Newsroom

Πέντε μετρητές πρόκειται να εγκατασταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού και Γαλλικού, με στόχο την αντιπλημμυρική της προστασία. Οι μετρητές θα καταγράφουν τη στάθμη του νερού, το ύψος της βροχής, την ταχύτητα του νερού, την παροχή του νερού και την επιφάνεια υγρής διατομής καθώς και μετεωρολογικές παραμέτρους (όπως η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία του αέρα, η βαρομετρική πίεση και η ολική ηλιακή ακτινοβολία).

Θα συνδέονται, παράλληλα, με ασύρματες μονάδες τηλεμετρίας, όπου θα καταλήγουν οι μετρήσεις, ενώ τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε ένα κέντρο παρακολούθησης. Το σύστημα θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου CO-PREVENT «Συνεργασία για προστασία από καταστροφές και περιβαλλοντική παρακολούθηση στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Μολδαβία. Στη συνέχεια, ο εξοπλισμός θα περάσει στην κατοχή του Δήμου Δέλτα, ώστε να συνεχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα των ποταμών, μεριμνώντας για την πρόληψη από καταστροφικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν, σήμερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου, την οποία διοργάνωσαν ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανατολική ΑΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Δέλτα και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Ο γενικός διευθυντής της Ανατολικής ΑΕ Ιάκωβος Σαρηγιάννης ανέφερε ότι το πρόγραμμα είχε στόχο να φέρει κοντά τις χώρες του Εύξεινου Πόντου, ενώ περιέλαβε και την Ελλάδα, λόγω των ισχυρών δεσμών που έχει με την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ειδικά για την ελληνική πλευρά, το έργο αφορά τον κίνδυνο πλημμυρών στην λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού και Γαλλικού, στα όρια του Δήμου Δέλτα.

Από την πλευρά της, η Βάσω Παπαδοπούλου, διευθύντρια προγραμματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ανατολική και συντονίστρια του έργου CO-PREVENT επισήμανε ότι στη Μολδαβία θα εγκατασταθεί έγκαιρο σύστημα προειδοποίησης του πληθυσμού για ενδεχόμενη πλημμύρα, στη Βουλγαρία μετρητικοί σταθμοί παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης επίσης για πλημμύρες και στην Τουρκία κινητά παρατηρητήρια για τον εντοπισμό πυρκαγιάς. Τα δεδομένα που θα λαμβάνονται από τους νέους αυτούς σταθμούς θα μοιράζονται μεταξύ των εταίρων του έργου, μέσω κοινής πλατφόρμας.

Ειδικά για την περιοχή του Αξιού και του Γαλλικού στην Ελλάδα, η Προκαταρκτική Αξιολόγηση των Κινδύνων Πλημμύρας ανά Υδατικό Διαμέρισμα που συντάχθηκε το 2012 ανέφερε ότι υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για σημαντικές πλημμύρες που έχουν πλήξει τον κάμπο της Θεσσαλονίκης και τις όχθες του Γαλλικού ποταμού, ενώ σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας, ο πληθυσμός που κινδυνεύει στην περιοχή αυτή ανέρχεται σε 260.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EPIPELAGIC «Εξειδικευμένο ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης για την παρακολούθηση παράκτιων μικτών αστικών – βιομηχανικών κρίσιμων υποδομών με χρήση συνδυασμένων τεχνολογιών», που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες τηλεσκόπησης και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Δέλτα. Στόχος είναι η συλλογή δεδομένων που καταγράφουν ακόμη και μικρές μεταβολές που θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι στη ροή των υδάτων ή στην ακτογραμμή. Η πλατφόρμα, άλλωστε, που αναπτύσσεται μπορεί να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στην τοπική κοινωνία. Τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών έργων συζήτησαν οι εκπρόσωποί τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV