Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Μεγάλα έργα: Μετά τα αιώνια έργα, τώρα και αιώνιοι διαγωνισμοί

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργολάβος project manager

Είναι γνωστό οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά το τελευταίο διάστημα το χρονικό πλαίσιο έχει ξεφύγει από κάθε λογική. Αν πριν ίσχυε ο κανόνας πως μία δημοπράτηση κρατά περίπου ένα έτος, σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί οι οποίοι φτάνουν ή και ξεπερνούν ακόμα και τα 4 χρόνια!

Ο προβληματισμός που υπάρχει για τις δυνατότητες αέναων δικαστικών εμπλοκών στα έργα μέσω του ν.4412/2016, έχει δημιουργήσει την ανάγκη να γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και να αμβλυνθεί κάπως το φαινόμενο αυτό.

Επίσης έχουμε ακόμα τα απόνερα της υπόθεσης του αθέμιτου ανταγωνισμού με δικαστικούς αγώνες οι οποίοι καλά κρατούν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Οι δύο διαγωνισμοί για το κυρίως έργο και τις πρόδρομες εργασίες είναι κολλημένοι λόγω ακριβώς των δύο παραπάνω λόγων.

Στον μεν κύριο διαγωνισμό που έχει προϋπολογισμό μαμούθ (περίπου 1,8δισ.ευρω με ΦΠΑ), είμαστε σχεδόν στα τρία χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε από την Αττικό Μετρό. Σε αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί δεκάδες προσφυγές σε όλες του τις φάσεις από τους συμμετέχοντες. Ακόμα και σήμερα, είμαστε εν αναμονή της απόφασης των δύο φιναλίστ κοινοπραξιών για το αν θα προχωρήσουν στην κύρια προσφυγή στο ΣτΕ προσπαθώντας ο ένας να εκπαραθυρώσει τον άλλο από το διαγωνισμό. Αν γίνει αυτό τότε στην καλύτερη περίπτωση το έργο θα υπογραφεί στα τέλη του 2021…

Στον διαγωνισμό των πρόδρομων εργασιών, είμαστε σχεδόν στα δύο χρόνια. Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός και σχεδόν από την πρώτη μέρα αντιμετώπισε προσφυγές και ενστάσεις. Σήμερα είμαστε σε αναμονή έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για να αποφασιστεί αν θα αλλάξει ο ανάδοχος. Σε όποια απόφαση, ο προσβαλλόμενος από αυτή , μπορεί να αντιδράσει με αίτηση αναίρεσης της απόφασης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Υπάρχουν ακόμα σειρά διαγωνισμών που αποτελούν πεδίο δικαστικών αντιπαραθέσεων και η ελληνική δικαιοσύνη καλείται και εδώ να αποφασίσει την τύχη των έργων αυτών.

Για παράδειγμα έχουμε τον διαγωνισμό για το Άκτιο-Αμβρακία. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 και όπως και παραπάνω από την εκκίνηση είχαμε ενστάσεις και προσφυγές. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ στο τέλος του έτους αποφάσισε τη διακοπή και επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού και υπήρξε προσφυγή και σε αυτό η οποία έγινε δεκτή. Μάλιστα αυτό προκάλεσε αντίστοιχη προσφυγή του υπουργείου στο ΣτΕ, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτή. Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν πως η συνέχεια θα είναι δικαστική σε κάθε περίπτωση.

Δικαστικά έχουν εμπλακεί και οι διαγωνισμοί ηλεκτροκίνησης της ΕΡΓΟΣΕ στα τμήματα Κιάτο-Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Στους διαγωνισμούς αυτούς είχαμε δικαστικές διαμάχες από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του προσωρινού αναδόχου. Στον πρώτο διαγωνισμό, που έχει ξεπεράσει τα δυο χρόνια είχαμε εξελίξεις καθώς με απόφαση του ΣτΕ τίθενται εκτός δύο σχήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσβαλλόμενοι θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα προσπαθήσουν με νέα προσφυγή να ανατρέψουν την απόφαση αυτή. Στο δεύτερο διαγωνισμό του τμήματος Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, που πλησιάζει τα δύο έτη, είμαστε σε αναμονή αντίστοιχης απόφασης του ΣτΕ.

Δικαστικά ενεπλάκη και ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Η ΑΕΕΠ έκανε δεκτή ένσταση και έθεσε εκτός δύο σχήματα τα οποία προοσέφυγαν στο ΣτΕ για την αναίρεση της απόφασης αυτής. Εδώ ο διαγωνισμός είναι μόλις 10 μηνών…

ΑΙΩΝΙΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ …ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Πέρα από το δικαστικό πλαίσιο που είδαμε παραπάνω και που έχει δημιουργήσει “αιώνιους διαγωνισμούς”, έχουμε και άλλους λόγους που κάνουν μακρόσυρτη τη διαδικασία. Στην κορυφή έχουμε τρία μεγάλα έργα.

Το πρώτο είναι η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Ο διαγωνισμός έκλεισε τον Μάρτιο, τέσσερα χρόνια παρουσίας. Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι το συντομότερο που θα μπορούσε να καταλήξει είναι σε ένα έτος από σήμερα αλλά με αστερίσκους. Εδώ η καθυστέρηση είχε να κάνει με την επιλογή της μεθόδου. Ο ανταγωνιστικός διάλογος μάλλον δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικός και το ποσοστό ωριμότητας σήμερα είναι ψηλό μεν αλλά τα δύσκολα θα είναι όταν περάσουμε στην κύρια διαδικασία, με τις προσφυγές να θεωρούνται δεδομένες στην φάση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Αυτό κάνει ακόμα και το 2021 να “ξεθωριάζει” ως έτος εκκίνησης.

Ε65 VS ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65. Το νότιο τμήμα από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα πήρε περίπου τρία χρόνια για να εγκριθεί και να φτάσουμε στις αρχές του 2019 στην έναρξη της κατασκευής του. Εδώ η καθυστέρηση λέγεται “Βρυξέλλες”. Ο εξονυχιστικός -μέχρι υπερβολής υποστηρίζουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου- έλεγχος των φακέλων και των εγγράφων, η μακρόσυρτη ανταλλαγή επιστολών και οι προτάσεις και αντιπροτάσεις για να εγκριθεί ο φάκελος μεγάλου έργου κυριάρχησαν.

Εδώ και περίπου ένα έτος, το ίδιο επαναλαμβάνεται με το βόρειο τμήμα του ίδιου άξονα, από τα Τρίκαλα μέχρι τα Γρεβενά. Πότε θα εγκριθεί; μεγάλη ελπίδα όλων είναι λόγω κορωνοϊού η όλη διαδικασία να τρέξει πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να δούμε το έργο να υλοποιείται σύντομα (με το “σύντομα” εννοούμε το 2021).

ΤΟ “ΥΒΡΙΔΙΚΟ” ΘΡΙΑΣΙΟ

Για το τέλος αφήσαμε την μοναδική περίπτωση του Θριασίου. Εδώ έχουμε μία υβριδική κατάσταση διαγωνισμού-υπό υλοποίηση. Ο διαγωνισμός παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, οπότε είμαστε κοντά στα 4 χρόνια. Μετά από ενστάσεις φτάσαμε στα τέλη του 2018, στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Μάλιστα βρέθηκε και ανάδοχος των έργων. Όμως εδώ ανεστράφη η συνήθης διαδικασία, μιας και η σύμβαση εστάλη προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την υπογραφή και κύρωση της. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε μία ακόμα μακρόσυρτη διαδικασία επιστολών, η οποία κρατά μέχρι σήμερα. Η κατάληξη αναμένεται -με την ελπίδα να είναι θετική- και ας ελπίσουμε ότι δεν θα μετρήσουμε ακόμα ένα έτος για ένα ακόμα “αιώνιο διαγωνισμό”.

image_pdfimage_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Μηχανισμό δανειοδότησης του Δημοσίου για πράσινες επενδύσεις προτείνει η Κομισιόν

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χρηματοδότηση

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει την πρότασή της για μηχανισμό δανειοδότησης του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Ο μηχανισμός δανειοδότησης θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις που στηρίζουν τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία από τις δημόσιες αρχές προς όφελος των περιφερειών υψηλής έντασης άνθρακα και ανθρακούχων εκπομπών.

Θα περιλαμβάνει 1,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και έως 10 δισ. ευρώ σε δάνεια από τους ίδιους πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ με σκοπό την παροχή βοήθειας στα εδάφη και τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές και τα εδάφη με περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης του κόστους της μετάβασης.

Ο μηχανισμός δανειοδότησης θα είναι προσβάσιμος από όλα τα κράτη μέλη, αρχικά με βάση εθνικά κονδύλια, μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

– Έργα που ωφελούν εδάφη προσδιοριζόμενα σε εγκεκριμένο εδαφικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης·

– Έργα που λαμβάνουν δάνειο από την ΕΤΕπ στο πλαίσιο του μηχανισμού δανειοδότησης· και

– Έργα που δεν παράγουν επαρκείς ροές εσόδων από την αγορά

Τα έργα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τη δανειοδοτική πολιτική της ΕΤΕπ. Στους επενδυτικούς τομείς θα περιλαμβάνονται οι υποδομές ενέργειας και μεταφορών, τα δίκτυα τηλεθέρμανσης, οι δημόσιες μεταφορές, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και οι κοινωνικές υποδομές, καθώς και άλλα έργα που μπορούν να ωφελήσουν άμεσα τις κοινότητες στις περιοχές που πλήττονται και να μειώσουν το κοινωνικοοικονομικό κόστος της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050.

Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης καταρτίζονται επί του παρόντος από τα κράτη μέλη και θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα παράσχουν το πλαίσιο στήριξης από τους τρεις πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης: ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις, ένα ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο του InvestEU για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, και τον μηχανισμό δανειοδότησης του δημόσιου τομέα που προτείνεται τώρα. Η Επιτροπή παρέχει τεχνική υποστήριξη και στα 18 κράτη μέλη που το ζήτησαν για την ανάπτυξη των εδαφικών σχεδίων τους δίκαιης μετάβασης.

Επόμενα βήματα

Η σημερινή πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό την ταχεία έγκρισή της. Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την έγκριση και την έναρξη ισχύος του μηχανισμού δανειοδότησης του δημόσιου τομέα και την έγκριση των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης. Πριν από την πρώτη πρόσκληση, θα πρέπει να υπογραφεί διοικητική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι ρυθμίσεις υλοποίησης του μηχανισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Στα 22,5 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις προς την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

Πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (500 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια) προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας των κρατών – μελών της ΕΕ που θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ. Περίπου 22,5 δισεκατομμύρια αναλογούν στην Ελλάδα από επιδοτήσεις, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Από το συνολικό ποσό, 500 δισεκατομμύρια θα διανεμηθούν στα κράτη – μέλη με την μορφή επιδοτήσεων και 250 θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα ως δάνεια, σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, η ΕΕ θα έπρεπε να δανειστεί έως και 750 δισεκατομμύρια από τις αγορές.

Η Ιταλία (σύμφωνα με την πρόταση) θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια , η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τις λεπτομέρειες της πρότασης», αναφέρει το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, ποια ήταν η δέσμευση του

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο έργο της Εθνικής Πινακοθήκης

Για όλα τα μεγάλα έργα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε και μίλησε κατά την επίσκεψη του εχθές σε διάφορους φορείς ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο μένου, ήταν το Μετρό Θεσσαλονίκης, οι αστικές συγκοινωνίες, το αεροδρόμιο Μακεδονία, τα έργα στο λιμάνι αλλά και σημαντικά οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, προσθέτοντας πως στον σταθμό της Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση και την μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τόνισε, δε, ότι με την ολοκλήρωσή του και σύμφωνα, πάντα, με τον σχεδιασμό, ο σταθμός θα είναι από τους ομορφότερους διεθνώς καθώς θα συνδυάζει το μεταφορικό του αντικείμενο με έναν υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Για την μεγάλη ανάπλαση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Δυτική Θεσσαλονίκη που θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό πάρκο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουν βρεθεί υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου, υπογραμμίζοντας πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που αφορούν τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, ώστε το έργο αυτό -σε πλήρη ανάπτυξη- να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έναν ποιοτικό «πνεύμονα πρασίνου».

Νέα λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάταξη του συστήματος συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη σύμβαση του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ που κατέληξε σε 125 νέα λεωφορεία και 400 νέες θέσεις εργασίας. “Κατά την άποψή μου, αποτελεί και ένα πρότυπο για το πώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά προς όφελος των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως αναμένονται 50 ακόμα νέα λεωφορεία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιπλέον 180 καινούργια, μισθωμένα, οχήματα (με leasing) τα οποία εκτίμησε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στο μεταφορικό έργο της πόλης το Φθινόπωρο.

Τα οδικά έργα και η ανάπλαση της ΔΕΘ

Μιλώντας για τα οδικά έργα, ενημέρωσε πως υπάρχουν μειοδότες στα έργα “φαντάσματα” της περιοχής, δηλαδή στη σύνδεση της Εγνατίας με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και βέβαια στο περιβόητο “ορφανό χιλιόμετρο” του οδικού άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στο έργο-ΣΔΙΤ της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου που θα περάσει από την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής τον Ιούνιο. Για το λεγόμενο Fly Over, ο κ.Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ένα έργο το οποίο θα ανακουφίσει σημαντικότατα την πόλη, όταν ολοκληρωθεί.

Αφού αποκάλυψε ότι θα διεξαχθεί η φετινή ΔΕΘ, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την την ανάπλαση της, λέγοντας πως προχωρά όπως είχε δεσμευτεί με την ωρίμανση του έργου, δηλαδή στην ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου, στα χρονοδιαγράμματα με τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Εκτίμησε δε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ μεγάλου πρότζεκτ.

Από τις 15 Ιουνίου διεθνείς πτήσεις στο Μακεδονία, ανοίγουν τα βόρεια σύνορα

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωε πως από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό και όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξουν τα βόρεια σύνορα για να εκκινήσει και ο οδικός τουρισμός που είναι ο βασικός υποστηρικτής του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Κλείνοντας ο κ.Μητσοτάκης έδωσε υπόσχεση στους Θεσσαλονικείς λέγοντας πως “Θα ξαναέρθω στη Θεσσαλονίκη πριν το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης, και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει, είναι χρονοδιαγράμματα σφιχτά αλλά εφαρμόσιμα, ότι όλοι αξιολογούνται με βάση το παραγόμενο έργο και τα μετρήσιμα αποτελέσματα και ότι αυτός θεωρώ ότι είναι ο σωστός τρόπος με τον οποίο μπορούμε τελικά να παράγουμε έργο μετρήσιμο και έργο το οποίο θα είναι ορατό για όλους τους πολίτες, ειδικά, τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα