Νίκος
Καραγιάννης

Μεγάλοι διαγωνισμοί συμβούλων ύψους 40 εκατ. ευρώ ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μπορέσει να τρέξει γρήγορα την ωρίμανση στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλαμβάνει μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Τα έργα αυτά τα οποία τραβούν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν ιδιαίτερα στενό χρόνο υλοποίησης και θα πρέπει οι διαγωνισμοί να βγούν και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

Μέχρι το 2026 θα πρέπει όλα αυτά τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς λειτουργία. Αυτό με τους συμβατικούς χρόνους των δημόσιων έργων στην Ελλάδα, είναι πρακτικά απίθανο να συμβεί, λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που περιέχουν.

Το ΤΑΙΠΕΔ όμως δεν αναλαμβάνει την ωρίμανση μόνο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το μεγάλο έργο ανάπλασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, που προβλέπεται να αντικατασταθεί μέχρι το 2026 από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου.

Για να επιστρέψουμε, οι διαγωνισμοί συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι συνολικά δύο. Αυτό σημαίνει πως η κάθε σύμβαση έχει προύπολογισμό με ΦΠΑ 19, 84 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 16 εκατ. ευρώ). Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να αναλάβει μια σύμβαση, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να υπάρχουν συνολικά δύο ανάδοχοι. Η διάρκεια της ολοκλήρωσης των έργων είναι τέσσερα χρόνια ή το αργότερο μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Η προθεσμία υποβολής είναι η 3η Φεβρουαρίου 2022.

Ποια είναι τα έργα

Τα έργα που περιλαμβάνονται στην πρώτη σύμβαση είναι: «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ» (ενδεικτικός προϋπολογισμός 177 εκατ. ευρώ), «Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων προμηθειών – συμβάσεων του υπ. Ανάπτυξης» (3 εκατ. ευρώ), «Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων» (υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 16 εκατ. ευρώ), «Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (100 εκατ. ευρώ), «Υγειονομική Υποδομή – Ανακαίνιση Νοσοκομείων και Αναβάθμιση υποδομών» (176 εκατ. ευρώ), «Ανακαίνιση ΟΑΚΑ» (αναβάθμιση και ανάδειξή του, 43 εκατ. ευρώ), «Σχέδιο Δασικής Προστασίας» (125 εκατ. ευρώ), «Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, Ιωαννίνων και Χαλκίδας» (220 εκατ. ευρώ).

Τα έργα που αφορούν στη δεύτερη σύμβαση είναι: «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ» (ενδεικτικός προϋπολογισμός εδώ 177,7 εκατ. ευρώ), «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» (υπ. Ανάπτυξης, 200 εκατ. ευρώ), «Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (100 εκατ. ευρώ), «Υγειονομική Υποδομή – Ανακαίνιση Νοσοκομείων και Αναβάθμιση υποδομών» (176 εκατ. ευρώ), «Δικαστήριο Αθηνών (αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών, 66 εκατ. ευρώ), «Αθηναϊκή Ριβιέρα» (Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις, ύψους 31,8 εκατ. ευρώ) και «Σχέδιο Δασικής Προστασίας» (αλλά ύψους 75 εκατ. ευρώ).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV