Νίκος
Καραγιάννης

Restart έχουμε από σήμερα το πρωί στα έργα για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Όπως αποκάλυψε στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους εργαζομένους ώστε να ζωντανέψουν και πάλι τα εργοτάξια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι εργαζόμενοι ξεκινούν αρχικά με πενθήμερη 8ωρη εργασία μέχρι να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και όταν υπάρξει -πράγμα που όλοι εύχονται- θετική κατάληξη μετά θα δουλέψουν “στο φουλ οι μηχανές”.

Από την πλευρά του ο κ.Μιτζάλης μιλώντας για το θέμα σημείωσε πως η εταιρεία σέβεται τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, πληρώνει σύμφωνα με αυτές, ενώ όπως είπε η ΑΒΑΞ δεν χρωστά, είναι ενήμερη, ενώ πληρώνει και τις όποιες υπερωρίες. “Υπάρχουν κατά καιρούς απεργίες, που δεν θέλω εγώ να κρίνω εάν είναι υποβολιμαίες, αλλά ζητάει ένα σωματείο +15%, δεν είναι μόνο αν το δώσουμε εμείς, θα συμπαρασύρει μια σειρά εταιρειών. Σεβόμαστε τις Συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τα συνδικάτα, πιστεύω ότι θα βρούμε κοινή λογική χωρίς να υπάρχει επίπτωση στο έργο. Μετά τη 15ήμερη απεργία, έχουμε τη διαβεβαίωση μετά τη Γενική Συνέλευση του σωματείου ότι αύριο ξεκινούν οι εργασίες και από την άλλη εβδομάδα θα καθίσουμε στο τραπέζι ώστε να δούμε σε εύλογα περιθώρια τι μπορούμε να δώσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 20 Μαϊου και από σήμερα η επιστροφή στα εργοτάξια θα σημάνει την επιστροφή σε μια πρώτη κανονικότητα. Σε χθεσινή ερώτηση για τα κοντινά ορόσημα του έργου, δηλαδή να φτάσει ο πρώτος μετροπόντικας στο σταθμό Βεϊκου και ο δεύτερος μετροπόντικας να ξεκινήσει να σκάβει με ρυθμό, ο κ.Μιτζάλης σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να κερδηθεί ο χρόνος και να πιαστούν οι χρόνοι που έχουν προγραμματιστεί.

Τώρα ένα πρώτο στοίχημα θα είναι οι Μετροπόντικες. Τα βαριά μηχανήματα δεν ανοίγουν απλά με ένα κλειδί και δουλεύουν. Η περιπλοκότητα της κατασκευής τους θα απαιτήσει κάποιες ημέρες για να τεθούν πλήρως σε λειτουργία. Ο πρώτος στόχος παραμένει να φτάσει ο πρώτος Μετροπόντικας στον σταθμό ΓΟΥΔΗ, τερματικό σταθμό της γραμμής 4.

Προς το παρόν εξακολουθούν να είναι λίγοι οι σταθμοί που έχουν παραδοθεί για εργασίες στο σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ.Μιτζάλη, γίνεται προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα εργοτάξια.

Τι γίνεται με τον σταθμό Ευαγγελισμό

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, εξελίξεις φαίνεται πως θα έχουμε και στο “παγωμένο” εργοτάξιο στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Τα έργα σε αυτόν τον σταθμό που είναι και ο κεντρικότερος της γραμμής 4 καθώς θα συνδέεται και με τον αντίστοιχο σταθμό της γραμμής 3, δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της προσφυγής που είχε γίνει στο ΣτΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη από την Ελληνικό Μετρό η εκπόνηση της ΤΕΠΕΜ, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ, και να προχωρήσει η έγκριση της από το ΥΠΕΝ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη κυκλοφοριακή μελέτη με την οποία προβλέπεται να κλείσει ένα τμήμα της οδού Ριζάρη για να μπορέσει να αναπτυχθεί το εργοτάξιο.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζεται να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπορέσει και το εργοτάξιο να τρέξει και να μειωθεί η όχληση στο πάρκο Ριζάρη. Ο σταθμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ είναι ο μοναδικός από τους 15 της γραμμής όπου η πρόοδος ακόμα και σε επίπεδο πρόδρομων εργασιών είναι πρακτικά μηδενικός.

H χθεσινή Γενική Συνέλευση

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ, κ. Χρήστος Ιωάννου στην χθεσινή τακτική Γενική Συνέλευση, οι Κατασκευές, ως το core business του Ομίλου, θα συνεχίσουν να παράγουν ολοένα και περισσότερες ταμειακές ροές το επόμενο διάστημα, οι Συμμετοχές σε ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις δημιουργούν ώριμες αποδόσεις και θετικές ταμειακές ροές, δίνοντας τη δυνατότητα είσπραξης σημαντικών μερισμάτων σε ετήσια βάση, ενώ οι Νέες Επενδύσεις θα τροφοδοτηθούν από την επικερδή δραστηριότητα στους τομείς των Κατασκευών και των Συμμετοχών.

Στον πυλώνα των Κατασκευών, η ΑΒΑΞ διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,4 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή έργων, έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση του περιθωρίου EBITDA φτάνοντας τα 26,7 εκατ. ευρώ το 2023 από 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει περαιτέρω αύξηση του τζίρου και βελτίωση της κερδοφορίας από το 2024 και έπειτα.

Όσον αφορά τις Νέες Επενδύσεις, στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει προεπιλεγεί σε 25 διαγωνισμούς με προϋπολογισμό άνω των 3,5 δισ. ευρώ, από το οποίο αναμένει να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι.

Η διοίκηση υπογράμμισε ότι ο Όμιλος αναζητά νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια και το real estate. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην IXION, ως το ενεργειακό όχημα της ΑΒΑΞ για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις εφαρμογές ηλεκτροκίνησης καθώς και στις οικιστικές αναπτύξεις σε νησιά ως προτεραιότητα της εταιρείας στον τομέα του real estate.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV