Νίκος
Καραγιάννης

Πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στα έργα κατασκευής του σταθμού Μετρό “Εξάρχεια” καθώς απερρίφθη η προσωρινη διαταγή που είχε καταθέσει κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με αυτή αιτούνταν την αναίρεση των αποφάσεων για την έγκριση της κατάληψης της πλατείας Εξαρχείων του υπουργείου Υποδομών και την έγκριση για την διεξαγωγή των έργων από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η αίτηση αναστολής αναμένεται να συζητηθεί σε 3-4 εβδομάδες και η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί τον ερχόμενο Μάιο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετηθεί υπέρ των παραπάνω αποφάσεων από τα δύο υπουργεία.

Μετά από αυτή την απόφαση τα έργα προχωρούν κανονικά καθώς βρίσκονται στην φάση των πρόδρομων εργασιών κατά την οποία στο χώρο της πλατείας πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές και μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Ο σταθμός Μετρό στα Εξάρχεια θα είναι ένας από τους κεντρικούς σταθμούς της νέας γραμμής 4. Η γραμμή ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου, περνά από Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Αλεξάνδρας περνά από τα Εξάρχεια και συνεχίζει επί της Ακαδημίας, το Κολωνάκι, τον Ευαγγελισμό και συνεχίζει προς Καισαριανή, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια και καταλήγει στο Γουδή πολύ κοντά στην Κατεχάκη.

Να θυμίσουμε πως τα έργα στην πλατεία Εξαρχείων ξεκίνησαν τον Αύγουστο με ισχυρή αστυνομική φύλαξη και έκτοτε έχουν σημειωθεί αρκετές διαμαρτυρίες ενάντια στην κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων.

Οι πρόδρομες εργασίες πραγματοποιούνται από την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ ενώ στη συνέχεια θα πάρει τη σκυτάλη για την κατασκευή του σταθμού και της σήραγγας το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Τα έργα έχουν ορίζονται ολοκλήρωσης το 2029, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν μελλοντικές παρατάσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV