Νίκος
Καραγιάννης

Στον σταθμό Γαλάτσι έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες ο δεύτερος μετροπόντικας “Νίκη” στην υπό κατασκευή νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Το βαρύ μηχάνημα θα περάσει από τον μελλοντικό σταθμό χωρίς να έχει διανοιχθεί και θα συνεχίσει το ταξίδι του για το κέντρο της Αθήνας.

Είναι ο δεύτερος σταθμός που καλύπτει καθώς ήδη έχει περάσει από τον μελλοντικό τερματικό σταθμό ΆΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ. Πλέον η πορεία του ΤΒΜ της Ελληνικό Μετρό θα συνεχιστεί προς τον τρίτο σταθμό ΕΛΙΚΩΝΟΣ που αναμένεται να φτάσει μέσα στο καλοκαίρι. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στους πιο κεντρικούς σταθμούς δηλαδή τα Δικαστήρια, μετά στον σταθμό Αλεξάνδρας και στους 3 σημαντικούς σταθμούς Εξάρχεια, Ακαδημίας και Κολωνάκι.

Η πορεία του θα τερματιστεί το 2026 βγαίνοντας από το ειδικό φρέαρ που υπάρχει στην περιοχή του σταθμού Ευαγγελισμός.

Αναφορικά με τον πρώτο σταθμό της Ελληνικό Μετρό είναι ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι. Μετά θα απομένουν οι σταθμοί Καισαριανή και Ευαγγελισμός, όπου και θα είναι το τέρμα για το πρώτο ΤΒΜ που ονομάζεται “Αθηνά”.

Ο Μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τους σταθμούς Γουδή και Ζωγράφου και σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός διάνοιξης ποικίλλει από 10-13 μέτρα ανά ημέρα. Η πορεία του μάλλον θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2026 αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη.

Για οικονομία χρόνου οι μετροπόντικες διέρχονται από τους μελλοντικούς σταθμούς χωρίς αυτοί να έχουν διανοιχθεί και το ίδιο προβλέπεται για τους επόμενους.

Είσοδο του Μετροπόντικα σε διανοιγμένους σταθμούς αναμένεται να έχουμε από τον δεύτερο μετροπόντικα στους σταθμούς Κυψέλη, Δικαστήρια μέχρι το τέλος του 2025 και Αλεξάνδρας, Ακαδημία και Κολωνάκι μέσα στο 2026.

Αναφορικά με τον σταθμό στο Κολωνάκι, παραμένει ο πιο προχωρημένος υπό κατασκευή σταθμός της νέας γραμμής.

Σε δέκα σταθμούς έργα – η πορεία προς το μέλλον

Συνολικά, από τους 15 σταθμούς έργα κατασκευής έχουμε σε 10. Πρόκειται για τους σταθμούς Άλσος Βεϊκου, Γαλάτσι, Ελικωνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Ακαδημία, Κολωνάκι, Καισαριανή, Ιλίσια.

Σε φάση αρχαιολογικών ανασκαφών είμαστε στους σταθμούς Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου και Γουδή με τα έργα κατασκευής να έπονται. Μπλοκαρισμένοι για τους γνωστούς λόγους παραμένουν οι σταθμοί Εξάρχεια και Ευαγγελισμός.

Χρονικά είμαστε πλέον στην αντίστροφη μέτρηση για να ολοκληρωθεί ο 4ος χρόνος της σύμβασης με το σχήμα AVAX-GHELLA-ALSTOM καθώς, για όσους δεν θυμούνται, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021. Σε αυτό το διάστημα οι δύο μετροπόντικες έχουν κάνει συνολικά πάνω από 2,5 χιλιόμετρα από τα περίπου 13 χιλιόμετρα της νέας γραμμής. Το μεγαλύτερο μέρος της διάνοιξης προβλέπεται να γίνει φέτος.

Από την άλλη τα έργα στους σταθμούς παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις καθώς υπήρξαν αντίστοιχα καθυστερήσεις και στο έργο των πρόδρομων εργασιών. Ακόμα δεν έχουμε δει έργα πολιτικού μηχανικού σε κάποιον σταθμό, κάτι που πιθανόν να αλλάξει το 2025.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά, η ολοκλήρωση των έργων ορίζεται στα τέλη του 2029 και μάλλον θα είναι άθλος να επιτευχθεί. Ουσιαστικά στα 4,5 χρόνια που απομένουν θα πρέπει να κατασκευαστούν και να ολοκληρωθούν 15 σταθμοί, να ολοκληρωθεί η σήραγγα (αυτό προβλέπεται για το 2026) και να περαστεί η επιδομή, να μπουν τα η/μ συστήματα, να επιτευχθούν οι απαραίτητες προμήθειες κ.α.

Το σημαντικότερο όμως μετά από την ολοκλήρωση των παραπάνω είναι πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί -ανάλογα με την πορεία της κατασκευής- η προμήθεια των 20 συρμών και με την έλευση τους να αρχίσουν σταδιακά δοκιμαστικά και ακολούθως πλήρως δοκιμές.

Όπως και στην περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, πρόκειται για μια νέα γραμμή, με παρόμοια τεχνολογία, οπότε και εδώ ο χρόνος των δοκιμών θα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι ήταν στις επεκτάσεις που ζήσαμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Οι συρμοί θα είναι επίσης υπεραυτόματοι χωρίς οδηγό και θα λειτουργούν μέσω του Κέντρου Ελέγχου της γραμμής. Ουσιαστικά με την προσθήκη της νέας γραμμής, η Αθήνα θα διαθέτει τρεις γενιές Μετρό με τρεις τεχνολογίες που ακολουθούν τις παγκόσμιες εξελίξεις στα συστήματα των μητροπολιτικών σιδηροδρόμων.

Την “αρχαία” γραμμή 1 όπου δημιουργήθηκε τμηματικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και μεταπολεμικά, τις γραμμές 2 και 3 που ξεκίνησαν το 2000 και έχουν σε μεγάλο βαθμό επεκταθεί, και την νέα γραμμή 4 που είναι υπό κατασκευή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας