Νίκος
Καραγιάννης
Μετά από μια δεκαετία που το Μετρό της Αθήνας δεν κατάφερε, λόγω της οικονομικής κρίσης, να επεκταθεί όσο θα έπρεπε έχουν μαζευτεί συσσωρευμένες ανάγκες για την ευρεία επέκταση του δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε πως αφού έγινε εφικτή η προώθηση των παραπάνω μεγάλων έργων Μετρό έρχονται νέες γενιές επεκτάσεων αλλά και γραμμών.
Μετά την εκκίνηση των έργων για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, Άλσος Βεϊκου-Γουδή και τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον (Ανθούπολη-Άγιος Νικόλαος), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Αττικό Μετρό βάζουν στο στόχαστρο τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου.
Ένα από τα “φαβορί” ως επόμενο έργο είναι η επέκταση της γραμμής 1, με νέο κλάδο προς Καλλιθέα, μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η σύνδεση με το δίκτυο του αθηναϊκού μητροπολιτικού σιδηροδρόμου έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για την βέλτιστη χάραξη και αυτή που έχει τελικώς επικρατήσει και προωθείται, είναι ένας νέος κλάδος της Γραμμής 1 από τον σταθμό Θησείο ο οποίος θα φτάνει σε πρώτη φάση μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ί.Σ.Νιάρχος.

Η νέα γραμμή Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ

Ο νέος κλάδος της γραμμής 1 Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα είναι υπόγειος με διαθέτοντας τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά ενός έργου Μετρό.
Στην Ελληνικό Μετρό έχει ξεκινήσει προ διετίας η ωρίμανση του έργου, καθώς απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασιες για να φτάσουμε στην δημοπράτηση, δηλαδή πολλές διαφορετικές μελέτες,  να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και να έχουν ετοιμαστεί τα τεύχη του διαγωνισμού.
Στον νέο κλάδο της γραμμής 1 του Μετρό, (Γραμμή 1Β), η Ελληνικό Μετρό έχει προχωρήσει η μελέτη χάραξης και έχουν χωροθετηθεί οι σταθμοί ενώ  έχει ολοκληρωθεί η συγκοινωνιακή μελέτη. Με αυτήν ουσιαστικά κλείδωσε η χάραξη και η χωροθέτηση των σταθμών που αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για την έναρξη των επόμενων μελετών. Επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες.
Ο προϋπολογισμός του έργου έχει αρχικά εκτιμηθεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ο σταθμός ΘΗΣΕΙΟ θα είναι ο κοινός σταθμός για τις δύο γραμμές. Στη συνέχεια η νέα γραμμή θα κινείται υπόγεια σε όλη τη διαδρομή προς Καλλιθέα και έχουν χωροτετηθεί οι σταθμοί ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΑΒΑΚΗ, ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ, ΚΠΙΣΝ. Ο νέος αυτός κλάδος δεν πρόκειται απλά να ενώσει το ΚΠΣΙΝ με το δίκτυο Μετρό της Αθήνας, αλλά θα εξυπηρετήσει και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των Πετραλώνων, της Καλλιθέας και θα τερματίζει στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο.

Η μακροχρόνια διαδικασία ενός έργου Μετρό

Εδώ βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι η υλοποίηση έργων Μετρό είναι μια μακροχρόνια διαδικασία καθώς το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και υπολογίζεται περίπου σε 100 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο (τουλάχιστον στη χώρα μας). Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο αυτό θα πρέπει να ωριμάσει μελετητικά και να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για να μπορέσει να τρέξει ένα τέτοιο έργο. Άλλωστε, όλα τα έργα Μετρό της χώρας έχουν συμβασιοποιηθεί έχοντας χρηματοδότηση τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην περίπτωση του νέου κλάδου της Γραμμής 1 Θησείο-Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, το θετικό είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει παραδοσιακά το πράσινο φως για έργα μέσων σταθερής τροχιάς καθώς έτσι θεωρείται πως μειώνεται περαιτέρω η χρήση των ι.χ. οχημάτων.
Από την άλλη, το έργο αυτό έχει να ανταγωνιστεί άλλες επεκτάσεις του αθηναϊκού δικτύου. Η Αττικό Μετρό έχει κάνει γνωστό πως μελετά τις επεκτάσεις της γραμμής 4 προς Μαρούσι/Εθνική Οδό, προς Πετρούπολη, τον κλάδο προς ΠΥΡΚΑΛ, την επέκταση της γραμμής 2 προς Γλυφάδα. Ένα έργο που έχει πάρει ήδη τον δρόμο της υλοποίησης είναι η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον το οποίο αυτή την εποχή ωριμάζει μελετητικά.

Τα μεγάλα ωφέλη

Η πρόκληση λοιπόν για να μπορέσει να τρέξει το έργο εν ευθέτω χρόνω είναι να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί για να το δούμε να υλοποιείται. Ένα σημαντικό όφελος της Αθήνας από αυτή τη νέα γραμμή, είναι πως με αυτή τη σύνδεση δεν θα καλυφθεί μόνο η πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ί.Σ.Νιάρχος, αλλά επιπρόσθετα η περιοχή της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από δυτικά και η περιοχή του Φλοίσβου ανατολικά.
Η περιοχή της Μαρίνας Φλοίσβου -και ευρύτερα ο Φλοίσβος- επίσης “πολιορκείται” καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες και τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο. Όταν ολοκληρωθεί και το παράκτιο πάρκο του Φαλήρου, η περιοχή σε συνδυασμό με το ΚΠΣΙΝ θα αποτελέσει μια τριάδα κορυφαίων επιλογών για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης αλλά θα προκαλει και την ανάλογη κυκλοφοριακή κίνηση.
Η λογική της σύνδεσης της περιοχής με το Μετρό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και από αυτό το πρίσμα, δηλαδή της κάλυψης μιας μεγάλης περιοχής, ενός μεγάλου κόμβου αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στα πλάνα της Αττικό Μετρό και του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, έχουν ενταχθεί οι επεκτάσεις της γραμμής 4 προς Πετρούπολη και ΠΥΡΚΑΛ (μελλοντική γραμμή 5),  της γραμμής 2 προς Μενίδι και Γλυφάδα αλλά και η επέκταση της γραμμής 1 προς Βαρυμπόμπη. Τέλος υπάρχει και το θέμα της υπογειοποίησης της γραμμής 1 από το Φάληρο μέχρι τον τερματικό σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τα έργα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των επεκτάσεων προς Καλλιθέα και Μαρούσι/Λυκόβρυση, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ενδεκτικά κόστη. Τα έργα αυτά με την υλοποίηση τους θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας καθώς πρακτικά θα μιλάμε για ένα δίκτυο 6 γραμμών με πάνω από 110 στάθμους που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV