Η λύση του ΣΔΙΤ προκρίνεται όπως όλα δείχνουν για να κατασκευαστεί ο Νέος Τερματικός Σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Σύμφωνα με έγγραφο της Αττικό Μετρό που διαθέτει το ypodomes.com αναφέρεται ότι “η υλοποίηση του ΚΣΥΛ παρά το ότι είναι ιδιωτική επένδυση σε ένα έργο δημοσίου συμφέροντος ιδιαίτερα σύνθετο, με πολλούς φορείς να έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή και να δέχονται τις θετικές επιπτώσεις από την υλοποίηση του. Για το λόγο αυτό στην υλοποίηση του ΚΣΥΛ έχει επιλεγεί η λύση της Συνεργασίας/Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)”.
Το έργο το οποίο εξαγγέλεται διαρκώς από το 2001 έχει αποτελέσει πεδίο αναφοράς ως έργο-μακέτα. Φέτος υπάρχει κινητικότητα καθώς αυτή την εποχή σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο εκπονείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και να είναι δυνατή η υλοποίηση του.
Τον Φεβρουάριο του 2016 υπεγράφη συμφωνητικό μετακύ του Κεντρικού Σταθμού Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδας (ΚΣΑΥΛΕ) και ομάδας μελετητών από τον Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο/ΕΛΚΕ και λοιπών ιδιωτικών φορέων για την εκπόνηση της προμελέτης για τον νέο Τερματικό. Τεχνικός συντονιστής του έργου (project manager) έχει οριστεί η Αττικό Μετρό, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποιος θα είναι και ο Φορέας Υλοποίησης του.
Να θυμίσουμε ότι η κατασκευή του στην περιοχή του Ελαιώνα σε οικόπεδο της Αττικό Μετρό, πάνω από το Αμαξοστάσιο της εταιρείας και σχεδόν δίπλα από τον Σταθμό Μετρό “Ελαιώνας” έχει προβλεφθεί με Προεδρικό Διάταγμα από το 2005 (ΦΕΚ 750/Δ/2005).
Αποτελεί δε το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα στην Αθήνα η οποία είναι μία από τις ελάχιστες πρωτεύουσες της Ευρώπης που δεν διαθέτει ένα ενιαίο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ καθώς είναι διασπασμένο σε δύο περιοχές (Κηφισός, Λιοσίων) αλλά και διάσπαρτα σημεία σε άλλα σημεία (Πεδίον Άρεως, Θησείο κ.α). Με την κατασκευή και λειτουργία του όλα τα παραπάνω θα καταργηθούν και θα μεταφερθούν στον Ελαιώνα. μαζί και οι Διεθνείς Λεωφορειακές Γραμμές που σήμερα τερματίζουν αναγκαστικά κατά βούληση. Αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 13 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως δηλαδή περίπου 35.600 επιβάτες καθημερινά.
Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν στον νέο Τερματικό ΚΤΕΛ με λεωφορεία ή το Μετρό (σταθμός Ελαιώνας), ενώ θα υπάρχει πιάτσα ταξί αλλά και χώρος για προσωρινή στάθμευση ι.χ δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους της Αττικής.
ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Το μεγαλύτερο αγκάθι στην διαδικασία αυτή παραμένει η χρηματοδότηση. Το ποσό που χρειάζεται για την κατασκευή του Νέου Τερματικού ΚΤΕΛ Ελαιώνα από τα ΚΤΕΛ Αττικής εκτιμάται γύρω στα 100-150εκατ.ευρώ ενώ αν υπολογίσουμε και τα συνοδά έργα τότε το ποσό εκτοξεύεται στο διπλάσιο Αυτή την εποχή γίνεται διαγωνισμός για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου για το έργο που θα καθορίσει εν πολλοίς πως και με τι μείγμα χρηματοδότησης μπορεί να γίνει. Σημείο κλειδί αποτελούν τα ίδια τα ΚΤΕΛ και η σχέση τους στο μοντέλο λειτουργίας.
Το θετικό στην περίπτωση του Νέου Τερματικού είναι πως θα λειτουργεί όπως ένας Αεροσταθμός, δηλαδή θα έχει πολλές εμπορικές χρήσεις (εστίαση, υπηρεσίες, retail κ.α.) που θα του δίνουν έσοδα και συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες αν ωριμάσει μελετητικά να βρει χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ή την EBRD ή και τις δύο μαζί. Προς το παρόν το έργο παραμένει σε σχεδιασμό με τις εξελίξεις να βρίσκονται μπροστά μας.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας