Connect with us

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Μέσω Βρυξελλών περνά η επέκταση των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα, Σήραγγα Όθρυος

Μέσω Βρυξελλών θα περάσει η διαδικασία για την επέκταση των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές με την Κομισιόν. Οι πιο ουσιώδεις συναντήσεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν μετά τη ΔΕΘ όταν θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Εκεί θα εξεταστεί το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει με καλό μάτι την, δεδομένη θέληση του Υπουργείου να προχωρήσει στην επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για να προχωρήσουν οι επεκτάσεις θα χρειαστούν και Ευρωπαϊκά κονδύλια, οπότε είναι απαραίτητη η συναίνεση των Βρυξελλών.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το Υποδομών δεν θελει να πάει με τετελεσμένα στις Βρυξέλλες και υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου, δείχνουν την περίπτωση του Πάτρα-Πύργος, όπου πρώτα άλλαξε η διαδικασία, έγιναν οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια ενημερώθηκε η Κομισιόν. Θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις διευθύνσεις της Ευρ.Επιτροπής, θα ενημερώσουν πλήρως για τις προθέσεις του Υποδομών. “Θα πάμε προετοιμασμένοι και διαβασμένοι  και θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις Βρυξέλλες” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο κατά τους ίδιους και όπως αναφέρουν στο ypodomes.com, είναι να πάρουν την θετική απάντηση της Κομισιόν και στην συνέχεια να καλέσουν τους παραχωρησιούχους και να ξεκινήσουν συζητήσεις για τυχόν επεκτάσεις οι οποίες θα έχουν ως βάση την βιωσιμότητα τους. Κοινώς δεν θα γίνουν “έργα για τα έργα” αλλά εκείνα που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και το ίδιο το έργο.

ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία άλλωστε είναι σύνθετη και καθόλου εύκολη και προς το παρόν είμαστε σε θεωρητικό επίπεδο. Θα πρέπει αρχικά να ξεκινήσει και να συμφωνηθεί το αντικείμενο των νέων έργων μεταξύ Υποδομών-παραχωρησιούχων. Για να προχωρήσει μία τέτοια διαδικασία χρειάζεται να γίνουν πολλά και εμπλέκονται πολλοί. Το Υπουργείο, οι εταιρείες, οι τράπεζες, η Κομισιόν, άλλα Υπουργεία (το ΥΠΕΝ, το Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.α.). Θα πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν για να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής των τμημάτων που θα προχωρήσουν προς κατασκευή.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης. Η κάθε παραχώρηση είναι και νόμος του Κράτους και οι διαδικασίες δεν θα είναι τόσο απλές, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να κυρωθούν εκ νέου από τη Βουλή. Επίσης μπορεί να προηγηθεί κάποια παραχώρηση αν το προτεινόμενο έργο έχει μεγαλύτερη ωριμότητα (μελετητική και χρηματοδοτική).

Πάντως η υπόθεση των επεκτάσεων των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων, μόνο κέρδη μπορεί να φέρει για τη χώρα. Για τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή, θα είναι ένα μήνυμα προς την αγορά για την εκκίνηση νέων έργων (πέρα από άλλα έργα που θα τρέξουν) που θα φέρουν νέες επενδύσεις. Το αντικείμενο των έργων, θα δώσει και πάλι πνοή σε πολλά σημεία της περιφέρειας. Θα δώσει επίσης αντικείμενο στις εταιρείες που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις. Θα συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και θα μεγαλώσει το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων που σήμερα φτάνει περίπου τα 2.200χλμ.

Από τη διαδικασία εξαιρείται η Αττική Οδός που όπως έχει δηλώσει ο κ.Καραμανλής με τη λήξη της παραχώρησης το 2024, θα προχωρήσει νέος διαγωνισμός.

ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Μορέας, Αιγαίου είναι εκείνοι που ήδη στο παρελθόν είχαν καταθέσεις τις δικές τους προτάσεις για να επεκταθεί το αντικείμενο των συμβάσεων παραχώρησης. Ιωάννινα-Κακαβιά, Λάρισα-Τρίκαλα, Καλό Νερό-Τσακώνα, είναι μόνο μερικές από αυτές τις προτάσεις.

image_print

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Λιμάνι – Οδικά και Σιδηροδρομικά έργα κάνουν κόμβο την Αλεξανδρούπολη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Λιμάνι-δρόμος-σιδηρόδρομος είναι το τρίπτυχο για το υπουργείο Υποδομών για την ανάπτυξη της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και γενικότερα του Έβρου. Μετά από καθυστερήσεις ετών, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για αυτή την τριάδα των έργων σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία της χώρας που δύναται να εξελιχθεί σε μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο για τη χώρα, τα Βαλκάνια και την Ε.Ε.

Το περασμένο Σάββατο ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε, σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, την Αλεξανδρούπολη μαζί με τον βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Πάλμερ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για αμερικανική επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να θυμίσουμε πως πρόκειται για ένα από τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας που οδηγείται προς ιδιωτικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανική κοινοπραξία στον επικείμενο διαγωνισμό.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Επιπλέον, μετά την επαναπροσέγγιση Αθήνας-Σόφιας ξαναζεσταίνεται σε πρώτη φάση το έργο Sea2Sea τουλάχιστον αναφορικά με το πυρηνικό του τμήμα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Μπουργκάς. Οι δύο χώρες κατέληξαν σε υπογραφή Συμφωνίας Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, σε πρώτη φάση για την αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία που πρέπει να γίνει – και που είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο – για τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ηλεκτροκίνηση, που αφορά το ελληνικό τμήμα, από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο. Όπως προέβλεψε ο υπουργός Υποδομών, είναι κάτι το οποίο θα κινηθεί στους επόμενους 18 μήνες. Το σημαντικότερο νέο που βγήκε σε αυτό το πεδίο είναι πως εξαφαλίστηκε το σχετικό κονδύλι (που ξεπερνά τα 100εκατ.ευρώ). Σύμφωνα με τον κ.Καραμανλή, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility (CEF). Το έργο θα έχει αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ.

Επιπλέον κινητικότητα έχουμε και σε ένα έργο που είναι πάγιο αίτημα των φορέων του Έβρου εδώ και χρόνια. Πρόκειται για την σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού. Το έργο με αναθέτουσα αρχή την Εγνατία Οδό, όπως εξήγγειλε ο υπουργός, θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το πρώτο εξάμηνο του 2020.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Το βασικό σενάριο για την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΚΤΕΛ Ελαιώνα

Ξαναζωντανεύει για μία ακόμα φορά το όνειρο της δημιουργίας ενός σύγχρονου τερματικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων για την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επεξεργάζεται σχέδιο υλοποίησης το οποίο θα βασίζεται στη διαθέσιμη μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό των ΚΤΕΛ από το ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει πηγή πολύ κοντά στο θέμα θα χρειαστεί να υπάρξει μία εκλογίκευση στον προϋπολογισμό του έργου. Η μελέτη το κοστολογεί περίπου σε 200εκατ.ευρώ ενώ στο υπουργείο θεωρούν πως ένα ποσό κοντά στα 100εκατ.ευρώ είναι επαρκές για ένα σύγχρονο τερματικό των ΚΤΕΛ.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Σήμερα, το βασικό σενάριο για τον νέο τερματικό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα που θα καταργήσει τους δύο υφιστάμενους σταθμούς σε Κηφισό και Λιοσίων είναι να βγει στον αέρα ένας διαγωνισμός μέχρι το τέλος του έτους.

Ο διαγωνισμός θα έχει αναθέτουσα αρχή την Αττικό Μετρό που είναι και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρόκειται για διαγωνισμό παραχώρησης για διάστημα που θα κυμαίνεται σε πάνω από 25 χρόνια.

Όπως μάλιστα σημειώνεται πρόκειται για κλασική περίπτωση έργου που είναι απόλυτα χρηματοδοτήσιμο και ένα έργο παραχώρησης με ιδιαίτερα μεγάλο εμπορικό αντικείμενο. Το σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεται κεφάλαια από το ΕΣΠΑ που θα το έκαναν ιδιαίτερα περίπλοκη τόσο την έγκριση του μοντέλου, όσο και την υλοποίηση του.

Αυτό που χρειάζεται για να οδηγηθούμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού είναι να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η μελέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com έχει ήδη υποβληθεί στο ΥΠΕΝ προς αδειοδότηση από το 2019 και άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων, που εξυπηρετούν σήμερα την πρωτεύουσα, φιλοξενούν συνολικά 49 γραμμές και δέχονται έναν ημερήσιο φόρτο που κυμαίνεται από 24-44 χιλ. επιβάτες. Με τη λειτουργία του, το νέο έργο θα ανακουφίσει τις περιοχές που στέγαζαν επί δεκαετίες τους Σταθμούς Υπεραστικών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει σημαντικά την υποβαθμισμένη περιοχή του Ελαιώνα.

Ο νέος τερματικός θα προσωμοιάζει με ένα τερματικό σταθμό αεροδρομίου, θα κατασκευαστεί σε ακίνητο με επιφάνεια περίπου 26.000τμ. Θα διαθέτει ανοιχτούς χώρους πρασίνου, εμπορικές χρήσεις και χώρους στάθμευσης. θα είναι ένας συγκοινωνιακός κόμβος που θα φιλοξενεί πέρα από τα ΚΤΕΛ από όλη την χώρα και διεθνείς λεωφορειακές γραμμές. Εκτιμάται ότι θα αγγίξει έναν ετήσιο φόρτο της τάξης των 16 εκατ. επιβατών. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους αρκεί να φανταστούμε ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας το 2019, διακίνησε 25,5εκατ.επιβάτες.

Θα συνδέεται με τον σταθμό Μετρό “ΕΛΑΙΩΝΑΣ” και θα συνδεθεί με αστικές γραμμές λεωφορείων, ενώ θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ταξί. Με τη λειτουργία του η Αθήνα θα έχει ολοκληρώσει όλες τις μεγάλες συγκοινωνιακές της πύλες και θα διαθέτει ένα τερματικό υπεραστικών, εφάμιλλο με άλλων Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Να σημειώσουμε ότι η Αθήνα πασχίζει να αποκτήσει ένα σύγχρονο τερματικό ΚΤΕΛ από την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αλλά μέχρι και σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Υποθαλάσσια η καταλληλότερη λύση για τη ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδική Σήραγγα

Η υποθαλάσσια σήραγγα καταλληλότερη λύση για την ζεύξη σύμφωνα με Έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την υποθαλάσσια σήραγγα προκρίνει ως καταλληλότερη λύση για την ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 23/1/20, η Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου είχε ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποφανθεί επί δύο βασικών εναλλακτικών λύσεων στις οποίες είχε καταλήξει το Υπουργείο Υποδομών για την υλοποίηση της ζεύξης.

Οι δύο αυτές εναλλακτικές είναι:

α) ξεκινώντας από τον ισόπεδο κόμβο νότια του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, με εργασίες επί του υφιστάμενου οδοστρώματος, στη συνέχεια διέρχεται από τις δυτικές όχθες της λιμνοθάλασσας Αυλαίμων, επί επιχώματος. Η υποθαλάσσια σήραγγα θα διασχίζει τον δίαυλο νοτιοανατολικά της Μαρίνας Λευκάδας και εξερχόμενη στο νησί θα καταλήξει στην οδό Φιλοσόφων μέσω νέου οδικού τμήματος.

β) κατασκευή νέου οδικού τμήματος στην ακαρνανική ακτή, που θα ξεκινά αμέσως νότια του Κάστρου Γρίβα και θα διέρχεται νότια των οικισμών Αγίας Βαρβάρας και Περατιάς.

Η σύνδεση με το νησί της Λευκάδας θα επιτυγχάνεται μέσω γέφυρας μήκους 1.200 μέτρων η οποία χωροθετείται λίγω βορειότερα από τη θέση της αρχαίας γέφυρας, που πλέον δεν σώζεται. Εν συνεχεία, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού τμήματος στην περιοχή Καλλιγονίου που θα απολήγει σε κυκλικό κόμβο συναντώντας την επαρχιακή οδό Λευκάδας – Νυδριού.

Στη σχετική Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης με ημερομηνία 26/2/2020, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού αποκλείει οριστικά τη δεύτερη λύση καθώς, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, η εφαρμογή της είναι προβληματική, διότι το χερσαίο τμήμα στην πλευρά της Λευκάδας εμπίπτει σε ζώνη Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Λευκάδας (ΦΕΚ 822/Β/25.9.1995), ενώ ενδέχεται να υπάρχουν βυθισμένα σημαντικά ευρήματα λόγω της ύπαρξης της αρχαίας γέφυρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πως σε αυτή τη λύση, η διάνοιξη νέου δρόμου εντός του πυρήνα της αρχαίας πόλης αφενός θα αλλοιώσει αισθητά το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου, αφετέρου είναι βέβαιο ότι θα φέρει στην επιφάνεια πληθώρα αρχαιοτήτων.

Ως εκ τούτου η έκθεση προτείνει ως καταλληλότερη εναλλακτική λύση την υποθαλάσσια.

Η πρόταση αυτή μάλιστα φέρει την έγκριση όλων των συναρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Σχετικά με την εξέλιξη ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:
«Έπειτα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ.Καραμανλή, αλλά και χάρη στην διαρκή επικοινωνία που είχα με υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο του Υπουργείου Υποδομών όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού, είχα δηλώσει και δημόσια ότι η έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού πιθανότατα θα κατέληγε στην υποθαλάσσια ως την καταλληλότερη λύση για τη ζεύξη.

Το προσεχές διάστημα, και ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, θα επιδιώξω εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή, για το θέμα.»

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα