Νίκος
Καραγιάννης

Με τρία έργα βελτίωσης της λειτουργίας και της απόδοσης αλλά και μείωσης του ενεργειακού κόστους προχωρά στο Μετρό της Αθήνας η ΣΤΑΣΥ. Πρόκειται για το έργο εγκατάστασης κλιματισμού σε συρμούς Μετρό, την εξοικονόμηση ενέργειας από το “φρενάρισμα” των συρμών αλλά και την λειτουργία φωτοβολταϊκών στο Αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό.

Τα τρία έργα θεωρούνται σημαντικά καθώς από την μία θα βελτιωθεί η εμπειρία της μετακίνησης ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ με τα άλλα δύο έργα εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Μέσα στο 2022, η αλματώδης αύξηση στο κόστος της ενέργειας κόστισε στη ΣΤΑ.ΣΥ. επιπλέον 24,79 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξεως του 87,32%.

Κλιματισμός στους συρμούς

Λύση για την εγκατάσταση κλιματισμού στους συρμούς πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 του Μετρό αναζητά η ΣΤΑΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η τεχνική λύση εκτιμάται ότι θα έχει υποβληθεί το επόμενο δίμηνο. Στόχος είναι έχοντας το αντικείμενο της λύσης και το κόστος να αναζητηθεί χρηματοδότηση προκειμένου να εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού σε συνολικά 28 συρμούς.

Εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο υπάρχει καθώς και στο παρελθόν εγκαταστάθηκαν συστήματα κλιματισμού σε συρμούς της γραμμής 1 του Μετρό. Για την χρηματοδότηση εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς δράσεις ενίσχυσης της λειτουργίας και της απόδοσης των μέσων σταθερής τροχιάς συνήθως υπάρχει θετική απόκριση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το κόστος δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν, καθώς αποτελεί στοιχείο της τεχνικής λύσης που θα προκριθεί από την ΣΤΑΣΥ και θα γίνει γνωστό με την έναρξη της προσπάθειας εύρεσης χρηματοδότησης. Οι 28 συρμοί του Μετρό είναι οι πρώτοι που λειτούργησαν το 2000 και ξεχωρίζουν από το αλουμινένιο περίβλημα και ροζ-γκρι εσωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ένα μικρό μέρος του στόλου αυτού κινείται και στην γραμμή 1 Πειραιάς-Κηφισιά για την ενίσχυση του επιβατικού έργου.

Με την πραγματοποίηση αυτού του έργου οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 θα είναι κατά 100% κλιματιζόμενοι. Να θυμίσουμε πως οι συρμοί 2ης και 3ης γενιάς διαθέτουν κλιματισμό.

Διαγωνισμός εξοικονόμησης ενέργειας

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός της ΣΤΑΣΥ που θα βάλει τις σταθερές συγκοινωνίες της Αθήνας σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για το έργο ανακαίνισης δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, με την προσθήκη σε αυτούς συστήματος, που στην πράξη θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Απριλίου καθώς πήρε παράταση από την αρχική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου.

Το νέο αυτό σύστημα θα εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας και υπολογίζεται, πως με τον τρόπο αυτό θα ανακτάται ενέργεια 4.500 MWh τον χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά».

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4.174.000€, πλέον ΦΠΑ, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο συνολικός συμβατικός χρόνος για την πλήρη περάτωσή του ορίζεται σε 28 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η Σύμβαση.

Το έργο αποτελεί μια κατεξοχήν «πράσινη» επένδυση, που μετά την αρχική του λειτουργία στη Γραμμή 1 και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, θα προκριθεί και για τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Πέρα από το φιλοπεριβαλλοντικό, ενεργειακό, αλλά και οικονομικό του αποτύπωμα, το έργο θα συμβάλλει και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη μείωση των βλαβών, που οφείλονται στον ξεπερασμένο λόγω παλαιότητας εξοπλισμό.

Αντίστοιχο σύστημα ανάκτησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβράδυνση των συρμών προβλέπεται να εγκατασταθεί στους υποσταθμούς της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό.

Φωτοβολταϊκά στο αμαξοστάσιο Τραμ

Ακόμα ένας διαγωνισμός που είναι στα σκαριά από την ΣΤΑΣΥ αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΣΤΑΣΥ εξετάζει τον βέλτιστο τρόπο για να μπορέσει να εξοικονομεί ενέργεια μέσω της παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που θα εγκατασταθούν στην στέγη του αμαξοστασίου.

Ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά ισχύος 2,2 MW έχει εκτιμώμενη αξία 900.000 ευρώ και περίπου 300.000 ευρώ θα προέλθουν από το Πράσινο Ταμείο. Έχει γίνει ήδη η αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση και ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι. Στόχος είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν το 75% των ημερήσιων αναγκών λειτουργίας του ντεπό. Στο μέλλον θα μπορούν να προστεθούν και επιπλέον φωτοβολταϊκά καθώς είναι σε προχωρημένη κατασκευή η επέκταση του Αμαξοστασίου Τραμ από την Ελληνικό Μετρό. Το έργο της επέκτασης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV