Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα μία ολιγοήμερη παράταση θα έχουμε σύμφωνα με απόφαση της Αττικό Μετρό στο διαγωνισμό  για την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 στο τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή. Ο λόγος της νέας παράτασης είναι ο επιπλέον χρόνος που ζήτησαν κάποια από τα ενδιαφερόμενα σχήματα. Πρόκειται για την 3η κατά σειρά παράταση καθώς αρχικά ο διαγωνισμός ήταν να ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου. Η πρώτη μετάθεση ήταν για τις 17 Ιουλίου και η δεύτερη για τις 31 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση και παρότι υπήρξε ενδιαφερόμενος που ζήτησε πολύμηνη παράταση και μάλιστα με αιτιολογία που θυμίζει πρακτικές άλλων εποχών, η Αττικό Μετρό διατείνεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει το διαγωνισμό να βαλτώσει με παρατάσεις και πως η διαδικασία θα τρέξει με σκοπό το 2019 να ξεκινήσει το έργο. H νέα ημερομηνία θα είναι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Να σημειώσουμε πως το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο έργο-μετρό όλων των εποχών, ξεπερνώντας σε φυσικό και οικονομικό αντικείμενο εκείνο των γραμμών 2 και 3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αυτό, έχει δημιουργήσει και μία μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Ευρώπης και της Ελλάδας αλλά και εταιρείες που πρέπει να προστεθούν στα σχήματα με άλλο αντικείμενο όπως η προμήθεια Η/Μ και συρμών.

ΟΙ “ΙΕΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ” ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ
Η κινητικότητα αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί το πως θα καταλήξουν οι “ιερές συμμαχίες” μεταξύ των εταιρειών. Ανώτατο στέλεχος μεγάλης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφέρει πως ίσως να βλέπαμε σε ένα σχήμα όλες μαζί τις ελληνικές τεχνικές, γεγονός όμως που από το ρεπορτάζ δεν επιβεβαιώνεται.

Αντίθετα, έχουμε το πρώτο μεγάλο σχήμα που αποτελείται από τις ΤΕΡΝΑ-VINCI-SIEMENS. Το δεύτερο σχήμα αποτελείται από τις ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA και το τρίτο σχήμα από τις J&P ΑΒΑΞ-GHELLA και ALSTOM. Ειδικά η σύνθεση της πρώτης κοινοπραξίας αποτελεί έκπληξη καθώς η ιερή συμμαχία ΑΚΤΩΡ-VINCI που κρατά δεύο δεκαετίες, έσπασε για πρώτη φορά. Ερώτημα αποτελούν προς το παρόν ΜΕΤΚΑ αλλά και οι Salini-Impregilo, Hochtief. Επίσης έχουμε και έντονο κινεζικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν μεταφραστεί σε συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Οι ξένες τεχνικές είναι απαραίτητες καθώς θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και κεφαλαίων που απαιτούνται και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λόγω μεγέθους και οι leader των σχημάτων. Σημειωτέον, πως η νέα γραμμή 4 δεν θα μοιάζει ιδιαίτερα με τις γραμμές 2 και 3 κυρίως στα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Σε όλους τους σταθμούς που θα έχουν μήκος 110 μέτρα θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και πλήρη στάση του συρμού.

Επίσης οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι και θα κινούνται χωρίς οδηγό (όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης) ενώ στα πλαίσια της κατασκευής της Γραμμής θα κατασκευαστεί και νέο κέντρο ελέγχου.

Η γραμμή 4 θα καλύψει τα περισσότερα πυκνοκατοικημένα σημεία της πρωτεύουσας ξεκινώντας από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, του Γκύζη, την Αλεξάνδρας (χαμηλά), τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και θα συνεχίζει στα Ιλίσια, στου Ζωγράφου, Καισαριανή για να καταλήξει στο Γουδή, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη Λ.Μεσογείων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας