Ένα από τα μεγάλα μετεκλογικά στοιχήματα που θα κληθεί να δώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και συνολικά η νέα κυβέρνηση είναι αδιαμφισβήτητα η περαιτέρω επέκταση του Μετρό και μια από αυτές αφορά στα βόρεια στην επέκτση Κηφισιά-Βαρυμπόμπη. Άλλωστε έχει γίνει γνωστό πως είναι εξετάζεται από την Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και αυτή μαζί με σειρά άλλων επεκτάσεων.
Στον χάρτη άλλωστε του Μετρό της Αθήνας στην ιστοσελίδα της εταιρείας αποτυπώνεται και αυτή η επέκταση. Το σχέδιο επέκταση προς τα βόρεια της Γραμμής 1 (πρώην Ηλεκτρικός) του Μετρό έχει υπάρξει ήδη από την δεκαετία του 2000 αλλά τότε είχε ατονήσει και είχε δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη των νεών γραμμών 2 και 3 ενώ την περασμένη δεκαετία και για την νέα γραμμή 4.
Ο μεγάλος στόχος που πιστεύεται ότι μπορεί να επιτευχθεί με αυτή την επέκταση είναι η «ένωση» του Κηφισού (και της εθνικής οδού) με το δίκτυο Μετρό της Αττικής και συνεπακόλουθα με το δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα στον διαμπερή αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από το Φάληρο και φτάνει μέχρι τις Αφίδνες όπου και συνεχίζει προς βορρά, δεν υπάρχει κανένας σταθμός Μετρό ή Προαστιακού.
Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις
Η συγκεκριμένη επέκταση της γραμμής 1 είναι ανάμεσα στις 9 επεκτάσεις που εξετάζονται από την Ελληνικό Μετρό. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο στόχος είναι να ενωθεί το Μετρό ψηλά στην Εθνική Οδό για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής σε ένα σημείο που να υπάρχει σταθμός μετεπιβίβασης.
Η άσκηση λοιπόν που εξετάζεται είναι η γραμμή να πάει βόρεια, να υπάρξει ένας ενδιάμεσος σταθμός στην Νέα Ερυθραία και τελικά η γραμμή να καταλήξει στον κόμβο Βαρυμπόμπης. Εκεί σε απόσταση βολής υπάρχει δημόσια έκταση η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος park and ride και οι επιβάτες να συνεχίζουν το ταξίδι τους χρησιμοποιώντας το δίκτυο σταθερής τροχιάς της Αθήνας.
Η επιλογή της επέκτασης της γραμμής 1 μέχρι την Εθνική Οδό, θεωρείται μάλιστα από γνώστες της περιοχής των βορείων προαστίων ως μια πιο βατή λύση στην πρόσβαση του Αθηναϊκού δικτύου Μετρό στην είσοδο ουσιαστικά της πρωτεύουσας.
Η επέκταση της γραμμής 1 από την Κηφισιά εξετάζεται να γίνει με υπογειοποίηση του σημερινού τερματικού σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ και μετά με σήραγγα περίπου 2,5-3 χιλιομέτρων να δημιουργηθεί ο ενδιάμεσος σταθμός ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ και τελικά να φτάσει στον τερματικό σταθμό ΚΟΜΒΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ.
Ο σταθμός ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ χωροθετείται στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Χαριλάου Τρικούπη και ο τερματικός ΚΟΜΒΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ πλησίον του ομώνυμου κόμβου. Προς το παρόν είμαστε σε πολύ αρχικά στάδια καθώς θα χρειαστεί μελετητική ωρίμανση για την οριστική απόφαση χωροθέτησης των σταθμών και το γενικό φυσικό αντικείμενο του έργου.
Εφόσον τρέξουν οι μελέτες και βρεθεί χρηματοδότηση (μιλάμε για ένα κόστος που σαφώς ξεπερνά τα 200-250 εκατ. ευρώ), τότε η γραμμή 1 θα μπορούσε σε βάθος χρόνου στο βόρειο άκρο της Αθήνας.
Παράλληλα με μια επέκταση όπως αυτή που περιγράφηκε, ο επιβάτης της γραμμής -μελλοντικά και έχοντας τρέξει και η επέκταση προς Πετρούπολη- θα μπορεί στον σταθμό Νερατζιώτισσα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, στα ΠΕΥΚΑΚΙΑ να μετεπιβιβαστεί στη γραμμή 4 και πιο νότια στο σταθμό ΑΤΤΙΚΗ που συνδέεται με τη γραμμή 2 του Μετρό.
Σημαντική επέκταση
Η επέκταση του Μετρό, δηλαδή επέκταση της Γραμμής 1 μέχρι την Εθνική Οδό από Κηφισιά μέχρι Βαρυμπόμπη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εξαιρετικά σημαντική για την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στον άξονα. Με την επιλογή του Μετρό στο βόρειο άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, θεωρητικά θα μειώσει την κυκλοφορία σε μερικές χιλιάδες οχήματα ημερησίως που θα έχουν πλέον την επιλογή του να χρησιμοποιήσουν το μέσο σταθερής τροχιάς.
Αυτό μπορεί να επιφέρει ευεργετικές επιδράσεις και σε άλλους άξονες καθώς τα οχήματα που καθημερινά κινούνται στον Κηφισό, είναι κυρίως για επαγγελματικούς λόγους και επιβαρύνουν πριν και μετά τη χρήση του, και άλλους άξονες της πόλης. Εφόσον η επέκταση υλοποιηθεί η Γραμμή 1 του Μετρό θα επεκταθεί για πρώτη φορά μετά το 1957 όταν, τότε, είχε φτάσει στην Κηφισιά. Επίσης θα φτάσει συνολικά τους 26 σταθμούς αυξάνοντας τους υπόγειους σταθμούς σε 6 (ΟΜΟΝΟΙΑ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, ΚΗΦΙΣΙΑ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ, Κ.ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ).
Δεδομένου ότι ο Κηφισός σήμερα είναι ο μοναδικός διαμπερής άξονας νότου-βορρά στην πόλη και λειτουργεί και ως ο άξονας κίνησης υπεραστικών μετακινήσεων από/προς την Αθήνα, η λειτουργία ενός ή περισσοτέρων σταθμών Μετρό σε επιλεγμένα σημεία του, ίσως είναι επιβεβλημένη.
Η Αττικό Μετρό στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει προκαταρκτική μελέτη για την επέκταση του ΗΣΑΠ προς τη Νέα Ερυθραία (πηγές αναφέρουν πως ήταν το 2013). Η τότε μελέτη έκανε λόγο για δύο σταθμούς, έναν στην συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (δηλαδή της Κηφισίας) και Χαριλάου Τρικούπη και δεύτερο σταθμό στην διασταύρωση των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Κηφισίας) και Αγ. Σαράντα και πάλι στην Νέα Ερυθραία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας