Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας:ανατροπές στον σχεδιασμό της γραμμής 4, το αμαξοστάσιο αλλάζει θέση και η δημοπράτηση πάει για 2014

Δημοσιεύθηκε

στις

Το αμαξοστάσιο θα γίνει ΒΔ της Λ.Ομορφοκλησσιάς ενώ το πρώτο τμήμα που θα δημοπρατηθεί από το Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό θα πάει πίσω χρονικά λόγω αλλαγών και ..οικονομικών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για την μελλοντικής 4η γραμμή του Αθηναϊκού Μετρό. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό οι μελέτες αυτές θα αξιολογηθούν αφού ολοκληρωθούν προκειμένου να υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα για τις δυνατότητες που υπάρχουν σύμφωνα με την υπάρχουσα χάραξη.

Μία από τις πιο σημαντικές ανατροπές μέχρι τώρα είναι η αναγκαστική κατάργηση του αμαξοστασίου της γραμμής 4 που είχε αρχικά χωροθετηθεί στο Άλσος Βείκου. Ενώ επί πολλά χρόνια υπήρχε η απόφαση για την κατασκευή αμαξοστασίου στην περιοχή του Άλσους, κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να κοιτάξει τον χαρακτηρισμό της περιοχής.

Η ζώνη που περιλαμβάνει και το εν λόγω κτίσμα δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και μάλιστα ο χαρακτηρισμός αυτός δεν μπορεί να ανακληθεί. Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει όλη η γραμμή χωρίς αμαξοστάσιο πάρθηκαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις.

1.Θα γίνει σιδηροδρομική σύνδεση της γραμμής 4 με την γραμμή 2 & 3 συνολικού μήκους 900 μέτρων, κοντά στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Αυτό θα επιτρέψει την πρόσβαση των συρμών της γραμμής 4 στα αμαξοστάσια Σεπολίων, Ελαιώνα και Ελληνικού μέχρι η γραμμη 4 να αποκτήσει το δικό της.

2.Το αμαξοστάσιο της γραμμής 4 προβλέπεται να χωροθετηθεί σε αδόμητη περιοχή βόρειο-δυτικά της Λεωφόρου Ομορφοκλησιάς (Βείκου). Η διαδικασία αυτή είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει χρονικά για να ολοκληρωθεί (οριστική χωροθέτηση, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, κατασκευή κλπ).

Απορίες δημιουργεί το γεγονός πως τόσα χρόνια κανείς δεν είχε ψάξει για την χρήση γης στην περιοχή του Άλσους. Μετά την αλλαγή αυτή αναμένουμε την ολοκλήρωση των γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών για το τμήμα ΆΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Στη συνέχεια θα γίνει ο αγώνας εξεύρεσης κονδυλίων καθώς μόνο για αυτό το τμήμα θα απαιτηθούν περίπου 1,1 δις ευρώ. Για τη χρηματοδότηση κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες προτάσεις με τις τελευταίες να είναι η ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ (Ε`ΚΠΣ) ή να ενταχθεί όλο το έργο στα Ομόλογα Μεγάλων Έργων.

Η ΓΡΑΜΜΗ 4
Για την γραμμή 4 έχει γίνει πολύς λόγος με κάθε Υπουργό Υποδομών τα τελευταία 10 χρόνια να προσθέτει και κάτι. Πριν τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις υπήρχε το σενάριο δημοπράτησης του έργου μέσα στο 2013,  που όμως όσο περνούν οι μήνες απομακρύνεται και σαν ενδεχόμενο.

Το πρώτο τμήμα που έχει ήδη δρομολογηθεί θα ξεκινά από τον Δήμο Γαλατσίου, στο Άλσος Βείκου, ενώ θα υπάρχουν σταθμοί στο Γαλάτσι (στη διασταύρωση Γαλατσίου και Βείκου), στην Κυψέλη (στην Φωκίωνος Νέγρη) , στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (χαμηλά στο ύψος του Πεδίου του Άρεως), στα Εξάρχεια, στην Ακαδημίας όπου θα γίνει σταθμός με την ονομασία Πανεπιστήμιο (σταθμός ανταπόκρισης με τη γραμμή 2), στο Κολωνάκι (στην γνωστή πλατεία), και στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε ανταπόκριση με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3.

Το μήκος της γραμμής είναι περίπου 9 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 9 σταθμούς. Λόγω του μεγέθους του έργου ο χρόνος κατασκευής θα ξεπερνά τα 5 χρόνια. Η εμφάνιση της γραμμής 4 θα μοιάζει με εκείνη του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς θα κατασκευαστούν 2 ξεχωριστές σήραγγες, οι σταθμοί θα είναι όλοι με κεντρική αποβάθρα, ενώ θα υπάρχουν αυτόματες θύρες που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση του συρμού στο σταθμό.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Μετρό της Αθήνας πατώντας εδώ.
 

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα