Νίκος
Καραγιάννης

Το πράσινο φως για την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, με την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που προτείνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άναψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ανοίγοντας την ημερίδα που διοργάνωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Voria.gr στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στήριξη από ΕΤΕπ

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να στηρίξει χρηματοδοτικά την προσπάθεια για την αξιοποίηση, μέσω της ενοποίησης, του Θαλασσίου Μετώπου της Θεσσαλονίκη μετέφερε ο Ευάγγελος Αντώναρος, senior policy advisor της ΕΤΕΠ για Ελλάδα και Κύπρο.

«Είμαστε έτοιμοι, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να έρθουμε σε διάλογο με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε παρόντες, συμμέτοχοι και υποστηρικτές στην προσπάθεια για την αξιοποίηση του Θαλασσίου Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, όλα τα μεγάλα δημόσια έργα που γίνονται στη πόλη- το μετρό, το αεροδρόμιο «Μακεδονία»- φέρουν την σφραγίδα της ΕΤΕπ», είπε χαρακτηριστικά.

«Μοναδικό το Θαλάσσιο Μέτωπο»
«Το Θαλάσσιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι μοναδικό, είναι το στοιχείο που ενώνει την πόλη με την θάλασσα, την Ανατολή με τη Δύση κι όταν οι κάτοικοί της αντιληφθούν τα μοναδικά του χαρακτηριστικά τότε θα καταλήξουν και στο πώς να τα αναδείξουν και αξιοποιήσουν».

Αυτή τη μοναδικότητα του Θαλασσίου Μετώπου των δεκάδων χιλιομέτρων παρουσίασε ο αρχιτέκτονας του βραβευμένου έργου της Νέας Παραλίας κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, τονίζοντας ότι αυτή η μεγάλη παραθαλάσσια ζώνη διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πόλεις που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Γιουτίκας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εξυγίανση, αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις προβλέψεις του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τα 54 χλμ. του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι και στα έργα μέσω του προγράμματος TerraMed στο δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Την τεχνοκρατική διάστημα της αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας παρουσιάζοντας την πρόταση που εκπόνησε το Επιμελητήριο.

Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά θέματα, προσβασιμότητας των κατοίκων και επισκεπτών στις παραθαλάσσιες ζώνες, αλλά και έργα αστικού σχεδιασμού και αναπλάσεων στα οικιστικά τμήματα των Δήμων.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Δήμων με παραλιακές ζώνες στα όρια τους, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγικών τάξεων, Επιμελητηριακών συνδυασμών και επιστημονικών συλλόγων.

Η ημερίδα αποτέλεσε την κορύφωση του πολύμηνου αφιερώματος του ενημερωτικού Ομίλου Voria.gr στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αξιοποίηση αυτού του μεγάλου, ανεκμετάλλευτου ως σήμερα, αναπτυξιακού της όπλου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV