Νίκος
Καραγιάννης

Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε μετά τις εκλογές σχετικά με το έργο για την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς.

Στην προχθεσινή τελετή εγκαινίων του Πύργου Πειραιά, ο Δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, έθεσε για μια ακόμα φορά το θέμα και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης που ήταν παρόντας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην άμεση ανάγκη της πόλης για υπογειοποίηση των γραμμών της γραμμής 1 του Μετρό.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο αίτημα του Δημάρχου. Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, “η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού. Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων.  Αντιλαμβάνομαι, όμως, τη μεγάλη σημασία την οποία το έργο αυτό έχει για την ουσιαστικά ποιοτική ανάπλαση μιας περιοχής του Πειραιά που χρήζει περαιτέρω επεμβάσεων”.

Για τον Δήμο Πειραιά, η υπογειοποίηση των γραμμών στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς είναι σήμερα η Νο1 διεκδίκηση και ο Δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, δεν παύει να το επαναφέρει σε κάθε συνάντηση ή ευκαιριά του δοθεί. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα υπήρξε συνάντηση και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα όπου επίσης το θέμα τέθηκε επί τάπητος.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που υπάρχει σαφής θετική ανταπόκριση στο πάγιο αυτό αίτημα και οι εξελίξεις θα σημειωθούν όταν υπάρξουν τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν και που θα δώσουν το έναυσμα για την δυνατότητα υλοποίησης του έργου.

Για τον Δήμο είναι σαφές πως σήμερα το τμήμα από τον Πειραιά μέχρι και το Φάληρο “κόβει” την πόλη στα δύο ενώ η κυκλοφοριακή συμφόρηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγάλη, δημιουργώντας αλυσιδωτή αντίδραση και στην κίνηση μέσα στην πόλη.

Η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς είναι σταθερό αίτημα εδώ και 20 χρόνια και έχουν υπάρξει πολλές προτάσεις για την υλοποίηση της. Η υφιστάμενη μελέτη που έρχεται από την δεκαετία του 2000 από κάποιους θεωρείται ξεπερασμένη και πως χρήζει επικαιροποίιησης. Από την άλλη στο τραπέζι έχουν πέσει και πιο ευρείες προτάσεις όπως η συνολική υπογειοποίηση μετρό και των εκατέρωθεν αξόνων για να δημιουργηθεί ένα νέο πάρκο ενώ θα επιτρέπει και την διασύνδεση των δρόμων που σήμερα υπάρχουν στις δύο πλευρές της γραμμής για να ενωθεί η πόλη.

Το τμήμα Φάληρο-Πειραιάς

Η επέμβαση στις γραμμές του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς είναι μια ανάγκη που καταγράφεται και για τα δρομολόγια της γραμμής 1 του Μετρό. Όταν το 2008 ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακαίνισης των γραμμών, εξαιρέθηκε το παραπάνω τμήμα λόγω της σχεδιαζόμενης υπογειοποίησης.

Τελικά οι γραμμές άλλαξαν σε όλο το μήκος το 2010 με σύγχρονες που επιτρέπουν ταχύτητες μέχρι και 80χλμ/ώρα ενώ στο τμήμα Φάληρ0-Πειραιάς έχουν παραμείνει οι ξύλινες που δεν επιτρέπουν ταχύτητες πάνω από 20-25χλμ/ώρα.

Το κόστος του έργου με βάση τις υφιστάμενες μελέτες έφτανε στα 100 εκατ. ευρώ ποσό που κάνει πρόκληση την χρηματοδότησης. Αναφορικά με την υπογειοποίηση της γραμμής 1 του Μετρό στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς, σύμφωνα με εκείνες τις  μελέτες προβλέπονταν βύθιση των γραμμών μετά τον σταθμό του Φαλήρου και ανύψωση τους λίγο πριν την είσοδο στον τερματικό σταθμό του Πειραιά. Μαζί προβλεπόταν και ένας ενδιάμεσος σταθμός με το όνομα Καμίνια, στην περιοχή του παλιού εργοστασίου του Κεράνη.

Τώρα αναμένεται να εξεταστούν και νέες προτάσεις που στόχο θα έχουν και την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την υπογειοποίηση του μέσου δίνοντας μια συνολική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Το θετικό στην υπόθεση της υπογειοποίησης στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς της γραμμής 1, είναι πως ο Πειραιάς πλέον διαθέτει και τους σταθμούς Μετρό της γραμμής 3. Ο ένας από αυτούς είναι ο σταθμός Πειραιάς που συνδέεται με τον αντίστοιχο σταθμό της γραμμής 1. Αυτό σημαίνει πως η σύνδεση της περιοχής του λιμανιού από το μετρό δεν θα χρειαστεί να διακοπεί αν τελικά το έργο οδεύσει προς υλοποίηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV