Νίκος
Καραγιάννης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα κατασκευής της νέας 4ης γραμμής Μετρό. Σε αυτή την πρώτη φάση το έργο αφορά στην κατασκευή του τμήματος ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ, μήκους περίπου 12,9 χιλιομέτρων με 15 υπόγειους σταθμούς. Σήμερα είνα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας με ποσό 1,8 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο νέο έργο Μετρό στην Ευρώπη.

Αυτό το τμήμα θα καλύψεις μερικά από τα πιο πυκνοκατοικημένα προάστια και περιοχές της πόλης όπως η Κυψέλη, του Γκύζη, η Αλεξάνδρας, του Ζωγράφου κ.α. Τα έργα με τον ισχύον χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν το 2029. Σε αυτή τη φάση είμαστε ακόμα στις πρόδρομες εργασίες ενώ ήδη ο ένας μετροπόντικας έχει φτάσει στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει από την Κατεχάκη στις αρχές του χρόνου το ταξίδι του.

Οι επεκτάσεις της γραμμής 4

Αυτό όμως είναι η πρώτη φάση από τις συνολικά τέσσερις που προβλέπει η ανάπτυξη της γραμμής 4 στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Οι επόμενες φάσεις περιλαμβάνουν τις επεκτάσεις προς τα Δυτικά Προάστια (ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ), τα Νότια Προάστια (Ευαγγελισμός-ΠΥΡΚΑΛ) και μια τρίτη προς τα Βόρεια Προάστια (ΓΟΥΔΗ-ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ).

Αυτή η τρίτη επέκταση ίσως είναι και η πιο κρίσιμη καθώς περνά από περιοχές που δεν διαθέτουν Μετρό και καλύπτει έναν από τους πιο κορεσμένους κυκλοφοριακά άξονες της πρωτεύουσας, αυτόν την Λεωφόρου Κηφισίας.

Μάλιστα, για όσους θυμούνται, την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είχε εξεταστεί να κατασκευαστεί ως κλάδος της γραμμής 3, αλλά η πίεση του χρόνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και τελικά η ιδέα έμεινε στα συρτάρια.

Από τότε το Μετρό της πόλης έχει επεκταθεί, σε αρκετές περιοχές και είναι φανερό πως πλεόν έχει μπει στην ατζέντα της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Υποδομών αυτό το μεγάλο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο που θα δώσει ανάσες στην Λ.Κηφισίας και σε μεγάλο μέρος του οδικού συμπλέγματος των Βορείων Προαστίων.

Άλλωστε έιναι ο σημαντικότερος άξονας που ενώνει το κέντρο με τα βόρεια προάστια αν και υπήρξε στόχος της Αττικό Μετρό και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα από το 2000 όταν και άνοιξαν οι γραμμές 2 και χωρίς όμως τελικά να γίνει εφικτή η υλοποίηση του.

Η κάλυψη της Κηφισίας

Σύμφωνα με τον χάρτη της Αττικό Μετρό, η επέκταση της γραμμής 4 προς τα βόρεια θα καλύψει τη Λεωφόρο Κηφισίας μέχρι το “δαχτυλίδι” στην Αττική Οδό, το τμήμα που παρουσιάζει και τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο καθημερινά.

Η επέκταση αυτή εκτός από την κάλυψη της Λ.Κηφισίας μέχρι τη σύνδεση της με την Αττική Οδό, συνεχίζει βόρειο-δυτικά και μέσω Αμαρουσίου και Πεύκης, φτάνει στη Λυκόβρυση αρκετά κοντά στην Εθνική Οδό.

Είναι μία υπερ-απαραίτητη προσθήκη για την περαιτέρω αποσυμφόρηση των οδικών αξόνων της πόλης μιας και πέρα από την προφανή αξία της δημιουργίας νέων σταθμών κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας. Οι περιοχές που θα καλύψει είναι η Φιλοθέη, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Πεύκη και η Λυκόβρυση.

Πέρα από την εξαιρετικά σημαντική κάλυψη του άξονα της Κηφισίας και των εμπορικών αναπτύξεων που έχει, θα καλύψει και το ΟΑΚΑ με τον σταθμό Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και τον εμπορικό πόλο που έχει δημιουργηθεί εκεί.

Σύνδεση με άλλες γραμμές Μετρό και Προαστιακό

Η επέκταση αυτή επίσης θα επιτρέψει τη διασύνδεση της γραμμής 4 στο σταθμό Κατεχάκη με τη γραμμή 3, στο σταθμό ΚΗΦΙΣΙΑΣ με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (σε ένα πολύ βασικό κόμβο της πρωτεύουσας) και στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ με τη γραμμή 1, επιτυγχάνοντας την λειτουργία ενός ενιαίου δικτύου συγκοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων.

Η επέκταση αυτή διαθέτει 11 σταθμούς εκ των οποίων οι έξι σταθμοί καλύπτουν τον άξονα της Κηφισίας. Ο πρώτος είναι η Κατεχάκη και μετά είναι οι σταθμοί: Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθεη, Σίδερα, Ολυμπιακό Στάδιο, Παράδεισος (σύνδεση με Προαστιακό) και ΟΤΕ.

Στη συνέχεια η γραμμή θα οδεύει βορειο-δυτικά και τους σταθμούς Μαρούσι, Πεύκη, Λυκόβρυση που είναι αρκετά κοντά στην Εθνική Οδό. Θα έχει μήκος περίπου 13 χλμ και το κόστος της με παλαιότερε εκτιμήσεις κυμαινόταν σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV