Μαρίνα
Ξυπνητού

Σημαντικές επενδύσεις ύψους 2,99 δις ευρώ οι οποίες αντιστοιχούν σε συνολικά 176 έργα, περιλαμβάνονται στο Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου για την περίοδο 2024 -2028 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την αντικατάσταση των παλιών ρολογιών με «έξυπνους» μετρητές.

Το έργο περιλαμβάνει συνολικά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως σημειώνει ο Διαχειριστής στο Σχέδιο Ανάπτυξης, για το έργο το 2023 δαπανήθηκαν 24,61 εκατ. ευρώ, το 2024 προβλέπεται να διατεθούν 40,42 εκατ. ευρώ, ενώ για τη συνέχεια προβλέπεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων με τη διάθεση 113,39 εκατ. ευρώ το 2025, από 195 εκατ. ευρώ το 2026 και το 2027 και σχεδόν 190 εκατ. ευρώ το 2028.

Έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 600.000 «έξυπνοι» μετρητές (σε παροχές 0 έως 3), ενώ εκτιμάται ότι θα αυξάνονται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2030. Σκοπός του ΔΕΔΔΗΕ είναι έως τότε να έχουν όλοι οι καταναλωτές «έξυπνο» μετρητή.

Οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Όπως προκύπτει, οι επενδύσεςι και τα έργα σχεδόν 3 δισ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή νέων και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων, στη σύνδεση νέων χρηστών, καθώς και στην ανάπτυξη του εξοπλισμού, όπως συστήματα τηλεμέτρησης και άλλες εφαρμογές.

Αναλυτικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να δαπανήσει 578, 38 εκατ. ευρώ σε 87 έργα για την ενίσχυση του δικτύου. Σε αυτά περιλαμβάνονται 61 Υποσταθμοί ΥΤ και ΜΤ και κέντρα διανομής, 3 καλωδιακές και 1 εναέρια γραμμή μεταφοράς ΥΤ και 21 υποβρύχια καλώδια ΜΤ. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν 35 έργα για την ανακαίνιση του δικτύου, ύψους 559 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επενδύσεις 539,3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, προκειμένου να συνδεθούν νέοι χρήστες – καταναλωτές και παραγωγοί ΑΠΕ στο δίκτυο. Πρόκειται για έργα που αφορούν στην κατασκευή νέων και την ενίσχυση των υφιστάμενων υποσταθμών μεταφοράς και διανομής.

Επίσης, 102 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να δαπανηθούν για έργα επαναληπτικού χαρακτήρα για παραλλαγές δικτύου, μετατόπισης ή άλλων αλλαγών τμημάτων γραμμών του δικτύου, που εκτελούνται είτε για να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας από κτίσματα υπό ανέγερση, είτε λόγω εκτέλεσης δημόσιων έργων ή έργων ΟΤΑ, είτε γιατί παρεμποδίζεται από το δίκτυο η νόμιμη χρήση ιδιοκτησιών.

Ακόμα, 17,5 εκατ. προορίζονται για έργα αισθητικής αναβάθμισης και αφορούν υπογειοποιήσεις εναέριων γραμμών ΜΤ και ΧΤ. Τα έργα αυτά δεν επιβάλλονται από οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγους τήρησης αποστάσεων ασφαλείας κλπ., αλλά εκτελούνται για την αισθητική βελτίωση του δικτύου πόλεων, καθώς και παραδοσιακών και τουριστικών οικισμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV