Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: υπερσύγχρονοι και οικολογικοί οι νέοι συρμοί που καταφθάνουν καθημερινά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενώ τα έργα για την σηματοδότηση στις επεκτάσεις προς Περιστέρι, Ελληνικό και Χαιδάρι να συνεχίζονται, ένα άλλο σημαντικό έργο είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες στην Αττικό Μετρό

Η παραλαβή των 17 νέων συρμών του Μετρό συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά καθώς τα πλοία από την Νότια Κορέα που κατασκευάζονται (από την εταιρεία Hanwa Rotem) έρχονται πλέον φορτωμένα με τους νέους συρμούς.

Από το λιμάνι του Ικονίου βαριά φορτηγά ειδικού τύπου μεταφέρουν τους συρμούς στα αμαξοστάσια του Μετρό προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να ακολουθήσουν δοκιμαστικές διαδρομές πριν αυτά «βγουν» στις σήραγγες του Μετρό της Αθήνας.

Η παραλαβή αναμένεται να κρατήσει όλο το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012 καθώς είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των επεκτάσεων των 7 νέων σταθμών (ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ). Το κόστος της αγοράς τους έφτασε τα 155.000.000 ευρώ και η προμήθεια τους αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστούν διαγωνισμού. Το πιο χαρακτηριστικό των νέων συρμών είναι το λευκό εξωτερικό χρώμα αλλά και το πράσινο σιρίτι που διαθέτουν.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οι 17 νέοι συρμοί του Μετρό αποτελούν αναβάθμιση και εξέλιξη των συρμών δεύτερης γενιάς που κυκλοφορούν στην Αθήνα από το 2004. Έμφαση έχει δοθεί στην «πράσινη» και οικολογική λειτουργία τους. Αναλυτικά:

Τα βαγόνια θα είναι πλήρως κλιματιζόμενα. Το εσωτερικό τους αναβαθμισμένο, με περισσότερες χειρολαβές και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων για περισσότερη άνεση. Λόγω της διαρρύθμισής τους, οι εξάδυμοι συρμοί θα εξυπηρετούν 28 λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με τα σημερινούς συρμούς του μετρό.

Οι συρμοί θα διαθέτουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες οι οποίοι θα δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες που θα παρέχουν στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου, και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.

Οι συρμοί είναι πλήρως προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικές ειδικό χώρο για αμαξίδια και κινούμενο σκαλοπάτι το οποίο θα καλύπτει το κενό συρμού – αποβάθρας. Είναι εξοπλισμένοι με συστήματα ATP (Automatic Train Protection – Σύστημα Αυτόματης Προστασίας) και ATΟ (Automatic Train Operation – Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας).

Τα συστήματα αυτά προσφέρουν έλεγχο εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας, τήρησης αποστάσεων ασφαλείας από προπορευόμενους συρμούς και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον. Διαθέτουν επίσης εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος. Η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας θα φτάνει τα 80 χλμ/ώρα.

Οι συρμοί διαθέτουν σύστημα ανίχνευσης καπνού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών.

Επίσης, σύστημα ανίχνευσης λαθών, ώστε για οτιδήποτε χαλάσει κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου να υπάρχει εφεδρικό σύστημα και να λαμβάνονται μέτρα από το ίδιο το τρένο, προκειμένου να φτάνει στον προορισμό του, χωρίς καμιά επίπτωση.

Μάλιστα, με την άφιξή του στο αμαξοστάσιο, θα δίνει αυτόματα και ασύρματα, μέσω Wi-Fi, τη λειτουργική του κατάσταση, τα δεδομένα και τις τυχόν αστοχίες της ημέρας, τα οποία θα προωθούνται ηλεκτρονικά στο κεντρικό ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης και συντήρησης των συρμών, που θα εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.

Το αμάξωμα των συρμών είναι ελαφρύτερο από αυτό των τρένων 1ης και 2ης γενιάς. Οι επενδύσεις είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο έτσι ώστε οι συρμοί να είναι ανακυκλώσιμοι όταν παρέλθει η λειτουργία τους μετά από 30 χρόνια. Οι συρμοί έχουν βαφεί με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Μετρό της Αθήνας πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα