Newsroom

Καθώς προχωράμε με γοργούς ρυθμούς προς το κλείσιμο το 2020, επιταχύνονται οι διαγωνισμοί και η κατασκευή έργων ενεργειακών υποδομών, καθώς αρκετές μεγάλες ελληνικές εταιρίες προχωρούν σε ένα ράλι επενδύσεων σε σημαντικές υποδομές με στόχο την αύξηση του ενεργειακού τους χαρτοφυλακίου. Φυσικά, μιλάμε για τις εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες ήταν «καταιγιστικές» καθώς είχαμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα και το «μπαράζ» επενδύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τις ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μυτιληναίος και ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεταξύ άλλων.

Η αποθήκη φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα και οι μνηστήρες της

Η προηγούμενη Δευτέρα ήταν η ημέρα της κρίσης για το σημαντικό αυτό έργο που δημοπρατείται από το ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο αφορά την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Το εν λόγω κοίτασμα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Το διάστημα παραχώρησης ανέρχεται στα 50 χρόνια ύστερα από την αδειοδότηση του έργου και η μετατροπή σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία και θα οριστεί στη σύμβαση παραχώρησης. Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε μεγάλη φημολογία για τις εταιρίες και τις κοινοπραξίες που θα δημιουργούταν για την υποβολή ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενδιαφέροντος παρατάθηκε, ενώ η εταιρία Engie, η οποία ανήκει στον όμιλο Storengy, «υποχώρησε» την τελευταία στιγμή, αφήνοντας τις ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ), ΔΕΣΦΑ και Energean Oil να μονομαχήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο κατά την ανακοίνωση των σχημάτων που κατεβαίνουν στο διαγωνισμό, είχαμε και τη συμμετοχή μίας εταιρίας εξ ανατολής και πιο συγκεκριμένα της CHINA MACHINERY ENGINEERING.

Εν κατακλείδι για την ΥΑΦΑ υπάρχουν πλέον και επίσημα 3 μνηστήρες, οι οποίοι έχουν κατέβει ως κοινοπραξίες, και είναι οι εξής:

1) CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) – MAISON GROUP
2) ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
3) ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ της μέσω της συνεργασίας της με έναν παγκόσμιο ηγέτη στις ΑΠΕ

Το παραπάνω δεν ήταν η μοναδική εξέλιξη στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στη χώρας μας, καθώς την προηγούμενη Τρίτη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την ΕDP Renewables. Η στρατηγική αυτή συνεργασία αφορά των τομέα των ΑΠΕ και πιο συγκεκριμένα, την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση των νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται στα 900 MW και το ύψος της επένδυσης θα ξεπερνά το 1 δις. ευρώ. Σε πρώτη φάση οι δύο εταιρίες θα αποκτήσουν δύο υπό ανάπτυξη αιολικά πάρκα ισχύος 436.8 MW στην Εύβοια. Με τη συμφωνία αυτή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της στην Ελλάδα, η οποία μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 491 MW. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η EDP Renewables αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο και ο 2ος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η εταιρία διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε έργα ΑΠΕ και καταγράφει δραστηριότητες σε 14 χώρες.

Το πράσινο έργο της ΤΕΝΕΡΓ στον Άη Στράτη

Παραμένοντας στις εγχώριες ενεργειακές υποδομές και προχωρώντας σε ένα ακόμη επενδυτικό μεγαθήριο, τον ενεργειακό βραχίονα του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχουμε τη μειοδοσία για το υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου (Άη Στράτη).

Το έργο, το οποίο δημοπρατήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), αφορά την μελέτη, τη προμήθεια, και τη λειτουργία:

• ενός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.
• ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.

Η ΤΕΝΕΡΓ αποσκοπεί στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 85% καθώς και την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της περιοχής σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης μέσω ΑΠΕ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 7,7 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΝΕΡΓ θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου για 12 χρόνια, ενώ ο χρόνος κατασκευής ανέρχεται στους 25 μήνες.

Μυτιληναίος και στην Ισπανία

Στα εκτός Ελλάδας τεκταινόμενα η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας ηλιακής ενέργειας ενέργεια στο Δήμο Cáceres στην Ισπανία. Πρόκειται για το γνωστό έργο Talasol και η ισχύς του ανέρχεται στα 300 MW.

H σχετική σύμβαση υπεγράφη με τη θυγατρική της Ellomay Capital, Talasol Solar, πριν από δύο χρόνια (18 Ιουνίου 2018) και η προκήρυξη ανάθεσης εκδόθηκε στις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους. Για την ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκαν 17 μήνες και σημειώθηκαν μεγάλες δυσκολίες κατά την πορεία της κατασκευής λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Ισπανία χωρίς, ωστόσο, το έργο να βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορά τον σχεδιασμό, την προμήθεια του εξοπλισμού και την κατασκευή του έργου, καθώς και των βοηθητικών εγκαταστάσεων για την έγχυση ισχύος στο δίκτυο, μεταξύ των οποίων ένας υποσταθμός ανύψωσης τάσεως στα 400 kV, μία γραμμή διασύνδεσης υψηλής

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV