Νίκος
Καραγιάννης

Η σήραγγα που δημιουργείται Στο Μετρό της Αθήνας για την γραμμή 4 είναι ίσως σήμερα το σημαντικότερο κατασκευαστικό γεγονός στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, οι δύο μετροπόντικες έχουν πλέον ως “στόχους” να φτάσουν στους σταθμούς ΖΩΓΡΑΦΟΥ από την πλευρά της Κατεχάκη και ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ από την πλευρά της Βεϊκου.

Το πρώτο ΤΒΜ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει διανύσει σχεδόν 2 χιλιόμετρα (1970 μέτρα για την ακρίβεια) και βρίσκεται περίπου 150 μέτρα μακριά από τον μελλοντικό σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Το πότε θα περάσει από τον σταθμό δεν μπορεί επακριβώς να υπολογιστεί καθώς το βαρύ μηχάνημα έχει σταματήσει για το καθιερωμένο ανά κάποια μέτρα “φρεσκάρισμα” για να ξεκινήσει εκ νέου.

Η όλη διαδικασία θα ήταν πιο απλή και πιο εύκολη αν ο προηγούμενος σταθμός είχε διανοιχθεί καθώς θα υπήρχε ο κατάλληλος χώρος για να δεχθεί την “φροντίδα” των τεχνικών του έργου. Όπως όμως είχε προβλεφθεί για οικονομία χρόνου, το ΤΒΜ θα περνούσε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη κάποιων σταθμών. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του πως σε περίπου 10 ημέρες το μηχάνημα θα ξεκινήσει εκ νέου και κατ` εκτίμηση στις αρχές Νοεμβρίου θα περάσει κάτω από τον σταθμό ΖΩΓΡΑΦΟΥ, τον δεύτερο σταθμό από την ανατολική πλευρά της γραμμής.

Να θυμίσουμε πως έχει ήδη περάσει από τον μελλοντικά τερματικό σταθμό της γραμμής, ΓΟΥΔΗ. Μετά το πέρασμα από την περιοχή του Ζωγράφου θα ακολουθήσει πορεία προς τον τρίτο σταθμό που ονομάζεται ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ. Αυτό αν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική αλλαγή θα γίνει κάπου στις αρχές του 2025.

Αναφορικά με τον δεύτερο μετροπόντικα, αυτός αφού ξεκίνησε την πορεία του πριν από λίγους μήνες, πλέον έχει βρει ρυθμό και όπως σημειώνουν πηγές κοντά στο έργο, στο ypodomes.com, πλέον είναι σε θέση να διανοίγει 10-12 μέτρα σε καθημερινή βάση. Τώρα βρίσκεται περίπου 280 μέτρα πριν τον μελλοντικά δυτικό τερματικό σταθμό της γραμμής 4, στο ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ. Αν η πορεία του δεν διακοπεί, τότε θα φτάσει στον πρώτο του προορισμό περίπου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Από εκεί και έπειτα θα βάλει ως επόμενο στόχο, τον σταθμό ΓΑΛΑΤΣΙ όπου προβλέπεται να φτάσει εντός του πρώτου τριμήνου.

Συνολικά οι δύο μετροπόντικες έχουν διανύσει αθροιστικά περίπου 2,2 χιλιόμετρα από τα συνολικά 12 χιλιόμετρα στη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Από τους συνολικά 15 σταθμούς, λόγω και των καθυστερήσεων στις πρόδρομες εργασίες εκτιμάται ότι μάλλον σε τρεις περιπτώσεις θα είναι εφικτό να εισέλθει ο μετροπόντικας σε σταθμούς που έχουν διανοιχθεί, δηλαδή το λεγόμενο breakthrough. Πρόκειται για τους σταθμούς ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ και ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

Οι σταθμοί

Τα έργα στους σταθμούς προχωρούν όπου υπάρχει απόδοση. Σήμερα το σχήμα AVAX-GHELLA-ALSTOM έχει παραλάβει από την Ελληνικό Μετρό, 9 από τους 15 σταθμούς: ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ και μέσα στο καλοκαίρι ΙΛΙΣΙΑ και ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ. Ο πιο προχωρημένος κατασκευαστικά είναι ο σταθμός ΚΟΛΩΝΑΚΙ με την διάνοιξη του να έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.

Οι έξι σταθμοί που απομένουν να παραληφθούν είναι οι: ΚΥΨΕΛΗ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΓΟΥΔΗ. Τα φρέατα έχουν δοθεί στο σύνολό τους. Οι επόμενοι σταθμοί που εκτιμάται ότι θα αποδοθούν είναι οι: ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΚΥΨΕΛΗ.

Στόχος της Ελληνικό Μετρό είναι οι δύο μετροπόντικες να ολοκληρώσουν την διάνοιξη της σήραγγας μέχρι τις αρχές του 2026 και στη συνέχεια να τρέξει η κατασκευή των σταθμών. Η προγραμματισμένη ολοκλήρωση είναι το 2030 αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του έργου.

Σήμερα βρισκόμαστε 40 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης -ήταν Ιούνιος του 2021-και οδεύουμε χρονικά προς τα μισά του έργου.  Το κρίσιμο σημείο του έργου θα είναι να έχει ξεκινήσει η κατασκευή όλων των σταθμών το 2025 για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στο έργο και να μπορέσει σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο να τρέξει και να ολοκληρωθεί. Οι δύο σημαντικότερες εμπλοκές παραμένουν στους σταθμούς: ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και ΕΞΑΡΧΕΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com σήμερα στο έργο συμπεριλαμβανομένων και υπεργολάβων, απασχολούνται περισσότερα από 1.000 άτομα, κάνοντας το, το πολυπληθέστερο έργο της χώρας. Άλλωστε η γραμμή 4 του Μετρό με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ, αποτελεί και το μεγαλύτερο υπό κατασκευή δημόσιο έργο στην χώρα.  Για την AVAX είναι επίσης το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει αναλάβει και το δεύτερο συνεχόμενο έργο Μετρό μετά την επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά που λειτούργησε στο σύνολο της το 2022.

Να θυμίσουμε πως η γραμμή 4 σε αυτή την πρώτη φάση λειτουργίας της περιλαμβάνει 15 σταθμούς  από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το Γουδή. Η Ελληνικό Μετρό προβλέπει η Β` φάση του έργου να υπάρξει επέκταση της γραμμής επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στη συνέχεια προβλέπονται επεκτάσεις προς Πετρούπολη, Άνω Ηλιούπολη και Λυκόβρυση.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ως έργο γέφυρα από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV