Newsroom

Με πρωταρχική προτεραιότητα το «συμμάζεμα» της ΔΕΗ ξεκινά η επόμενη ημέρα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως, άλλωστε, κατέστησε σαφές ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισήγησή του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σε αυτή τη βάση μάλιστα, ο κος Χατζηδάκης σημείωσε πως προωθείται συγκεκριμένο σχέδιο σωτηρίας που θα διασφαλίζει τόσο τους εργαζομένους, όσο και τη βιωσιμότητα της ίδιας της Επιχείρησης. Η περίπτωση της ΔΕΗ είχε αναδειχθεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης  ήδη από το προηγούμενο διάστημα με τελευταία αφορμή τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη χρήση του 2018, με τη διοίκηση της Επιχείρησης να εμφανίζεται καθησυχαστική και με διάθεση να μην διασπείρει φωνές κινδυνολογίας για την τύχη του μεγαλύτερου εγχώριου παραγωγού και παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ενδεχόμενο ανεπιτυχούς έκβασης της επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας για τους λιγνίτες, στο φως των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, αναμένεται μετέπειτα να τηρηθεί στάση αναμονής, όπως άλλωστε και στα εξίσου «ενεργά» μέτωπα της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, για τις επόμενες κινήσεις, οι οποίες ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από την στρατηγική που ακολουθήθηκε προηγουμένως.

Ως γνωστόν, το πωλητήριο της ΔΕΗ αφορά τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν.

Ωστόσο, παρά τις όποιες τροποποιήσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας (Sales Purchasing Agreement), το επικαιροποιημένο business plan και τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της Επιχείρησης για τις προοπτικές κερδοφορίας των Μονάδων, ανεξάρτητα από επιβαρυντικούς παράγοντες όπως τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων, οι επιφυλάξεις των υποψήφιων επενδυτών παρέμειναν θέτοντας εν αμφιβόλω την ευόδωση του επαναληπτικού διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που σε αυτή τη φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι οι ελληνικές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ο Όμιλος Κοπελούζου και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και οι ξένες: Seven Energy (Τσεχία), Beijing Guohua (Κίνα) Power και China Western Power (Κίνα).

Οι προτεραιότητες σε Ενέργεια και Περιβάλλον

Πέραν του «καυτού» ζητήματος της ΔΕΗ, το  οποίο θα κινητοποιήσει το ΥΠΕΝ και κατά την περίοδο του θέρους, η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για την χάραξη μιας πολυδιάστατης ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η απαραίτητη στροφή της χώρας στις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση (μεταξύ άλλων και με νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων) και τη δρομολόγηση των κρίσιμων διασυνδέσεων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ενώ αναφορικά με τα φλέγοντα ζητήματα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση α) στην ολοκλήρωση των δρομολογούμενων ιδιωτικοποιήσεων με προτεραιότητες τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, όπως προείπαμε, αλλά και β) στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σχετικά με τη Χωροταξία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην απλοποίηση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που θα θέσουν τέλος στις υπάρχουσες, χρονίζουσες εκκρεμότητες σχετικά με τις χρήσεις γης και το Κτηματολόγιο, διαμορφώνοντας ένα ευνοϊκό και σύγχρονο πεδίο για επενδυτές και ιδιώτες.

Όπως διεμήνυσε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα μια «εμπροσθοβαρής προσπάθεια» σε ένα «καταλυτικό» όπως το χαρακτήρισε, εξάμηνο προκειμένου να επιτευχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV