Μαρίνα
Ξυπνητού

Ένα σημαντικό βήμα για να υλοποιηθεί το project της Metlen που αφορά στη παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά, έγινε μέσω της περιβαλλοντικής μελέτης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Η επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ θα γίνει σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 19.232,16 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως προκύπτει, η ΜΠΕ αφορά στην τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, «που διαθέτει η δραστηριότητα, λόγω της κτιριακής και μηχανολογικής επέκτασης της δραστηριότητας, χωρίς όμως την αλλαγή της δυναμικότητάς της, μαζί με την προσθήκη νέων πρώτων υλών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται σαν επικίνδυνες».

Ειδικότερα, η μονάδα θα έχει δυναμικότητα και θα μπορεί να επεξεργαστεί έως 12.000 τόνους υλικών (δευτερογενών πρώτων υλών) σε ετήσια βάση. Με την προτεινόμενη τροποποίηση, δεν θα αλλάξει η δυναμικότητα της δραστηριότητας. Η εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα ως προς την πρώτη ύλη 48,00 tn/24ωρο και θα λειτουργεί 250 ημέρες το έτος.

Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα θα διαθέτει μία γραμμή επεξεργασίας, η οποία θα αποτελείται, από το στάδιο της εισόδου των υλικών και την μηχανικής επεξεργασίας τους, ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος, το στάδιο του διαχωρισμού και το στάδιο της παραγωγής, των μετάλλων ενδιαφέροντος. Επιπλέον θα προστεθεί η μονάδα αδρανοποίησης, για την επεξεργασία του καταλοίπου, αλλά και την προεπεξεργασία συγκεκριμένων επικίνδυνων πρώτων υλών, πριν την είσοδό τους, στη γραμμή παραγωγής.

Μεταξύ άλλων, οι τροποποιήσεις της δραστηριότητας είναι οι εξής:
– Κατασκευή κτιρίου αποθήκευσης τελικών προϊόντων (165,00m2 ).
– Κατασκευή κτιρίου αποθήκευσης επικινδύνων και μη επικινδύνων υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτες ύλες στη δραστηριότητα. (546,00 m2 ).
– Κατασκευή κτιρίου μονάδας αδρανοποίησης επικινδύνων πρώτων υλών και επικινδύνων αποβλήτων, που θα προκύψουν από την παραγωγική διαδικασία της μονάδας. (238,00m2 ).
– Κατασκευή κτιρίου γραφείων (300,00m2 ).
– Κατασκευή στεγάστρου για την μονάδα «καθαρισμού» (35,00m2).
– Κατασκευή στεγάστρου στο χώρο τροφοδοσίας πρώτης ύλης, στην είσοδο της εγκατάστασης, για καλύτερη στέγαση του Η/Μ εξοπλισμού (40,00m2).
– Κατασκευή στεγάστρου πρεσών (63,00m2).
– Κατασκευή στεγάστρου για την αποστακτική στήλη (20,00m2).
– Κατασκευή κτιρίου οξίνισης και στέγατρο πρέσσας (101,85 m2 + 58,60 m2).
– Φυλάκιο (15,00m2).
– Σύστημα ταινιοδρόμων σε κολώνες, για τη μεταφορά του αποβλήτου από την πρέσα προς τη μονάδα αδρανοποίησης.
– Σύστημα ταινιοδρόμων σε κολώνες, για τη μεταφορά των επικινδύνων πρώτων υλών από το κτίριο αποθήκευσης στην είσοδο της γραμμής παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί είναι ιδιοκτησία της Metlen Energy & Metals ΑΕ, η οποία εξελίχθηκε, μετά από μακροχρόνια διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης, από την ίδια και βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης και έκδοσης των αντίστοιχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επίσης, λόγω της χρησιμοποίησης μέρους των καυσαερίων του λέβητα, στην παραγωγική διαδικασία, κατά την οποία χρησιμοποιείται το CO2, σαν αντιδραστήριο, το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας μειώνεται σημαντικά, καθώς μειώνονται οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας