Νίκος
Καραγιάννης

Όταν το 2017 είδαμε ότι τα μεγάλα οδικά έργα τέλειωναν, άρχισε η αναζήτηση για την επόμενη μέρα. Ποια είναι αυτή; Ποιο είναι το αύριο του κατασκευαστικού γίγνεσθαι της χώρας; Πολλοί μίλησαν για την εξωστρέφεια. Για την ανάγκη των τεχνικών ομίλων να διευρύνει το αντικείμενο του με έργα εκτός συνόρων. Αυτή είναι όντως μία μεγάλη πραγματικότητα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Όμως αυτό από την άλλη δε σημαίνει ότι εδώ, στην δική μας επικράτεια, δεν υπάρχει αντικείμενο. Εξάλλου δεν έχουμε γίνει ούτε Γερμανία, ούτε Ολλανδία για να πουμε ότι οι ανάγκες για υποδομές έχουν περιοριστεί. Το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε το βασικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα πράγματα με τα οποία πρέπει να κοιτάξουμε.

Μία βασική παραδοχή είναι πως τα οδικά έργα δεν είναι πλέον ο βασιλιάς των έργων της χώρας. Όλα συνηγορούν ότι τα σιδηροδρομικά έργα έρχονται με δυναμική με όραμα για να τοποθετηθούν μέσα στις μεγάλες υποδομές της Ελλάδας.

Επίσης βλέπουμε σημαντική δυναμική στα κτιριακά έργα κυρίως στο χώρο των επενδύσεων. Το έργο του Ελληνικού για παράδειγμα είναι κατά μεγάλο μέρος οικοδομικό ενώ στις πρώτες του φάσεις είναι και έργο υποδομών καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν δίκτυα οδικά, αποχέτευσης, ύδρευσης κλπ.

Ας μην ξεχνάμε ότι το τωρινό ΕΣΠΑ θα καλύψει έργα που θα μας οδηγήσουν μέχρι το 2022. Αυτό δίνει ένα αέρα περίπου 4 ετών στο να σταθεί γερά η χώρα στα πόδια της και να μπορέσει να ξαναδημιουργήσει ένα υγιές, σύγχρονο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω στο οποίο θα μπορέσει να προσθέσει και χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα τοπικής ή υπερτοπικής εμβέλειας.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας διαχείρισης είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης που εξασφάλισε χρηματοδότηση από ΕΤΕπ και Παγκόσμια Τράπεζα για δημοτικά έργα, δείχνοντας τον δρόμο.

Η βασική ανάγκη της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία “απογαλάκτισης” από τα συνεχόμενα Ευρωπαϊκά πακέτα μιας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα και αν συνεχίσουν να υπάρχουν θα είναι σαφώς μικρότερα και πιο στοχευμένα.

Το ζητούμενο, συνολικά αυτή την εποχή είναι πως το πέρασμα στην μετά-κρίση εποχή της Ελλάδας θα είναι πολυεπίπεδο, τόσο σε προγραμματισμό, όσο και σε παραγωγή έργων, τρόπους χρηματοδότησης και τελικά για την βελτίωση του επιπέδου του τεχνικού κλάδου και του τρόπου λειτουργίας του.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
15.1.2018

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV