Ο μεγάλος χαμένος είναι μέχρι σήμερα ο παγκόσμιος κλάδος των αερομεταφορών με τα στοιχεία της κίνησης σε όλα τα αεροδρόμια να είναι συγκλονιστικά χαμηλά. Μάλιστα η πρόβλεψη που έγινε με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τα οποία παρουσιάστηκαν εχθές κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε με θέμα «Οδηγώντας την Ελλάδα σε μία νέα πραγματικότητα για την Αεροπλοΐα και τις Αερομεταφορές» μιλούν για επιστροφή στα επίπεδα του 2019, το νωρίτερο το 2023.
Η IATA εκτιμά ότι το 2020 θα ταξιδέψουν πάνω από 30 εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες, από και προς την Ελλάδα, μία μείωση κατά μέσο όρο της τάξης του 61% σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η πτώση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 273.000 θέσεις εργασίας από το σύνολο των 457.000. Η Ελλάδα, πάντως, έχει χαμηλότερο ποσοστό πτώσης στις πωλήσεις εισιτηρίων του Ιουλίου και Αυγούστου (58%), σε σύγκριση με παρόμοιες τουριστικές αγορές όπως η Γαλλία (-81%) , η Ιταλία (-81%), η Ισπανία (-85%), η Πορτογαλία (-81%) και η Κύπρος (-82%).
Για την Ελλάδα έγινε η πρόβλεψη ότι τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται από και προς την Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ το 2020. Κατά μέσο όρο, οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως χάνουν περισσότερα από 250.000 ευρώ ανά λεπτό.
Ο αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ Ράφαελ Σβάρτσμαν, μιλώντας για την Ελλάδα, ζήτησε ξεκάθαρα η χώρα μας να ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο της προσπάθειας εφαρμογής ενιαίας πολιτικής και μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μία ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή με οριζόντια εφαρμογή του τεστ αντιγόνου για τον covid-19 πριν τις πτήσεις.
Καραμανλής: Υγειονομικό διαβατήριο και μέτρα στήριξης του κλάδου
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπερθεμάτισε στο γεγονός πως από την πρώτη ημέρα της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα επέμεινε στην ανάγκη μίας κοινής και ενιαίας προσέγγισης της Ε.Ε. όσον αφορά στις προϋποθέσεις εισόδου – εξόδου στα ευρωπαϊκά κράτη, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον κλάδο των αερομεταφορών μέσω της υιοθέτησης ενός «υγειονομικού διαβατηρίου», που θα διευκόλυνε επιβάτες, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, προσωπικό υγειονομικού ελέγχου, χωρίς ωστόσο τελικώς να εφαρμοστεί.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης του κλάδου που έχουν ληφθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και που θα επεκταθούν όπως φαίνεται το 2021, ειδικό φορολογικό καθεστώς για το ιπτάμενο προσωπικό, 20 ευρώ αποζημίωση για όλες τις πτήσεις του Απριλίου και του Μάϊου 2020, μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον τομέα των μεταφορών. Σημείωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη καταβάλλουν, την στιγμή αυτή, μεγάλες προσπάθειες για να βρεθεί μία ενιαία προσέγγιση σε όλα τα θέματα, που επηρεάζουν την αεροπορική βιομηχανία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η καθολική υιοθέτηση τεστ πριν τις πτήσεις και ενιαίου πρωτοκόλλου για τα ταξίδια σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που αναμένονται από τη νέα χρονιά, θα μπορούσαν να φέρουν διπλασιασμό τον εσόδων το 2021 συγκριτικά με την καταστροφική φετινή χρονιά, ανεβάζοντάς τα στο 50% ίσως και στο 60% των εσόδων του 2019.
Παράσχης: Απαραίτητη η ένεση ρευστότητας
Ο Γενικός Διευθυντής του Αεροδρομίου της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος” τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω ένεση ρευστότητας στον κλάδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη και μέσω της καταβολής αποζημιώσεων στις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην τεράστια οικονομική ζημία της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Δίνοντας κάποια στατιστικά αποκάλυψε πως η μείωση της κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αγγίζει το 77% έχοντας μάλιστα κατρακυλήσει στο 99% τον περασμένο Απρίλιο, ενώ υπήρξε και το πρώτο δίμηνο στο οποίο δεν είχε ακόμα κάνει την εμφάνιση του ο ιός στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, υπογράμμισε πως τα ενιαία ταξιδιωτικά πρωτόκολλα είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας: «Από δω και πέρα, το κύριο πρόβλημα είναι τα πρωτόκολλα πτήσεων που θα πρέπει να καθοριστούν ώστε να γνωρίζουν τι να περιμένουν οι επιβάτες στην Ευρώπη. Η ανάκαμψη του κλάδου θα πάρει χρόνο, αλλά ο σχεδιασμός της πρέπει να ξεκινήσει» υπογράμμισε ο κ. Βασιλάκης.
“Θα πρέπει να είναι να καταστεί σαφές στο επιβατικό κοινό ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοιού είναι περιορισμένος εν πτήσει, ενώ το αεροπορικό ταξίδι είναι ασφαλές όταν τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα” υπογράμμισε ο κ.Βασιλάκης που επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που ήταν βιώσιμες και πριν την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας