Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να οδηγείται στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας το θέμα με την κατασκευή του σταθμού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Όπως είπε από το βήμα του συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, δεν επιδιώκονται συγκρούσεις και πως θα γίνει ο σταθμός στην περιοχή.
Παράλληλα προχωρά και η εκπόνηση της ΤΕΠΕΜ, δηλαδή της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Ελληνικό Μετρό προχώρησε σε σύμβαση με την εταιρεία LDK Consultants η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Με την έγκριση της θα γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα.
Παράλληλα προωθείται και λύση μερικής μετακίνησης του εργοταξίου επί της οδού Ριζάρη για να μειωθεί η κατάληψη στο ομώνυμο πάρκο. Περίπου η ίδια λύση είχε εφαρμοστεί και για την κατασκευή του σταθμού ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ της γραμμής 3.
Ο σταθμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ είναι ο σημαντικότερος της γραμμής 4 καθώς αποτελεί όχι μόνο έναν από τους κεντρικούς σταθμούς, αλλά συνδέεται και με τον αντίστοιχο της γραμμής 3. Θεωρείται πως θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της γραμμής 3 και θα προσφέρει εναλλακτικές διαδρομές στους επιβάτες.
Πήρε μπρος ο Μετροπόντικας
Ακόμα μια εξέλιξη που είχαμε τις τελευταίες ημέρες είναι πως πήρε μπρος ο Μετροπόντικας “Αθηνά” που κινείται πλεόν για τα τελευταία μέτρα προκειμένου να φτάσει στον σταθμό ΓΟΥΔΗ, που είναι ο τερματικός της μιας πλευράς της γραμμής 4.
Αν δεν υπάρξουν αλλές καθυστερήσεις το ΤΒΜ θα πιάσει το πρώτο ορόσημο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ρυθμός του μηχανήματος είναι κατά μέσο όρο (από την αρχή της εκσκαφής) 13-15 μέτρα ανά ημέρα.
Αναφορικά με τον δεύτερο μετροπόντικα “Νίκη” που συναρμολογείται στο φρέαρ Βεϊκου, αυτές τις ημέρες τοποθετούνται οι μεταφορικές ταινίες που θα λαμβανουν τα χώματα από το μηχάνημα και θα τα οδηγούν στην επιφάνεια του εργοταξίου.
Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει η διάνοιξη της σήραγγας με κανονικούς ρυθμούς, αντίστοιχους με τον Μετροπόντικα “Αθηνά”. Στόχος είναι μέσα στο 2024 να φτάσει στον τερματικό της δυτικής πλευράς, δηλαδή στον σταθμό “ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ”.
Τα έργα και οι σταθμοί
Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί μόλις 5 από τους 15 σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΕΛΙΚΩΝΟΣ. Στους υπόλοιπους σταθμούς συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες από την ΕΡΕΤΒΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη δοθεί μια παράταση στα πρόδρομα έργα που αρχικά είχε προβλεφθεί χρόνος 30 μηνών.
Εμπλοκή συνεχίζει να υπάρχει στους σταθμούς ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και στόχος είναι μέσα στο 2024 να ξεμπλοκάρουν για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή των σταθμών.Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως από την καθυστέρηση στην παράδοση των σταθμών, στην μεγάλη πλειοψηφία των σταθμών θα περάσει πρώτα ο Μετροπόντικας και μετά θα προχωρήσει η εκσκαφή των σταθμών. Πέρασμα του ΤΒΜ από σκαμμένους σταθμούς προβλέπεται πλέον μόνο στο κέντρο.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι επτά σταθμοί που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων καθώς έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Αναπλάσης Χώρων Α.Ε. ο κάθε ένας από αυτούς θα είναι ιδιαίτερος στην επιφάνεια. Αυτό καθώς οι πλατείες που έχουν καταληφθεί για την κατασκευή των σταθμών θα αναπλαστούν έχοντας ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Τα πρόδρομα έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 ενώ τον Ιούνιο υπεγράφη και η σύμβαση για το κυρίως έργο. Παρά του ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2029, θεωρείται δύσκολο να πιαστεί αυτή η επίδοση. Τα έργα ξεκίνησαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συνεχίζουν από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Η συνολική πρόοδος φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕ αναμένεται να φτάσει το 18%.
Η γραμμή 4 θα έχει δύο σταθμούς ανταπόκρισης με άλλες γραμμές. Ο πρώτος είναι στην ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ όπου θα συνδέεται με τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της γραμμής 2 μέσω υπόγειας διάβασης μήκους περίπου 200 μέτρων. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι στον σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3. Η γραμμή 4 σε αυτό το σημείο θα περνά κάτω από τη γραμμή 3. Θα εξυπηρετεί οικιστικές ζώνες στο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού και σημαντικές υπηρεσίες, συνδέοντας το ‘Αλσος Βεΐκου με τα Δικαστήρια σε 5 λεπτά και με την Πανεπιστημιούπολη σε διάστημα 14 λεπτώ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας