Με διαφορετικούς ρυθμούς τρέχουν κυρίως οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Εργοτάξια έχουν στηθεί σε σταθμούς και φρέατα με εξαίρεση τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ όπου εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ. Οι εργασίες αφορούν διαμόρφωση των εργοταξίων, παράκαμψη των ΟΚΩ, αρχαιολογικές εργασίες κ.α.
Βέβαια η κατασκευή δεν είναι ανέφελη. Όπως έχει γίνει γνωστό, έχει κατατεθεί στο ΣτΕ προσφυγή κατά της κατασκευής και με αίτηση αναστολής εργασιών στον σταθμό Εξάρχεια από 50 κατοίκους. Η εκδίκαση αρχικά για τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθεί και αναμένεται η απόφαση που θα κρίνει αν τα έργα συνεχίσουν ή αν (ανάλογα με την δικαστική απόφαση) χρειαστει να σταματήσουν στον σταθμό αυτό.
Αρχαία στη Βεϊκου
Παράλληλα λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εκσκαφές στο εργοτάξιο Βεϊκου βρέθηκαν αρχαία ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί δύο τάφοι του 5ου αιώνα π.χ. οι οποίοι αξιολογούνται πλέον από το υπουργείο Πολιτισμού και τους αρχαιολόγους που έχουν επιφορτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο. Η συγκεκριμένη εύρεση ήταν -όπως αναφέρει πηγή κοντά στο θέμα- αναπάντεχη καθώς οι διερευνητικές τομές που είχαν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του εργοταξίου δεν φανέρωναν κάτι ιδιαίτερο. Εδώ ανάλογα με τις εξελίξεις θα φανεί πότε θα μπορέσει να εισέλθει ο δεύτερος μετροπόντικας που σήμερα βρίσκεται σε αναμονή στο εργοστάσιο κατασκευής του στη Γερμανία.
Στο σταθμό Κολωνάκι τα έργα προχωρούν και μαζί οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στην κυκλοφορία από μια λωρίδα στην Πατριάρχου Ιωακείμ και παράλληλα θα κλείσουν άλλοι περιμετρικοί άξονες για να μπορέσουν τα έργα να εκτελεστούν. Ο σταθμός που βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της περιοχής, δυσκολεύει την καθημερινότητα των κατοίκων, όμως η ανταμοιβή θα είναι ένας σταθμός που θα εξυπηρετεί την πολύβουη περιοχή του Κολωνακίου αλλά και του Λυκαβηττού εξυπηρετώντας χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες στη διάσημη συνοικία της Αθήνας.
Ξεκινά η συναρμολόγηση του Μετροπόντικα
Αναφορικά με τον Μετροπόντικα, τα τμήματα του πρώτου από τους δύο είναι εδώ και πλέον ξεκινά η συναρμολόγηση. Αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή αν φανταστούμε ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα 120 μέτρων σε μήκος και σχεδόν 3 μέτρων σε ύψος που είναι διαλυμμένο σε κομμάτια. Ο προγραμματισμός της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM είναι η θέση σε λειτουργία του μηχανήματος στις αρχές του 2023.
Η έναρξη διάνοιξης της σήραγγας θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επιστρέφει μετροπόντικας στο υπέδαφος της πρωτεύουσας ύστερα από πέντε χρόνια (τελευταία φορά ήταν το 2017 που βγήκε από το υπέδαφος του Πειραιά). Στο κέντρο της Αθήνας όπου θα φτάσει το περίπου το 2024 θα σημάνει την επιστροφή του ύστερα από σχεδόν 25 χρόνια.
Το μεγαλύτερο νέο έργο Μετρό στην Ευρώπη
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα η κατασκευή της νέας τέταρτης γραμμής του Μετρό της Αθήνας, κόστους με ΦΠΑ 1,8 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο νέο έργο Μετρό στην Ευρώπη. Οι τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν σε αυτή τη γραμμή θα είναι ότι πιο νέο έχει να παρουσιάσει η παγκόσμια βιομηχανία. Μια από τις σπουδαίες καινοτομίες της 4ης γραμμής θα είναι η εγκατάσταση και λειτουργία θυρών ασφαλείας στις αποβάθρες (όπως και στο Μετρό Θεσσαλονίκης).
Αυτό σημαίνει πως οι συρμοί θα εισέρχονται στο σταθμό, θα σταματούν και οι θύρες ασφαλείας θα ανοίγουν μαζί με τις θύρες του συρμού. Πρόκειται για ύψιστο έργο σιδηροδρομικής ασφάλειας, ειδικά μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα (σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο) πτώσης επιβατών στις γραμμές. Το μήκος των αποβαθρών θα είναι 80 αντί για 110 μέτρα που είναι στις γραμμές 2 και 3 αλλά με πολύ καλύτερες συχνότητες δρομολογίων.
Μιας και αναφερόμαστε στους συρμού, εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στα μέσα περίπου της εργολαβίας (μετά το 2026 δηλαδή), θα είναι υπεραυτόματοι και θα κινούνται μέσω Κέντρου Ελέγχου, ενώ οι επιβάτες θα μπορούν να κάθονται στο πρώτο ή στο τελευταίο βαγόνι έχοντας ως θέα τη σήραγγα του Μετρό.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV