Νίκος
Καραγιάννης

Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το έργο Ultra Fast BroadBand που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και το οποίο αφορά στην αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών για την επίτευξη ταχυτήτων έως 100 Mbps σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές που δεν διαθέτουν γρήγορη πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δικτύων και σε αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας, με στόχο δηλαδή να «πιαστούν» ταχύτητες που αγγίζουν το 1 Gbps. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση γα το έργο που «έτρεχε» από το τέλος του 2018, ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση της βασικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η εν λόγω δράση, συσχετίζεται και με τις εν εξελίξει πολύ σημαντικές δράσεις ευρυζωνικότητας Super Fast BroadBand (καθαρά ιδιωτικές επενδύσεις) και Rural BroadBand (επίσης υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ) με αντικείμενο την αναβάθμιση των δικτύων και την «εκτίναξη» των ταχυτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των βασικών παικτών στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς.

Η δράση UFBB αποτελεί μια από τις παρεμβάσεις του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασής Επόμενης Γενιάς 2014-2020» για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών τελευταίας τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη που θα του εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps ή τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε Gigabit.

Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί σε περιοχές με τρόπο συμπληρωματικό σε αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες πάροχοι. Tο έργο θα υλοποιηθεί με τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνει και να μην στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά τους.

Για την επίτευξη του στόχου παρέχονται ευρυζωνικές υπηρεσίες δύο κατηγοριών: 

Κλάση Α: σύνδεση με ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps – αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps 

Κλάση Β: σύνδεση με ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps Η δράση αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου του διαθέσιμου πληθυσμού (>98%) των περιοχών που θα καλυφθούν με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps (Κλάση Β’) και την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού των περιοχών που θα καλυφθούν με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps (Κλάση Α’) (>65% των ενεργών συνδέσεων).

Όπως διευκρινίζεται στην περιγραφή του έργου από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κατά την λήξη της περιόδου παραχώρησης, η οποία θα κυμανθεί στα 15 έτη, θα πρέπει το σύνολο των περιοχών να καλύπτεται από υπηρεσίες Κλάσης Α (δηλ. υπηρεσίες αναβαθμίσιμες σε ταχύτητες της τάξης του Gigabit), σε επίπεδα υπηρεσιών 2 (Ethernet, VLU) και 3 (bitstream).

Ο συνολικός μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης και συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά & Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, η χρηματοδότηση του έργου έχει ως εξής: 265 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020” (ΕΠΑνΕΚ) και 35 εκατ. ευρλω από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Φορέας πρότασης, υλοποίησης και λειτουργίας της σημαντικής αυτής δράσης είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του ΥΨΗΠΤΕ, με στόχο τη σύγκλιση της χώρας με τους στόχους ευρυζωνικότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο, υπάγεται στην «ομπρέλα» των 11 νέων εγκεκριμένων έργων που θα υλοποιηθούν ως ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού σε 3 περιοχές της χώρας, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Ρόδο, αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων καθώς και σημαντικά οδικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ (για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη) και οδικά τμήματα του άξονα ΝΔ Πελοποννήσου (Καλαμάτα Ριζόμυλος και Πύλος-Μεθώνη).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV