Newsroom

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η δημοπράτηση των δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη από το ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δύο μονάδες απορριμμάτων, οι οποίες αφορούν το Δυτικό και Ανατολικό Τομέα της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Μιχάλης Γεράνης, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με το ypodomes.com τόνισε πως ακολουθούνται οι απαραίτητες διαδικασίες και είναι πιθανόν να έχουν δημοπρατηθεί και οι δύο μονάδες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Υπενθυμίζουμε πως η ΜΕΑ στο Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης έχει χωροθετηθεί στη θέση Μαυροράχη του Δήμου Λαγκαδά, ενώ η ΜΕΑ του Ανατολικού Τομέα θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο έργα που έρχονται να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται εντός τριετίας από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και ο Κ. Γεράνης έχει ήδη αναφέρει πως πρώτα θα ολοκληρωθεί η ΜΕΑ του Δυτικού Τομέα.

Η μονάδα του Δυτικού Τομέα

Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει μία σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ ήδη από τις αρχές του προηγούμενου έτους το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 118 εκατομμύρια ευρώ και επιδιώκεται η χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη ΜΕΑ για τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυναμικότητας περίπου 300 χιλ. τόνων/έτος, η οποία θα εξυπηρετεί 10 Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλύπτοντας το 64% των απορριμμάτων του εν λόγω Τομέα.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 35000 τόνων/έτος και η οποία θα εξυπηρετεί τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η μονάδα του Ανατολικού Τομέα

Το συγκεκριμένο έργο θα διαφέρει από τη ΜΕΑ του Δυτικού Τομέα ως προς τον τρόπο δημοπράτησής της, καθώς θα αποτελέσει δημόσιο έργο. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει “ωριμάσει” μελετητικά, καθώς έχει πάρει τις απαραίτητες άδειες και το μόνο που αναμένεται για τη δημοπράτησή του είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Το σημαντικό αυτό έργο θα έχει τις εξής δυναμικότητες:

α) 128.200 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.), εξυπηρετώντας τους Δήμους του Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ (μέρος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής) και

β) 22.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV