Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετρό Αθήνας: Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΤΕΡΝΑ είναι τελικά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η μειοδότρια των έργων για τις πρόδρομες εργασίες της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας στο τμήμα ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έκπτωση της ΤΕΡΝΑ κιινήθηκε λίγο πάνω από το 20%, συγκεκριμένα 20,38% με δεύτερη την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ με 20,63%. Ο διαγωνισμός της 23ης Ιουλίου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όπου συμμετείχαν 8 συνολικά σχήματα είχε ανατροπή. Αρχικά μειοδότρια του σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ έβγαλε την ΕΡΕΤΒΟ, όμως αποδείχθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε κάνει σωστή εισαγωγή στοιχείων στο σύστημα και χρειάστηκε μία διόρθωση προκειμένου τελικά να αναδειχθεί η κορυφαία τεχνική εταιρεία μειοδότρια του διαγωνισμού.

Όπως αναφέρουν πάντως πηγές του ypodomes.com η αναδοχή θα κλειδώσει αυτή την εβδομάα με την σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα καλεστεί να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να ανακηρύξει την ΤΕΡΝΑ ως προσωρινό ανάδοχο των πρόδρομων εργασιών της Γραμμής 4.  Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί στον αυστηρό χρόνο των 30 μηνών και να παραδώσει τη σκυτάλη στο ανάδοχο σχήμα του κυρίως έργου, που επίσης βρίσκεται υπό διαγωνισμό. Με βάση τον παραπάνω χρόνο αυτό θα γίνει κάπου μέσα στο 2021 χωρίς όμως να εμποδίζει την εκκίνηση του κυρίως έργου και την προετοιμασία για τη δίανοιξη σηράγγων και σταθμών. 

Ο Διαγωνισμός αφορά την ανάθεση με συμφωνία πλαίσιο της σύμβασης κατασκευής του έργου με τίτλο: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΚΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α’ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ» ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, και περαιτέρω στη σύναψη με τον επιλεγέντα Ανάδοχο των επιμέρους συμβάσεων εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών και εργασιών. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μελέτη και η εκπόνηση των μετατοπίσεων των δικτύων κοινής ωφέλειας, των αρχαιολογικών εργασιών, των κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών στους χώρους του Έργου της Γραμμής 4, του Μετρό Αθήνας, σύμφωνα με τα τεύχη του Διαγωνισμού.

Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 48,36εκ.ευρώ (πσό με ΦΠΑ  ή 39εατ.ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.) Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών πραγματοοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2018 και ακολούθησε ενδελεχής έλεγχος όλων των προσφορών και των φακέλων. Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν οι παρακάτω:

1. EΡΕΤΒΟ 
2. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ
3. ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ
4. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
5. J&P-ΑΒΑΞ 
6. «P.&C. DEVELOPMENT S.A.»
7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
8. ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ
ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Πρόκειται για το έργο που ξεχωρίζει τα έργα πολιτικού μηχανικού και τρένων που βρίσκεται στο υπό δημοπράτηση από πέρυσι έργο κατασκευής της Γραμμής 4. Σε αυτό το έργο θα διεξαχθούν οι αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις των δικτύων ΟΚΩ προκειμένου το άλλο έργο να τρέξει ανεμπόδιστα και να μην παρατηρούνται τα χρονικά ξεχειλώματα που συνήθως βλέπουμε σε τέτοιου είδους έργα. Να θυμίσουμε ότι το κυρίως έργο που αφορά την κατασκευή σήραγγα 13χλμ και 15 υπόγειους σταθμούς με κόστος 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), έχει δημοπρατηθεί από πέρυσι τον Αύγουστο με 3 σχήματα να διεκδικούν το χρυσό συμβόλαιο.

Είναι το πρώτο μεγάλο έργο στην Ελλάδα που ενεργοποιεί μέσω του Νόμου 4412/2016 τον διαγχωρισμό των πρόδρομων εργασιών και του κυρίως φυσικού αντικειμένου. Σκοπός είναι όταν αναδειχθεί ο αναδοχός να μην υπάρχει η γάγγραινα των μετατοπήσεων δικτύων κοινής ωφέλειας και αρχαιολογικών εργασιών αλλά και απαλλοτριώσεων του. Η εφαρμογή του νόμου σε ένα τόσο μεγάλο έργο αποτελεί ένα σημαντικό crash test για την αποτελεσματικότητα αυτής της διάταξης.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι σύνθετη καθώς έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 (ενάριθμο έργο: 2017ΣΕ06550000), ως έργο προς ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 από το Ε.Π.-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.. Πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και από δανειακές πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη η Αττικό Μετρό δεν θα προχωρήσει σε κοινοποίηση προς τον Ανάδοχο της εγκριτικής απόφασης του αποτελέσματος του διαγωνισμού, πριν την ένταξη του έργου σε Ε.Π. του Ε.Σ.Π.Α.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η σύμβαση χωρίζεται σε 3 κύριες κατηγορίες εργασιών, όπως εμφαίνονται στο άρθρο 11.2 της διακήρυξης, που αφορούν, η πρώτη κατηγορία, στις μετατοπίσεις δικτύων Ο.Κ.Ω., στις κυκλοφοριακές παρακάμψεις και λοιπές εργασίες του άρθρου 12 της Συγγραφής Υποχρεώσεων (Σ.Υ.), η δεύτερη κατηγορία στις αρχαιολογικές εργασίες του άρθρου 11 της Σ.Υ. και η τρίτη κατηγορία στις απαιτούμενες μελέτες του άρθρου 17 της Σ.Υ.. Αναλυτικότερα, οι απαιτήσεις των απαραίτητων μελετών και το αντικείμενο των εργασιών αυτών, περιλαμβάνονται στα τεχνικά τεύχη του διαγωνισμού.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα