Connect with us

Εταιρικά Nέα

METRICA: Ολοκληρωμένες λύσεις Air Mapping

Δημοσιεύθηκε

στις

Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV): Νέα τάση ή Έξυπνη επένδυση;
Τα τελευταία έτη τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν την τιμητική τους. Ο λόγος είναι απλός: Εξυπηρετούν τους σκοπούς πολλαπλών εφαρμογών, δίνουν πλήθος πληροφοριών και είναι μια προσιτή, πλέον, επένδυση με μεγάλα οφέλη. 
 
 
Multicopters ή fixed wing UAV;
Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες που μπορεί κανείς να επιλέξει. Αεροπλάνα (fixed wing UAV’s) και ελικόπτερα (multicopters).
 
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το δυναμικό Geoscan 200. Το GeoScan 200 έχει σχεδιαστεί για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών καθώς με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη λήψη αεροφωτογραφιών ή για on-line οπτικό έλεγχο. Λόγω του αυξημένου χρόνου πτήσης, το GeoScan 200, είναι κατάλληλο για αποτυπώσεις μεγάλων εκτάσεων. Σε μία πτήση καλύπτει περιοχή 15km² με ανάλυση αρκετή για την παραγωγή χάρτη, κλίμακας 1:2000. Ο ενσωματωμένος γεωδαιτικός δέκτης GNSS επιτρέπει τη μέτρηση της θέσης λήψης των εικόνων με μεγάλη ακρίβεια, επιτρέποντας σε ορισμένες περιπτώσεις να παραληφθούν επίγειες εργασίες. Είναι ιδανικό για χαρτογράφηση, κτηματογράφηση, αποτυπώσεις και μετρήσεις σε επιφανειακά ορυχεία, παρακολούθηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αγωγών φυσικού αερίου κλπ.
 
Στη δεύτερη κατηγορία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ανήκουν τα multicopters. Το Aibot X6 του οίκου Aibotix ξεχωρίζει για τον μοναδικό σχεδιασμό και τη στιβαρή κατασκευή του. Σε αντίθεση με τα fixed wing UAV’s, το Aibot X6 μπορεί να πετάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, οριζοντίως και καθέτως καθώς και να σταθεί σε μια συγκεκριμένη θέση προκειμένου να λάβει περεταίρω πληροφορίες για μια τοποθεσία. Το γεγονός αυτό το καθιστά ιδανικό για λεπτομερή καταγραφή απρόσιτων περιοχών ή περιοχών όπου το ανθρώπινο δυναμικό είναι αδύνατο να πλησιάσει λόγω αυξημένης επικινδυνότητας όπως τα αποθέματα άνθρακα ή οι εναέριες γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Επιπλέον, η χρήση του σε περιπτώσεις όπως ο έλεγχος αιολικών πάρκων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή ηλεκτροφόρων γραμμών, δε συνεπάγεται και την απενεργοποίηση αυτών (κλείσιμο τουρμπινών ή κλείσιμο ρεύματος) και κατά συνέπεια δεν επηρεάζει τη λειτουργία τους. Στα πλεονεκτήματα του συστήματος ανήκει και η ελευθερία κινήσεων κατά την πτήση αφού μπορεί κανείς να παραβλέψει το σχέδιο πτήσης και να μελετήσει πιο προσεκτικά σημεία ενδιαφέροντος που θα προκύψουν κατά  τη διάρκεια της. Επιπρόσθετα, δεν απαιτείται διάδρομος απογείωσης – προσγείωσης όπως στην περίπτωση χρήσης fixed wing UAV’s. 
 
 
Το Aibot X6, μοναδικό τόσο ως προς το σχεδιασμό του – πολυγωνικό με 6 έλικες – όσο και ως προς τις τεχνολογίες που ενσωματώνει – υψηλής ανάλυσης κάμερα η οποία μπορεί να κινηματογραφήσει κάθετα και οριζόντια αν αυτό χρειαστεί – προσφέρεται σε ένα μοναδικό πακέτο εξοπλισμού – λογισμικών – εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης από έμπειρο προσωπικό της εταιρίας μας.
 
Λειτουργία και ασφάλεια
Η ευχρηστία των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων βασίζεται στο ότι μπορούν να πετάξουν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (ομίχλη, βροχή κλπ) λόγω του χαμηλού ύψους πτήσης σε αντίθεση με τα επανδρωμένα σκάφη. Στα πλεονεκτήματα του Aibot X6 είναι η μεγαλύτερη ευελιξία του όσο αφορά την πτήση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες από τα Fixed Wing UAVs. Σε ιδανικές συνθήκες το GeoScan πετάει με 80 km/hr, ενώ το Aibot X6 με 43 km/hr. Ένα τυπικό ύψος πτήσης για λήψεις υψηλής ακρίβειας (<2 cm) είναι τα 120 μέτρα για το Aibot X6 και τα 180-200m για το Geoscan (ακρίβειες 4.5-5cm). Και τα δύο συστήματα μπορούν να πετάξουν ψηλότερα από αυτό το υψόμετρο αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όσο αφορά την ασφάλεια, και τα δύο συστήματα ενσωματώνουν τεχνολογίες που επιτρέπουν την ασφαλή προσγείωση ακόμα και σε περιπτώσεις χαμηλής ενέργειας μπαταρίας ή πτήσης εκτός εμβέλειας. Στην περίπτωση του Aibot X6, ο μοναδικός του σχεδιασμός εγγυάται ότι θα εξακολουθήσει να πετά ακόμα και αν ένας ή δύο από τους έλικες σταματήσουν να λειτουργούν.
 
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση στη χρήση των εξελιγμένων αυτών συστημάτων κρίνεται απαραίτητη τόσο για τη σωστή τους χρήση όσο και για την επίτευξη των στόχων των χρηστών και την εξαγωγή ορθών αποτελεσμάτων. Η ομάδα μας, στη METRICA, εκπαιδεύει τους νέους χρήστες στον προγραμματισμό και στην ορθή πλοήγηση του συστήματος καθώς και στη διαχείριση των δεδομένων με τη χρήση των αντίστοιχων λογισμικών. Ενημερωθείτε από κάποιον εκπρόσωπο μας ή εγγραφείτε στο newsletter για να είστε οι πρώτοι που θα μαθαίνετε που και πότε θα γίνονται live demo, open days και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενο.
 
 
Ποια η χρήση και η χρησιμότητα των UAV στην ελληνική αγορά; Μείωση κόστους σε όλα τα επίπεδα.
Η χρήση UAV συμβάλλει στη μελέτη μεγάλων εκτάσεων γης σε περιορισμένο χρόνο και με τη χρήση μειωμένων πόρων καθώς και στη συλλογή τεράστιου όγκου δεδομένων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή αποτελεσμάτων οποιαδήποτε στιγμή ζητηθούν. Ένας μόνο χρήστης μπορεί να φέρει εις πέρας ένα έργο που χωρίς τη χρήση UAV θα ήταν απαραίτητη η απασχόληση μιας ομάδας επαγγελματιών. Η λεπτομερής καταγραφή δυσπρόσιτων περιοχών καθώς και το γεγονός ότι οι πτήσεις δεν επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα, συμβάλλουν στο να προτιμώνται από τις παραδοσιακές μεθόδους μελέτης σε πολλές εφαρμογές. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα UAV προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σε συγκεκριμένες εφαρμογές, εξυπηρετώντας έτσι όσους δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες.
 
Φωτογραμμετρικά λογισμικά. Πιο απλά δεν γίνεται.
Είτε ανήκετε στους επαγγελματίες που χρόνια χρησιμοποιούν φωτογραμμετρικές μεθόδους για την ολοκλήρωση των εργασιών τους ή αποτελεί για εσάς μια νέα μέθοδο εργασίας, γεγονός είναι ότι χρειάζεστε σύγχρονα, απλά και έμπιστα λογισμικά με αυτοματοποιημένες ροές προκειμένου να παράγετε φωτογραμμετρικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Κι ενώ οι πιο έμπειροι είστε σε θέση να διαχειρίζεστε την πληροφορία μέσα από σύνθετες πλατφόρμες λογισμικών, ακόμα κι εσείς θα εντυπωσιαστείτε από την απλότητα και την ευκολία με την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε χιλιάδες αεροφωτογραφίες για την παραγωγή υψηλής ανάλυσης ορθοφωτογαφιών με γεωαναφορά καθώς και λεπτομερών ψηφιακών μοντέλων αναγλύφου με το λογισμικό Agisoft PhotoScan Pro. Το εν λόγω λογισμικό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε υψηλής ανάλυσης ορθοφωτογραφίες με γεωαναφορά (ακρίβειας μεγαλύτερη των 5 cm με σημεία ελέγχου εδάφους – GCP) και εξαιρετικής λεπτομέρειας ψηφιακά μοντέλα αναγλύφου (Digital Elevation Model – DEM) & πολυγωνικά μοντέλα με υφή. Η πλήρως αυτοματοποιημένη ροή εργασίας επιτρέπει και στους μη ειδικούς να επεξεργαστούν χιλιάδες αεροφωτογραφίες σε έναν υπολογιστή και να παράγουν φωτογραμμετρικά προϊόντα επαγγελματικού επιπέδου. Δείτε περισσότερα για το λογισμικό ή επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
 
 
Διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων σε εικονικό περιβάλλον.
Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η δημιουργία δεδομένων δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Εξίσου σημαντική είναι η διαχείρισή τους προκειμένου να ολοκληρώσουμε μια μελέτη και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα και αξιόπιστα συμπεράσματα. Το λογισμικό Virtual Surveyor αποτελεί την εξαιρετική λύση της Geoid για τον χειρισμό και την αξιοποίηση δεδομένων όπως ορθοφωτογραφιών και μοντέλων υψομέτρων καθώς τα συνδυάζει σε ένα εικονικό περιβάλλον και επιτρέπει:
Γρήγορη οπτικοποίηση
Σχεδίαση breaklines και σημείων αναφοράς σε ένα 3D περιβάλλον
Εκτέλεση υπολογισμών όγκων και συγκρίσεις μεταξύ διαδοχικών καταστάσεων
Υπολογισμό σε πραγματικό χρόνο των ισοϋψών, των κλίσεων και των κατευθύνσεων των κλίσεων
Άμεση εξαγωγή σε CAD & GIS
κ.λ.π.
 
 
Ενδεικτικές εφαρμογές
Μετρήσεις σε κόμβο
Κατασκευή φράγματος και έλεγχος για υπερχείλιση
Κατασκευή αιολικού πάρκου (παρακολουθώντας και την επίδρασή του σε κοντινό οικισμό)
Ανάπλαση ορυχείου
 
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.metrica.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210-2815440.
 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα