Connect with us

Μετρό Αθήνας

Μετατίθεται η παράδοση των σταθμών Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετατίθεται οριστικά η λειτουργία των 3 σταθμών ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ, της επέκτασης της Γραμμής προς Πειραιά. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με κάποια κατασκευαστική καθυστέρηση αλλά για ..δικαστικούς λόγους.

Όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com ένας παράπλευρος Η/Μ διαγωνισμός που αφορά την προμήθεια BACS (σύστημα τηλεδιοίκησης), απολύτως απαραίτητος για τη λειτουργία του έργου έχει κολλήσει λόγω προφυγής διαγωνιζόμενου η οποία καθυστερεί εδώ και καιρό στο ΣτΕ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να εγκλωβιστεί χρονικά η παράδοση αυτού του τμήματος σε εμπορική λειτουργία και προς το παρόν αν δεν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ είναι αδύνατον να γίνει κάποια πρόβλεψη για το πότε θα γίνει αυτό εφικτό.

Επίσης και το σύστημα TETRA χρίζει εγκατάστασης ενώ δευτερεύουσας σημασίας που δεν επηρεάζει τη λειτουργία αλλά την υπηρεσία επικύρωσης εισιτηρίων είναι η ανάγκη εγκατάστασης των πυλών εισόδου/εξόδου για την λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αυτόματων πωλητών εισιτηρίων.

Από τα παραπάνω συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως θα ήταν παρακινδυνευμένη η όποια πρόβλεψη για την λειτουργία των 3 σημαντικών νέων σταθμών του Μετρό που θα διευκόλυναν την μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων επιβατών καθημερινά.

Το νέο τμήμα Αγία Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό δίνοντας απευθείας πρόσβαση σε σημαντικού συγκοινωνιακούς κόμβους όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Δουκίσσης Πλακεντίας, το λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Καραμανλής: «Ναι στα αρχαία, ναι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, όχι στους μύθους και τα εγκαίνια των μουσαμάδων»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στον Economist

Την άποψη ότι η σπέκουλα που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένους αρχαιολόγους, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης πρέπει να σταματήσει, εξέφρασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον Realfm και τον Αντώνη Δελλατόλα.

«Να αποδραματοποιήσουμε το κλίμα και επιτέλους, εμείς οι πολιτικοί, να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να ακούσουμε τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή, κυριαρχεί ένας μύθος, ότι δήθεν το μετρό της Θεσσαλονίκης θα ήταν έτοιμο, το 2020 ή το 2021.

«Αυτό δεν ισχύει, γιατί ο ίδιος ο διευθύνοντας σύμβουλος της “Αττικό Μετρό” επί ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι με τη λύση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μετρό δεν θα ήταν έτοιμο ούτε το 2024», ανέφερε ο κ. Κώστας Καραμανλής.

«Εμείς πρέπει να σκεφθούμε με πρακτικούς τρόπους τι να κάνουμε. Θέλουμε και τα αρχαία να αναδείξουμε και να έχουμε ένα Μετρό λειτουργικό. Ένα έργο το οποίο θα είναι ενιαίο και θα λειτουργήσει στις αρχές του 2023», είπε και εξήγησε ότι προκρίνεται η λύση του 2014, δηλαδή να αποσπαστούν τα αρχαία και να επανατοποθετηθούν στον σταθμό Βενιζέλου, όπως έγινε στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

«Με αυτόν τον τρόπο το κόστος μειώνεται αισθητά, αφού με τη λύση που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εκτοξευόταν. Με μια μετριοπαθή εκτίμηση, το έργο θα στοίχιζε τουλάχιστον 25-30 εκατομμύρια παραπάνω», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Καθυστερήσεις στο Μετρό της Αθήνας

Ερωτηθείς ο κ. Κώστας Καραμανλής για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο Μετρό της Αθήνας, είπε ότι αυτό οφείλεται σε μία προβληματική κατάσταση που παραλάβαμε το καλοκαίρι. «Τότε, είχαμε χρονοαπόσταση μεταξύ των συρμών περίπου 8-10 λεπτά». Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή την στιγμή στη γραμμή 2 ο χρόνος έχει μειωθεί στα 3 λεπτά, ενώ, όπως ανέφερε, ο μέσος όρος έχει πέσει κάτω από τα 5’ λεπτά, μεταξύ 4:15’’ με 4:30’’.

«Σίγουρα ακόμα και μ’ αυτό δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο χρόνος μεταξύ των συρμών. Η κυβέρνησή μας δίνει έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας και πρέπει να σκύψουμε στο ζήτημα των μετακινήσεων των πολιτών», κατέληξε.

Για τον ΒΟΑΚ και το Πάτρα – Πύργος

Τόσο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης όσο και για το έργο Πάτρα – Πύργος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε:
«Και στα δύο έργα παραλάβαμε μία άκρως προβληματική κατάσταση. Στο μεν Πάτρα – Πύργος μετά τα γνωστά γεγονότα με τον Καλογρίτσα και το σπάσιμο σε οκτώ κομμάτια, το έργο δεν έχει ξεκινήσει. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται μέσα σε δύο μήνες να λυθούν προβλήματα τεσσάρων χρόνων».

Για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι το έργο θα σπάσει σε δύο κομμάτια και υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά και η δική του, ότι θα προχωρήσει άμεσα.

«Μάλιστα, προσπαθούμε να βρούμε χρήματα από άλλες παραχωρήσεις για να τα ρίξουμε πάνω στον ΒΟΑΚ», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Κουρέτας: Το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε λειτουργία το Μετρό μέχρι Νίκαια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός Μετρό υπό κατασκευή

«Επιδίωξη μας είναι η επίσπευση των έργων τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κουρέτας κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Ο κ.Κουρέτας θα είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, ενώ πρόεδρος θα είναι ο Νίκος Ταχιάος.

Μιλώντας ο Νίκος Κουρέτας έκανε γνωστό πως θα τεθούν σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι τρεις πρώτοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά, δηλαδή ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ.

Να θυμίσουμε πως τα μεγάλα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή από την Αττικό Μετρό είναι στην Αθήνα η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο  του Πειραιά και η επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά με μία νέα μονή κυκλική γραμμή.

Στη Θεσσαλονίκη υπό κατασκευή είναι η βασική γραμμή από το Ν.Σ.Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία και η επέκταση Καλαμαριάς από το σταθμο Πατρικίου μέχρι τη Μίκρα.

Σε διαγωνιστική διαδικασία είναι η κατασκευή της Γραμμής 4 στην Αθήνα αλλά και οι πρόδρομες εργασίες αυτής, η πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς δυτικά και η προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα Η/Μ στις επεκτάσεις του Μετρό σε Πειραιά και Καλαμαριά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Μετρό με ράγες

Προχωρούν οι δύο διαγωνισμοί για τα Η/Μ συστήματα, τόσο στο έργο επέκτασης της Γραμμής 3 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά αλλά και της Γραμμής Καλαμαριάς του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι διαγωνισμοί αφορούν την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων (τα λεγόμενα BACS).

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά την Α`φάση της επέκτασης προς Πειραιά (δηλαδή μέχρι το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, προχωρά με ανάδοχο την εταιρεία Honeywell ΕΠΕ.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για δεύτερο στη σειρά διαγωνισμό για τα BACS καθώς ο πρώτος τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έγινε επίσης και μία από τις αιτίες που δεν έγινε εφικτή η λειτουργία της επέκτασης φέτος το καλοκαίρι από την Αγία Μαρίνα μέχρι τη Νίκαια. Πλέον με το πιο αισιόδοξο σενάριο, η επέκταση μέχρι το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το υπόλοιπο της επέκτασης μέχρι το σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 2021.

Η επέκταση προς Πειραιά είναι συνολικού μήκους 7,5χλμ με 6 νέους υπόγειους σταθμούς: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ο διαγωνισμός για τα BACS που αφορούν την Γραμμή Καλαμαριάς του Μετρό Θεσσαλονίκης, επίσης προχωρά με ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΑΤΤ Α.Ε. Εδώ πέρα από τα BACS έχουμε και άλλους διαγωνισμούς για Η/Μ που πρέπει να ολοκληρωθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει η γραμμή.

Ο βασικότερος είναι ο διαγωνισμός για τη σηματοδότηση, έργο που δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Η Γραμμή Καλαμαριάς ξεκινά από τον κοινό σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και συνεχίζει με πορεία ανατολική με τους σταθμούς: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ ,ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί είναι ανεξάρτητοι από τα βασικά έργα κατασκευής που εκτελούνται τόσο στην Αθήνα από την Κ/Ξ ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM αλλά και στην Θεσσαλονίκη από την ΑΚΤΩΡ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα