Με χωριστό νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση ώς το τέλος του χρόνου, θα αντιμετωπιστούν οι «οικιστικές πυκνώσεις», όπως ονομάστηκαν οι διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945.
Πρόκειται για κτίσματα που, με βάση τους ισχύοντες νόμους αλλά και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, δεν επιτρέπεται να τακτοποιηθούν. Οι βασικές διατάξεις του βρίσκονται υπό διαμόρφωση, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην πλήρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στη δημιουργία χωριστού μητρώου «δασικών» αυθαιρέτων.
Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για τα ακίνητά τους, πληρώνοντας μόνον ένα πολύ χαμηλό παράβολο. Οι αρχικές προτάσεις προβλέπουν νομιμοποίηση μέσω των αδιάθετων τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, του θεσμού που ενεργοποιείται με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή.
Η διαδικασία θα γίνει χωρίς την εμπλοκή των δύο ενδιαφερόμενων μερών, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που θα δημιουργηθεί στην υπό ίδρυση Τράπεζα Γης. Την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την καθορισμένη ημερομηνία, το σύνολο των 120 δήμων κατέθεσε χάρτες και στοιχεία για τις «οικιστικές πυκνώσεις» που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια.
Μικρή καθυστέρηση είχαν μόνον οι Δήμοι Κιμώλου, Ωραιοκάστρου και Νότιου Πηλίου, για τους οποίους αποφασίστηκε να γίνουν δεκτοί στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Την Τρίτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάρτηση δασικών χαρτών, που καλύπτει το 35% της χώρας.
Στις 12 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για άλλο ένα 17%, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η ανάθεση των μελετών για το υπόλοιπο 48% της χώρας. Για την πρώτη ομάδα των δασικών χαρτών υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις, από τις οποίες οι 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς γιατί διορθώνουν πρόδηλα σφάλματα. Για 15.365 εκκρεμεί η πληρωμή.
Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, οι πολίτες που εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία είχαν περιθώριο ώς χθες να πληρώσουν το παράβολο και άλλη μία εβδομάδα για να αποστείλουν το παραστατικό στην τοπική δασική υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι τα ποσά μειώθηκαν ώς και 80% σε σχέση με τα προβλεπόμενα με τον νόμο του 2014. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στις κατά τόπους υπηρεσίες.
Από τη Δευτέρα οι δασάρχες θα προχωρήσουν σε διόρθωση των προφανών σφαλμάτων, που υπολογίζονται σε 15.387 περιπτώσεις, και στη συνέχεια στην οριστική ανάρτηση των περιοχών για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις. Το σημαντικότερο βήμα είναι η συγκρότηση των επιτροπών που θα εξετάσουν τις ενστάσεις.
Οι πρώτες αναρτήσεις ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί επί δεκαετίες:
– Εξαιρέθηκαν καμένες περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί αναδασωτέες παρόλο που δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Καταγράφηκαν πρώτη φορά οι περιοχές αναδασμών.
– Οριοθετήθηκαν περιοχές που εντάσσονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δόθηκε δικαίωμα εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί ώς το 2007, εφόσον χρησιμοποιούνται ώς σήμερα για αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις. Τα ποσά εξαγοράς μειώθηκαν και θεσπίστηκαν πρώτη φορά οι 100 δόσεις.
«Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για όλους μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Επισημαίνει πως η κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να επιλύσει προβλήματα χρόνων και να τα αντιμετωπίσει με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και των δήμων.
Πηγή: greenagenda.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας