Νίκος
Καραγιάννης

Κανένα εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον για τον διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας με τους δύο φιναλίστ να λύνουν την νομική πολιορκία του. Λίγες ημέρες μετά το πρώτο βήμα με την μη υποβολή ενστάσεων στο νέο πρακτικό της τεχνικής αξιολόγησης των δύο υποψηφίων το οποίο κατέθεσε στο ΣτΕ η Αττικό Μετρό και οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΚΤΩΡ απέσυρε πρώτη την προσφυγή της από το ΣτΕ (αφορούσε το αίτημα ακύρωσης στο προηγούμενο πρακτικό της Αττικό Μετρό). Νομικοί κύκλοι σημειώνουν στο ypodomes.com ότι μετά τη σιωπηρή αποδοχή των δύο κοινοπραξιών (ΑΚΤΩΡ-Ansaldo- Hitachi και ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport), ουσιαστικά δεν υπήρχε νόημα για την συνέχιση της διαδικασία λόγω της αποδοχής του νέου πρακτικού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, τις επόμενες ημέρες το ίδιο θα πράξει και η ΑΒΑΞ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση της φάσης των τεχνικών προσφορών και ο προσδιορισμός ημερομηνίας για το άνοιγμα των προσφορών που θα αποκαλύψει ποια από τις δύο κοινοπραξίες θα αναλάβει το χρυσό συμβόλαιο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. Η επιμονή της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ίδιου του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, παρά τις πολλές ευκαιρίες που υπήρχαν για να πάει στα βράχια ο διαγωνισμός, δικαιώνεται από τις εξελίξεις και πιστώνεται ως μία μεγάλη του επιτυχία.

Το έργο πέρα από την κοινωνική και οικονομική του αξία, έχει και την πολιτική του διάσταση καθώς δείχνει και μία προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση ενός έργου που θα ρίξει σχεδόν 2 δισ.ευρώ στην πραγματική οικονομία εν μέσω μίας αντικειμενικά δύσκολης κατάστασης.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και οι κινήσεις της Αττικό Μετρό, παρά τους αρχικούς φόβους ότι έγινε λάθος χειρισμός με τις τεχνικές προσφορές, συνετέλεσαν στην λήξη μιας μακροχρόνιας περιόδου αμφισβήτησης του διαγωνισμού.

Τα επόμενα βήματα

Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οι δύο κοινοπραξίες έχουν το δικαίωμα (βάσει του ν.4412/2016) να προσφύγουν και πάλι. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως το σενάριο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται.

Αυτό θα σημάνει την ανακήρυξη αρχικά του μειοδότη του έργου και στη συνέχεια την ανακήρυξη του ως προσωρινού αναδόχου. Επόμενο βήμα η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να ελεγχθεί και εγκριθεί και στη συνέχεια το πέρασμα της ως μεγάλο έργο από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τελευταίο βήμα η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής που θα στείλει οριστικά το έργο σε υλοποίηση. Η σύμβαση θα μπορεί να υπογραφεί, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το πράσινο φως για το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 θα συμπαρασύρει φυσικά σε συμβασιοποίηση και τον διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες με την ΕΡΕΤΒΟ να είναι η ανάδοχος εταιρεία. Παράλληλα θα τρέξει ξανά από την Αττικό Μετρό, ο διαγωνισμός για τον Τεχνικό Σύμβουλο που θα επιβλέπει το έργο. Τα κυρίως έργα δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV