Νίκος
Καραγιάννης

Κινητικότητα υπάρχει στο έργο για την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς. Πριν από μερικές ημέρες υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Δήμαρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, όπου το θέμα τέθηκε επί τάπητος.

Το έργο της υπογειοποίησης είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα του Δήμου καθώς η γραμμή όπως είναι αυτή τη στιγμή κόβει την πόλη στα δύο ενώ η κυκλοφοριακή συμφόρηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγάλη, δημιουργώντας αλυσιδωτή αντίδραση και στην κίνηση μέσα στην πόλη.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη σύσκεψη για το θέμα ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και μια ακόμα τις επόμενες ημέρες για το ίδιο θέμα. Βέβαια αυτό είναι η αρχή μιας μακράς πορείας καθώς θα πρέπει πρώτα να βρεθούν χρήματα για να ξεκινήσουν μελέτες οι οποίες να καταδείξουν με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνει ένα τέτοιο έργο.

Θα πρέπει να πούμε ότι μελέτες είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν όμως αυτές μετρούν πλέον σχεδόν 20 χρόνια ζωής και η επικαιροποίηση τους θεωρείται σημαντική.

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com μπορεί οι μελέτες να προχωρήσουν όμως η πιο δύσκολη άσκηση είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Στο σημερινό πλαίσιο, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ βρίσκεται σε αναζήτηση χρημάτων για την κάλυψη αρκετών έργων που βρίσκονται υπό δημοπράτηση ή είναι σε πορεία δημοπράτησης.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια σειρά έργων που θα πρέπει να καλυφθούν χρηματοδοτικά και στη συνέχεια να υπάρξει η επόμενη προτεραιοποίηση για έργα που είναι αναγκαία και πρέπει να υλοποιηθούν.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι μετά την δρομολόγηση και δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον, υπάρχουν ακόμα αρκετές υποψήφιες επεκτάσεις προς υλοποίηση που μελετά η Ελληνικό Μετρό,  με σημαντικότερες αυτές για την επέκταση της γραμμής 4 προς Μαρούσι/Λυκόβρυση μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας, τον νέο κλάδο της γραμμής 1 Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, τις επεκτάσεις προς Γλυφάδα, Πετρούπολη, Μενίδι κ.α..

Αναφορικά με την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς, σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες προβλέπονταν βύθιση των γραμμών μετά τον σταθμό του Φαλήρου και ανύψωση τους λίγο πριν την είσοδο στον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Μαζί προβλεπόταν και ένας ενδιάμεσος σταθμός με το όνομα Καμίνια, στην περιοχή του παλιού εργοστασίου του Κεράνη.

Τώρα αναμένεται να εξεταστούν και νέες προτάσεις που στόχο θα έχουν και την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την υπογειοποίηση του μέσου δίνοντας μια συνολική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Μια από τις προτάσεις που υπάρχει από παλιά είναι και η συνολική υπογειοποίηση τόσο του μετρό, όσο και των δύο εκατέρωθεν αξόνων η οποία όμως έχει και σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. Με αυτή την πρόταση απελευθερώνεται μεγάλος χώρος επιφανειακά που μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ενός μεγάλου χωρου πρασίνου ενώ θα επιτρέπει και την διασύνδεση των δρόμων που σήμερα υπάρχουν στις δύο πλευρές της γραμμής,ενώνοντας την πόλη.

Ωστόσο, όλα αυτά προς το παρόν είναι στη φάση των σκέψεων και των ιδεών και βέβαια με την απουσία προς το παρόν χρηματοδότησης. Η επανεκκίνηση όμως των συζητήσεων είναι ένα πρώτο βήμα για αποφάσεις στο μέλλον.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV