψηφιακή γραμμή” του Αθηναϊκού Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου και μια από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Παράλληλα η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας γίνεται η πρώτη στην Αθήνα στην οποία επίσης με ψηφιακό τρόπο θα κινούνται τα τρένα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου στην γραμμή 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το Γουδή θα κινούνται αυτόματα τρένα χωρίς οδηγό τα οποία θα ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου.

Στη νέα γραμμή (όπως και στο Μετρό Θεσσαλονίκης) οι αποβάθρες θα διαθέτουν αυτόματες θύρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και στάση του συρμού, ταυτόχρονα με τις πόρτες, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας των επιβατών.

Οι 20 συρμοί που προβλέπεται να κυκλοφορήσουν στην πορτοκαλί γραμμή 4 θα ενσωματώνουν, σύμφωνα με τις επιταγές της Ελληνικό Μετρό, όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα είναι πλήρως ψηφιακοί. Θα έχουν σύστημα που θα μπορεί να μετρά το βάρος ανά βαγόνι και θα καθοδηγεί τους επιβάτες σε βαγόνια με τυχόν λιγότερο κόσμο.

Πως προχωρούν τα έργα

Στο πεδίο των έργων, ο πρώτος Μετροπόντικας έχει ξεπεράσει τα 800 μέτρα έχοντας ξεκινήσει από την Κατεχάκη ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και ο δεύτερος μετροπόντικας από το φρέαρ Βεϊκου.

Τα δύο μεγάλα μηχανήματα σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, πρόκειται να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Ευαγγελισμού το 2025 και το 2026 αντίστοιχα όπου και θα αποσυναρμολογηθούν και θα εξέλθουν από τη σήραγγα της νέας γραμμής.

Στο ταξίδι των ΤΒΜ θα χρειαστεί να περάσουν από συνολικά 15 σταθμούς. Σε κάποιους από αυτούς, θα έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή και θα περάσουν σε “ανοιχτό ουρανό”. Στους περισσότερους για οικονομία χρόνου οι μετροπόντικες θα περάσουν χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν την ολοκλήρωση των εκσκαφών η οποία θα γίνει στη συνέχεια.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί μόλις 5 από τους 15 σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ. Στους υπόλοιπους σταθμούς συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες από την ΕΡΕΤΒΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη δοθεί μια παράταση στα πρόδρομα έργα που αρχικά είχε προβλεφθεί χρόνος 30 μηνών.

Σήμερα είμαστε περίπου στους 32 μήνες κατασκευής και συνολικά το επίσημο χρονοδιάγραμμα του έργου μιλά για ολοκλήρωση στο τέλος του 2029. Οδεύοντας προς την διάνοιξη της σήραγγας και την κατασκευή των σταθμών, θα φανεί πόση καθυστέρηση έχει μαζευτεί ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν κερδίζεται μελλοντικά ή θα χρειαστεί να παραταθεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV