Νίκος
Καραγιάννης

Τα έργα του Μετρό για την Γραμμή 4 αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας καθώς αφορούν μια προηγμένη τεχνολογικά γραμμή στην οποία θα λειτουργούν έξυπνοι συρμοί αλλά και σταθμοί με θύρες ασφαλείας. Παράλληλα στα έργα έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις που αγγίζουν το ένα έτος από διάφορους λόγους, όπως αρχαιολογικές ανασκαφές, καθυστέρηση μετακίνησης δικτύων κοινής ωφέλειας, δικαστικές προσφυγές κ.α.

Εργοτάξια έχουν στηθεί σε 14 σταθμούς: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ. Τις πρόδρομες εργασίες εκτελεί η ΕΡΕΤΒΟ. Επίσης εργοταξιακοί χώροι έχουν αναπτυχθεί για την είσοδο των ΤΒΜ σε Κατεχάκη και Άλσος Βεϊκου.

Από αυτούς στον κύριο ανάδοχο που αποτελείται από το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM έχουν παραδοθεί οι σταθμοί ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ και ΚΟΛΩΝΑΚΙ.

Από τις αρχαιολογικές εργασίες που έχουν γίνει, ευρήματα έχουν βρεθεί εκεί που αναμένονταν δηλαδή στο φρέαρ των οδών Σίνα-Μασσαλίας, στην Κυψέλη και στον σταθμό Ελικώνος. Τα ευρήματα αξιολογούνται από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Από την κατασκευή της γραμμής 4, όπως έγινε και στο παρελθόν, τα σημαντικότερα ευρήματα θα εκτεθούν στους μελλοντικούς σταθμούς.

Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται είναι σχεδόν ενός έτους και συνοψίζονται σε καθυστερήσεις σε μελέτες και μετατοπίσεις στα δίκτυα κοινής ωφέλειας ενώ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι προσφυγές στα Εξάρχεια όπου όμως υπάρχει ενεργό εργοτάξιο και στον Ευαγγελισμό όπου εκεί αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Άλλωστε ο σταθμός Ευαγγελισμός είναι ο πλέον κεντρικός καθώς αποτελεί σταθμό ανταπόκρισης με τη γραμμή 3.

Οι Μετροπόντικες και το ταξίδι στο κέντρο της Αθήνας

Δύο Μετροπόντικες έχουν αναλάβει την διάνοιξη της σήραγγας στην οποία θα κινούνται μελλοντικά οι συρμοί της γραμμής 4. Ο πρώτος μετροπόντικας έχει ξεκινήσει το ταξίδι του από το Φρέαρ Κατεχάκη και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα φτάσει στον πρώτο σταθμό ΓΟΥΔΗ.

Ο δεύτερος μετροπόντικας έχει φτάσει σε κομμάτια στο εργοτάξιο του Άλσους Βεϊκου όπου και συναρμολογείται. Στόχος είναι η εκκίνηση του στις αρχές του 2024. Το ταξίδι του χωρίς να έχουν υπολογιστεί τυχόν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της διάνοιξης έχει υπολογιστεί σε 27 μήνες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το ραντεβού που θα δώσουν τα δύο μηχανήματα είναι στον σταθμό Ευαγγελισμό από όπου έχει προγραμματιστεί να εξέλθουν. Αυτό προβλέπεται να γίνει το 2026.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για τους δύο Μετροπόντικες (πέρα από το όνομα που περιμένουμε να δοθεί σε κάθε έναν από αυτούς), είναι πως πρόκειται για νέα σύγχρονα μηχανήματα. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη οι μετροπόντικες που χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία 15ετία ήταν μηχανήματα που ήταν μεταχειρισμένα.

Οι σταθμοί της γραμμής 4

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους επιβάτες της νέας γραμμής θα έχει και η εικόνα των σταθμών της νέας γραμμής 4 του Αθηναϊκού Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 15 σταθμοί θα έχουν πλευρικές αποβάθρες όπως η συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών στην Αθήνα.

Η νεωτερικότητα θα έγκειται στο γεγονός πως όπως και στο Μετρό Θεσσαλονίκης οι αποβάθρες θα είναι εφοδιασμένες με θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν με την έλευση του συρμού ταυτόχρονα με τις πόρτες. Το μήκος τους θα είναι 80 μέτρα (110 μέτρα είναι στις 3 πρώτες γραμμές) αλλά η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι μεγαλύτερη και θα μπορεί να είναι ανά 90 δευτερόλεπτα.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί πως για πρώτη φορά στους επτά σταθμούς του Μετρό για τη γραμμή 4 που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων έχουν διεξαχθεί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί (από την Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.) για την νέα τους μορφή με την λειτουργία της γραμμής. Πρόκειται για τους σταθμούς ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Οι συρμοί επίσης θα είναι υπεραυτόματοι χωρίς οδηγό και η λειτουργία τους θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου της γραμμής 4 το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή των Σεπολίων.

Οι κομβικοί σταθμοί της γραμμής 4 θα είναι στα δύο άκρα δηλαδή ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ και ΓΟΥΔΗ όπου θα εξελιχθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους. Το ίδιο ισχύει και για τους σταθμούς που θα συνδέονται με άλλες γραμμές, δηλαδή τον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ (σύνδεση με τη γραμμή 3) και ΑΚΑΔΗΜΙΑ (σύνδεση με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2).

Για την σύνδεση των σταθμών ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ έχει προβλεφθεί μια συνδετήρια υπόγεια διάβαση περίπου 100 μέτρων όπου οι επιβάτες θα μπορούν να αλλάζουν γραμμή. Το ίδιο ισχύει και για την μετεπιβίβαση μεταξύ των γραμμών στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ όπου ο επιβάτης θα χρησιμοποιεί υπόγεια αλλά και επίγεια διάβαση.

Οι “έξυπνοι” συρμοί

Το έργο κατασκευής στο Μετρό της Αθήνας για τη Γραμμή 4 έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η επιλογή των συρμών Μετρό οι οποίοι θα κατασκευαστούν από τον Γαλλικό κολοσσό. Οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν θα είναι ότι πιο προχωρημένο έχει να επιδείξει η σιδηροδρομική βιομηχανία.

Οι smart συρμοί θα έχουν νέες δυνατότητες και ήδη έχει γίνει αναφορά για συρμούς που θα … ζυγίζουν επιβάτες και που θα πληροφορούν ποιο βαγόνι έχει μικρότερη επιβατική πυκνότητα. Στον στάνταρ εξοπλισμό θα είναι ο κλιματισμός και οι οθόνες αναπαραγωγής μηνυμάτων και βίντεο.

Η γραμμή 4 δημοπρατήθηκε το 2017 και συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 8 έτη, δηλαδή το 2029.

[ΦΩΤΟ] Μετρό Αθήνας – Γραμμή 4: έτσι θα γίνουν οι πλατείες πάνω από τους νέους σταθμούς Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια, Κυψέλη

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV