Νίκος
Καραγιάννης

Μετά από 24 και πλέον χρόνια …ιδρώτα, η ΣΤΑΣΥ που λειτουργεί το Μετρό αναζητά επειγόντως τεχνική λύση για να μπορέσει να ξεκινήσει διαγωνισμός και να εγκατασταθεί κλιματισμός στους 28 συρμούς Μετρό της πρώτης γενιάς που λειτουργούν στις γραμμές 2 και 3 αλλά πλέον και στην γραμμή 1.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Θανάσης Κοτταράς από το βήμα του 1ου Growthfund Summit, η εταιρεία έχει απευθυνθεί σε τουλάχιστον 4 εταιρείες προκειμένου μέσα στον Ιανουάριο να έχει προτάσεις με τεχνικές λύσεις για το πως θα μπορέσουν να εγκατασταθούν συστήματα κλιματισμού και στους 28 συρμούς.

Μια από τις εταιρείες που έχει κληθεί να δώσει τεχνική λύση είναι και η Alstom που είναι η κατασκευάστρια των συρμών αυτών (μαζί με την Siemens) αλλά και η εταιρείες που εγκατέστησαν -προ εικοσαετίας σχεδόν- κλιματιστικά σε συρμούς της γραμμής 1 του Μετρό που παρουσίαζαν το ίδιο πρόβλημα.

Στόχος της ΣΤΑΣΥ είναι με την τεχνική λύση που θα προκριθεί να ξεκινήσει ο αγώνας για να ωριμάσει ένας διαγωνισμός προμήθειας και εγκατάστασης μονάδων που θα λύσει το πρόβλημα στους λεγόμενους και …συρμούς-βραστήρες της πρώτης γενιάς που ξεκίνησαν λειτουργία το 2020 με την έναρξη των γραμμών 2 και 3.

Φυσικά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση όμως σύμφωνα με πηγές της ΣΤΑΣΥ στο ypodomes.com αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα μιας και τέτοιου είδους έργα που συνδυάζονται και με την κλιματική αλλαγή (δηλαδή την ενίσχυση της χρήσης των μέσων σταθερής τροχιάς), τυγχάνουν θετικής απόκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κόστος δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν, καθώς αποτελεί στοιχείο της τεχνικής λύσης που θα προκριθεί από την ΣΤΑΣΥ και θα γίνει γνωστό με την έναρξη της προσπάθειας εύρεσης χρηματοδότησης. Οι 28 συρμοί του Μετρό είναι οι πρώτοι που λειτούργησαν το 2000 και ξεχωρίζουν από το αλουμινένιο περίβλημα και ροζ-γκρι εσωτερικό.

Ειδικά το περασμένο καλοκαίρι όπου είχαμε πρωτοφανείς θερμοκρασίες οι συρμοί αυτοί έγιναν αντικείμενο  κριτικής από τους χρήστες του Μετρό και όχι μόνο. Το ypodomes.com έχει ήδη από το 2018 επισημάνει το πρόβλημα που παρουσιάζει η λειτουργία των συρμών αυτών το καλοκαίρι.

Οι 15 νέοι συρμοί

Πέρα από την αναζήτηση λύσης στο Μετρό όπου θα υπάρξει διαγωνισμός για τους 28 συρμούς πρώτης γενιάς, η Ελληνικό Μετρό προετοιμάζει και τον μεγάλο διαγωνισμό για 15 νέους συρμούς που θα λύσουν το πρόβλημα του κορεσμού λόγω της μεγάλης επιβατικής κίνησης στο Μετρό, και κυρίως στη γραμμή 3.

Η έναρξη της επέκτασης της γραμμής 3 στον Πειραιά κυριολεκτικά εκτόξευσε την κίνηση στο Μετρό και φέτος παρουσιάζεται εκρηκτική αύξηση κατά 20%. Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζονται και άλλα μέτρα όπως εσωτερικά δρομολόγια, πύκνωση στις ώρες αιχμής κ.α.

Από τους 15 νέους συρμούς που θα παραγγελθούν, οι 7 είναι διαρευματικοί για να καλύπτουν τα δρομολόγια του αεροδρομίου και οι άλλοι 8 θα είναι κλασσικοί συρμοί Μετρό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να βελτιωθούν ουσιαστικά οι χρονοαποστάσεις, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής. Οι συρμοί αυτοί δεν αναμένονται πριν το 2027-2028.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση προσπαθεί με προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών να βελτιώσει τους χρόνους στο ενδιάμεσο διάστημα.

Διαγωνισμός εξοικονόμησης ενέργειας

Ως τις αρχές του 2024 αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που θα βάλει τις σταθερές συγκοινωνίες της Αθήνας σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσα στο 2022, η αλματώδης αύξηση στο κόστος της ενέργειας κόστισε στη ΣΤΑ.ΣΥ. επιπλέον 24,79 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξεως του 87,32%. Θέτοντας σε εφαρμογή το πρωτοπόρο σύστημα ανάκτησης ηλεκτρικής ενέργειας από το «φρενάρισμα» των συρμών εκτιμάται ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό και το τραμ της Αθήνας θα εξοικονομήσει 12-14% της ενέργειας που καταναλώνει.

Ο διαγωνισμός ύψους 2,7 εκατ. ευρώ (χωρις ΦΠΑ) είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ΣΤΑ.ΣΥ., προκειμένου να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Ουσιαστικά το σύστημα, που ήδη εφαρμόζεται στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και την επιστρέφει στο σύστημα. Ο ανάδοχος θα αναβαθμίσει δύο υποσταθμούς έλξης της Γραμμής 1, σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση και η επιστροφή της ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική φάση, καθώς μένει η έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής μιας και το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Υπολογίζεται πως το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12-18 μήνες, διάστημα που εφόσον όλα «τρέξουν» χωρίς εμπόδια φέρνει την ολοκλήρωση περί τα τέλη του 2025.

Χάρη σε αυτή τη λειτουργία, αναμένεται να εξοικονομηθεί το 12-14% της κατανάλωσης ενέργειας της Γραμμής 1, δεδομένου ότι η ενέργεια που μπορεί να ανακτηθεί από την ηλεκτροπέδηση είναι της τάξης των 4.500 MWh ετησίως. Βεβαίως, εταιρείες που εφαρμόζουν αντίστοιχα συστήματα στο εξωτερικό ανεβάζουν την εξοικονόμηση και στο 20%. Πέρα από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα βελτιώσει την αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτροδότησης και θα μειώσει τις βλάβες που οφείλονται στον ξεπερασμένο λόγω παλαιότητας εξοπλισμό.

Το εν λόγω έργο θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις Γραμμές 2 και 3, με τις μελέτες να ξεκινούν από την πλευρά της ΣΤΑ.ΣΥ. στις αρχές του 2024. Σημειώνεται ότι η υπό κατασκευή Γραμμή 4 του μετρό θα διαθέτει εξαρχής τέτοιο σύστημα.

Παραγωγή «πράσινης» ενέργειας

Η εταιρεία στρέφεται, επίσης, στην παραγωγή ενέργειας και το net metering, ώστε να εξορθολογίσει το ενεργειακό της κόστος. Ήδη δρομολογεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη του ιδιόκτητου αμαξοστασίου του τραμ στο Ελληνικό. Το έργο, προϋπολογισμού 900 χιλιάδων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με τη στήριξη του Πράσινου Ταμείου του οποίου η συμβολή θα ανέλθει σε περίπου 30%.

Αυτό το έργο αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70%, άρα και αντίστοιχη μείωση δαπανών. Παράλληλα, προετοιμάζονται μελέτες για το υπόλοιπο δίκτυο και τις εγκαταστάσεις της ΣΤΑ.ΣΥ.

\Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση του φωτισμού στους σταθμούς του Γραμμής 1 με led, που έχει ήδη ξεκινήσει από 4-5 σταθμούς. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 300-400 χιλιάδες ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV